گروه جامعه ایرنا - طرح توسعه و تحول اجتماع محور در ۲۰۲۰ محله کمتر برخوردار، طرحی است که از سال ۱۴۰۰ با همکاری هلالاحمر، کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی، سازمان اوقاف و امور خیریه، شهرداری تهران، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی(ره) و همکاری دیگر مجموعههای دولتی و عمومی فعالیت خود را آغاز کرده است.
بر اساس مطالعات انجام شده و بر اساس شاخصهای توسعه یافتگی، ۲۰۲۰ محله کمتر برخوردار در سطح کشور وجود دارد که رفع مشکلات و توانمندسازی آنها نیازمند هماهنگی و همکاری بین بخشی دستگاههای دولتی، شهرداریها و سایر نهادهای عمومی و حاکمیتی و مشارکت ساکنان است.
بنابراین طرح توسعه و تحول اجتماع محور ۲۰۲۰ محله کمتر برخوردار با چشم انداز تبدیل محلات کمتر برخوردار به محلاتی با کودکان، نوجوانان و جوانان توانمند، کارآمد و موثر در عرصههای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی تنظیم شد و اکنون در حال اجراست.
شناسایی این محلات کمتر برخوردار بر اساس مجموع اطلاعات و مطالعات شامل محلات اسکان غیر رسمی شناسایی شده بر اساس مطالعات مصوب (شرکت بازآفرینی شهری ایران)، محلات هدف برنامه اقدام مشترک برابر موضوع بند الف ماده ۵۹ قانون برنامه ششم توسعه (ستادهای بازآفرینی استانی)، محلات اولویت دار به لحاظ شاخص های اجتماعی و اقتصادی و هدف استقرار دفاتر تسهیل گری (سازمان امور اجتماعی وزارت کشور)، محلات هدف استقرار پایگاه خدمات اجتماعی (سازمان بهزیستی)، محلات هدف طرح کرامت (سازمان بسیج مستضعفین)، محلات هدف دفاتر تسهیل گری برای برنامه های بهسازی و نوسازی (شهرداری ها) و محلات هدف استقرار نهاد توسعه محله (شرکت بازآفرینی شهری ایران) است.
این اقدام در راستای فرامین مقام معظم رهبری درخصوص توانمند سازی و تحول اجتماع محور ۲۰۲۰ محله کشور و همچنین پیرو سیاستهای ابلاغی کلی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و همچنین اصول ۳، ۲۱، ۲۸، ۲۹، ۳۱ و ۴۳ قانون اساسی خدمات در محلات کم برخوردار توسط دستگاه های ذیربط ارایه می شود.
خدمات قابل ارایه در ۲۰۲۰ محله کشور
خدمات قابل ارایه در این ۲۰۲۰ محله کشور شامل شناسایی و ساماندهی نیازمندان ساکن این محلات، تغذیه (خوراک) و پوشاک، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، تشکیل خانواده، تامین اجتماعی، اشتغال و فرهنگی و ورزشی است.
شناسایی و ساماندهی نیازمندان ساکن در ۲۰۲۰ محله کمتر برخوردار شامل زنان سرپرست خانوار، معلولان، سرپرستان از کار افتاده، خانواده زندانیان، خانواده معتاد در حال ترک، بد سرپرستان و شرایط خاص و بیماران عصب و روان است و همچنین در این طرح تمرکز بر تامین مایحتاج اساسی خانواده های نیازمند شناسایی شده در فاز اول، تهیه و توزیع بسته های تخصصی ویژه مادران باردار و شیرده و کودکان است و پوشاک مورد نیاز دانش آموزان نیازمند که با همکاری آموزش و پرورش و خانه محلات شناسایی می شود و همچنین پوشاک مورد نیاز سال جدید تهیه و دراختیار آنها قرار می گیرد.
پوشش بیمه رایگان سلامت برای ساکنان ۲۰۲۰ محله کمتر برخوردار، تشکیل پرونده الکترونیک، بهداشت دهان و دندان (برای دختران در سن ازدواج)، پرداخت کمک هزینه دارو و درمان به خانواده نیازمند (توسط هلال احمر و ستاد اجرایی و نهادهای حمایتی) و بیماران صعب اعلاج (سازمان بیمه سلامت)، شناسایی و ترمیم و بهسازی مراکز درمانی محلات، احداث پایگاه ها یا مراکز بهداشتی و کمک تجهیز مراکز درمانی نمونه از اقدامات در سطح محلات هدف است.
