شناسهٔ خبر: 70315933 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

بقایی در نشست خبری:

سفارت ایران در دمشق پس از تأمین امنیت بازگشایی خواهد شد

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره زمان بازگشایی سفارت ایران در دمشق تأکید کرد: بازگشایی سفارت نیازمند مقدماتی از جمله تأمین امنیت سفارت و کارکنان است و باید شرایط لازم به لحاظ تأمین امنیت و سیاسی فراهم شود و این کار را دنبال خواهیم کرد.

صاحب‌خبر -

اسماعیل بقایی

به گزارش خبرنگار ایکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز، سه شنبه 27 آذرماه با محکوم کردن حملات رژیم صهیونیستی به سوریه و تخریب زیرساخت‌های این کشور گفت: بارها مخالفت خود را اعلام کرده‌ و گفته‌ایم این اقدام صهیونیست‌ها امنیت این کشور و کل منطقه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این حملات در ۱۴ ماه اخیر افزایش یافته و ما به عنوان کشور مسئول در غرب آسیا و کشور اسلامی از هر فرصتی برای بسیج منطقه‌ای و جهانی برای توقف جنایات این رژیم و تجاوزات آن علیه سوریه، یمن و … استفاده می‌کنیم و در سطح سازمان همکاری اسلامی، سازمان ملل و نشست در قاهره این موضوع را مطرح خواهیم کرد. این یک وظیفه جمعی است که در جهت توقف تجاوزات تلاش کنند.

وی درباره نشست دوحه با موضوع سوریه اظهار کرد: در دوحه و در نشست آستانه و نیز در نشست 3+5 یعنی اعضای آستانه به اضافه پنج کشور عربی آنچه که مدنظر و درمورد آن تفاهم شده بود، ضرورت توقف درگیری‌ها و ادامه گفت‌وگوها میان معارضان و دولت سوریه بود تا از این طریق از خطر گسترش تروریسم در سوریه جلوگیری شود و این موضع مشترک کشورها بود ولی امروز حاکمیت سرزمینی سوریه توسط صهیونیست‌ها نقض شده و برای اولین‌بار پس از پنچ دهه بخشی از خاک این کشور اشغال شده و قطعنامه‌های بین‌المللی نقض شده‌اند و لذا تلاش کشورها در دوحه این بود که مانع از بروز چنین وضعیتی شوند. 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حضور جمهوری اسلامی ایران در سوریه گفت: حضور ما در سوریه مبنایی و براساس درخواست دولت این کشور و خروج ما هم مسئولانه بود. ما در راستای تأمین امنیت سوریه و با هدف مقابله با افراط‌گرایی خشن و با دعوت دولت قانونی سوریه در این کشور حضور داشتیم و به هیچ‌وجه با هدف دفاع از شخص در این کشور حضور نیافتیم و کمک به حفظ امنیت منطقه و کشور سوریه دغدغه ما بود و معتقدیم تأمین امنیت سوریه به نفع کل منطقه است.

بقایی درباره گزارش اخیر گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور فلسطین بیان کرد: رژیم صهیونیستی تنها رژیمی در دنیاست که تحت تعقیب بین‌‌المللی است و باید به این فهرست جنایت تجاوز و نسل‌کشی را اضافه کرد و ضرورت دارد دیوان بین‌المللی دادگستری این دو را هم مدنظر قرار دهد. گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل بارها اعلام کرده با یک نسل‌کشی در غزه مواجه هستیم و صحبت‌های او بسیار گویا و معنادار است و این گزارشگر آنچه را که عیان بوده بیان کرده است و اعلام کرده که 90 درصد تسلیحات رژیم صهیونیستی توسط آمریکایی‌ها تأمین می‌شود و لذا آمریکا همدست جنایات صهیونیست‌هاست و در شرایط کنونی باید هرچه سریع‌تر ارسال سلاح به این رژیم متوقف شود و تا زمانی که ارسال سلاح ادامه داشته باشد مردم منطقه آنها را همدست رژیم صهیونیستی می‌دانند.

وی با بیان اینکه هفته جاری اجلاس مهم هشت کشور عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی (دی ۸) را در مصر داریم که وزیرخارجه در آن شرکت خواهد کرد، اظهار کرد: نشست سران با شرکت رئیس‌جمهور برگزار خواهد شد. در این نشست در خصوص روابط دوجانبه کشورهای عضو هم گفت‌وگو خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با اشاره به بازگشایی سفارت ایران در دمشق تأکید کرد: بازگشایی سفارت نیازمند مقدماتی از جمله تأمین امنیت سفارت و کارکنان است و باید شرایط لازم به لحاظ تأمین امنیت و سیاسی فراهم شود و ما این کار را دنبال خواهیم کرد.

بقایی درباره اظهارنظر اخیر سخنگوی اتحادیه اروپا که گفته بود ایران در آینده سوریه جایگاهی ندارد، گفت: من فکر کنم ایشان در حین بیان چنین مطلبی مشغول خواندن کتاب‌های تاریخی بوده! دوران این حرف‌ها گذشته و بهتر است اتحادیه اروپا به عملکرد خود طی سال‌های گذشته نگاهی داشته باشد. یکی از موضوعات مورد بحث در نشست آستانه این بود که تعداد بسیار زیادی تروریست از اروپا وارد سوریه شده بودند و کشورهای اروپایی هم حاضر نبودند اتباع خود را کنترل کنند و تروریست‌ها را که از کشورشان به سوریه آمده بودند تحویل بگیرند. توصیه ما این است اتحادیه اروپا در عملکردش تجدیدنظر کند و نقش سازده برای امنیت منطقه ایفا کند.