از دیگر اقدمات و خدمات در ۲۰۲۰ محله می توان به شناسایی و ساماندهی و بازگرداندن کودکان بازمانده از تحصیل، بررسی وضعیت سرانه های آموزشی به تفکیک این محله ها و مشارکت در حل مشکلات، استعدادیابی و تیم بندی و راه اندازی استارت آپ های دانش آموزی، راه اندازی بانک زمان (درجهت پشتیبانی از کودکان و نوجوانان نیازمند آموزش)، مهارت آموزی با اولویت دانش آموزان ترک تحصیل و کودکان کار، آموزش همگانی (کمک های اولیه، امداد و نجات در سطح محلات)، آموزش مدیران محلات، مسئولان پهنه ها و و شهرداران کوچه ها و صدورگواهینامه مربوطه و استفاده از ظرفیت های اردوگاه ها، کانون ها و مراکز آموزشی اشاره کرد.
در زمینه تشکیل خانواده در این محلات نیز برگزاری کارگاه های آموزشی و ترویج ازدواج آسان، درمان زوج های نابارور، تامین جهیزیه، پرداخت ودیعه مسکن امانی و کمک هزینه اجاره بها، شناسایی و رفع آسیب های اجتماعی در سطح محلات (طلاق، اعتیاد، کودکان کار )، مشاوره های روان شناسی، آزمایش ژنتیک برای افراد دارای معلولیت در خانواده، ارائه کمک های حمایتی از فرزندان چند قلو، ارائه کمک های حمایتی برای افراد دارای معلولیت در راستای ازدواج مورد توجه قرار گرفته است.
در بُعد استقرار نظام تامین اجتماعی در این محلات، تقسیم همه مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی و سایر نیازمندان شناسایی شده ۲۰۲۰ محله در دو بخش افراد غیر قابل توانمندسازی و افراد قابل توانمندسازی است که گروه اول تحت پوشش حمایت قرار می گیرند ولی گروه دوم حمایت مشروط و در راستای توانمندسازی صورت می گیرد.
در زمینه ایجاد اشتغال نیز ثبت نام افراد جویای کار، آمار برداری و ثبت تعداد نیروی انسانی مورد نیاز شهرک های صنعتی، کارگاه ها، اصناف و سایر واحد ها به همراه تخصص مورد نیاز، معرفی افراد جویای کار به مراکز درخواست کننده نیروی کار، برگزاری دوره های مهارتی به منظور آماده کردن نیروی انسانی برای جذب در بازار کار، ساماندهی کارآفرینان و تسهیل شرایط راه اندازی کسب و کارهای محلی، آمار برداری اصناف و مراکز تجاری و خدمات محله و احصا مشکلات و رفع آنها و بازاریابی فروش محصولات کسب و کارهای محلی و خانگی انجام می شود.
در حوزه اقدامات برای تهیه مسکن برای نیازمندان در این محلات هم ثبت نام متقاضیان (مستاجرین) محلات و احداث مسکن در حد استطاعت، ترمیم و بهسازی منازل مسکونی، پرداخت ودیعه مسکن امانی، پرداخت کمک هزینه پرداخت اجاره بها، احداث حمام و سرویس بهداشتی و آشپزخانه و احداث زیر ساخت های محله (فاضلاب و معابر و ...) ارایه می شود.
در بُعد ارایه خدمات فرهنگی و ورزشی نیز استعدادیابی ورزشی در سطح محلات و حمایت از افراد مستعد، بررسی ناهنجاری های اسکلتی کودکان، برنامه ریزی درمان، توسعه ورزش در محلات جهت پیشگیری از آسیب با اولویت جوانان، نوجوانان و بانوان، بهسازی ترمیم یا احداث مساجد و کانون های فرهنگی محلات، تجهیز مساجد و مراکز و کانون های فرهنگی محله، تجهیز کتابخانه های مدارس، مساجد و کانون ها و مراکز فرهنگی محله، راه اندازی گروه سرود محله، اجرای طرح قرآن خانه به خانه، برگزاری جشن های شاخص مذهبی در سطح محلات جهت افزایش مشارکت اجتماعی، استعدادیابی و برگزاری مسابقات قرآنی، کتابخوانی، مداحی، تهیه فیلم، نقاشی، بررسی سرانه های ورزشی محله، شناسایی ظرفیت های بلا استفاده و تعیین کمبودها و احداث انجام می شود.
۲۰۲۰ طرح برای توانمندسازی محلات کمبرخوردار
مدیر قرارگاه محلات ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درباره جزئیات اقدامات انجام شده در قالب طرح توسعه و تحول اجتماع محور در ۲۰۲۰ محله کمتر برخوردار گفت: این طرح برای توانمندسازی محلات در ۷ سرفصل خدمتی از جمله ایجاد ساختار و شبکه بومی در جهت توانمندسازی و مطالبه حقوق محلات، فرهنگ، اشتغال، عمران و سلامت به اجرا گذاشته شد و از طریق تجمیع خدمات دستگاههای ستاد اجرایی فرمان امام راحل، کمیته امداد، بهزیستی و هلال احمر مدنظر قرار گرفت.
امیر امیرگان افزود: طرح ۲۰۲۰ در ابتدای سال ۱۴۰۰ خدمت مقام معظم رهبری ارائه شد و ۲۰۲۰ محله کم برخوردار کشور بر اساس شاخصهای بازآفرینی شهری و شهرداریها، معاونت اجتماعی وزارت کشور و سازمان بهزیستی شناسایی شد.
وی با بیان اینکه قرارگاه محلات ستاد اجرایی فرمان امام راحل ذیل بنیاد برکت فعالیت میکند، خاطرنشان کرد: بنیاد برکت که متولی خدمات اجتماعی این ستاد است در قالب قرارگاه محلات، فعالیتهای خود را در محلات هدف پیگیری میکند و اولویت سیاستگذاری ما در حوزههای فرهنگی، اجتماعی و اشتغال است.
مدیر قرارگاه محلات ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) گفت: حدود ۲۰ میلیون نفر در محلات کمبرخوردار مخاطب اجرای طرح ۲۰۲۰ هستند که تاکنون با توجه به استعدادها و تواناییهای موجود، برنامههای مختلف حمایتی و فرهنگی در این محلات به اجرا درآمده است.
بنیاد برکت که متولی خدمات اجتماعی این ستاد است در قالب قرارگاه محلات، فعالیتهای خود را در محلات هدف پیگیری میکند و اولویت سیاستگذاری ما در حوزههای فرهنگی، اجتماعی و اشتغال است. هدفگذاری در ۴۴۰ محله در حوزه اشتغال
مدیر قرارگاه تحول و توانمندسازی محلات ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) تاکید کرد: با توجه به اینکه بنیاد برکت از مجموعههای اصلی فعالیت در حوزه اشتغال در کشور است و در راس تسهیلگری اشتغال اجتماع محور قرار دارد، هدفگذاری کردیم در ۴۴۰ محله در حوزه اشتغال فعالیت کنیم و در این رابطه رستههای متناسب با زیست بوم این محلات را شناسایی کرده و به ارتقای دانش و ایجاد زنجیره تولید و توزیع در این محلات بپردازیم.
وی ادامه داد: تسهیلات ارزان قیمت اشتغال به صورت هدفمند با کمک شبکه تسهیل گری بنیاد برکت در این محلات ارائه میشود و همچنین در حوزه فرهنگی با نگاه توانمندسازی فکری و فرهنگی به ویژه در بین جوانان و نوجوانان هدفگذاری شده است.
شناسایی و حمایت از استعدادهای برتر ورزشی در محلات
مدیرقرارگاه تحول و توانمندسازی محلات افزود: همچنین در سال جاری و ابتدای نیمه دوم سال، جام استعدادیابی فوتبال خیابانی محلات را داشتیم و با همکاری دیگر دستگاههای طرح ۲۰۲۰ بهزیستی، کمیته امداد و هلال احمر، حدود ۳۰ هزار جوان ۱۲ تا ۱۵ سال و ۱۵ تا ۱۸ سال ثبت نام و تیم بندی شدند و سپس به شکل محلی و استانی با یکدیگر رقابت کردند و در نهایت سه روز مسابقات مرحله نهایی و کشوری برگزار شد.
امیرگان یادآورشد: همچنین در این رویداد با حضور استعدادیابان فدراسیون فوتبال ۷۰ نفر از استعدادهای نوجوان محلات برای دعوت به اردوهای تیم ملی نونهالان و نوجوانان شناسایی شدند.
تسهیلات ارزان قیمت اشتغال به صورت هدفمند با کمک شبکه تسهیل گری بنیاد برکت در این محلات ارائه میشود و همچنین در حوزه فرهنگی با نگاه توانمندسازی فکری و فرهنگی به ویژه در بین جوانان و نوجوانان هدفگذاری شده است. مدیر قرارگاه تحول و توانمندسازی محلات افزود: همچنین جشنواره مستند و فیلم کوتاه محلات برای شناسایی استعدادهای هنری محلات را پیش روی خواهیم داشت؛ به این صورت که هر محله یک مستند یا یک فیلم کوتاه با موضوع معرفی محله یا الگوهای موفق اجتماعی و تبیین مسائل و مشکلات محله با زبان رسانه و هنر خواهد داشت.
وی با بیان اینکه تجهیز ورزشی با محوریت مساجد از دیگر اتفاقات این رزمایش است، تصریح کرد: همچنین تجهیز آموزشی محلات را نیز در برنامه داریم و در بخش عمرانی نیز کار کم هزینه و پرفایده توسط گروههای جهادی همکار با قرارگاه محلات شناسایی میشود و شبکه بانو یاران محلات نیز که در حدود هزار نفر هستند، به مشهد مقدس اعزام خواهند شد.
امیرگان با اشاره به اینکه برگزاری نشست آموزشی و توجیهی منتخبان محلات را تا پایان سال در دستور کار خواهیم داشت، افزود: نوجوانان و جوانان بومی محلات در قالب هستههای عمومی، پیشرفته و تخصصی جهادی شناسایی و توانمندیهایشان برای همراهی با مردم و مطالبه از دستگاههای مسئول ارتقا پیدا خواهد کرد.
مدیر قرارگاه تحول و توانمندسازی محلات خاطرنشان کرد: ۲۰ هزار نفر ارکان فعال جوان در شبکه قرارگاه محلات خدمت رسانی میکنند و مخاطبان اصلی توانمندسازی و ارتقای محلات هستند و باید با تسلط و ارتقای بالاتر به نقطهای برسند که الگوی اجتماعی موفقی در محلات بوده و بتوانند مسائل و مشکلات را به درستی شناسایی و تا رفع آنها پیگیری کنند.
در هر استان ۱۴ محله کم برخوردار در اختیار قرارگاه محلات بنیاد برکت قرار گرفته است
وی افزود: در همه استان ها فعالیت داریم و میانگین در هر استانی ۱۴ محله کم برخوردار در اختیار قرارگاه محلات بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام قرار گرفته است و در زمینه های مختلف توسط فعالان بومی محلی مورد حمایت قرار گرفته اند و در زمینه های آسیبهای اجتماعی، و فعالیتهای فرهنگی، آموزشی، پیشگیری، توانمند سازی فکری و فرهنگی ساکنان محلات فعال هستند.
امیرگان گفت: در حوزه ازدواج و افزایش جمعیت هم بنیاد برکت و قرارگاه جمعیت بنیاد برکت اقاماتی انجام شده است مانند حمایت از فرزندان چند قلو و خانواده های دارای سه فرزند و بیشتر و حمایت از درمان ناباروری انجام شده و مدت هاست که توسط بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان امام تشویق از مادران دارای سه و چهار فرزند نمونه در این محلات و در زمینه کاهش طلاق هم مرتب شبکه ارکان محلات دوره های کارگاهی پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و آسیب هایی که در زوجین و خانواده ها است توانمندسازی و ارتقا سطح فکری و ذهنی زوجین و آشنایی با حل مشکلات درون خانواده کلاس های آموزشی برگزارو در قالب فعالیت های فرهنگی و ورزشی در این محلات برنامه هایی اجرا می شود.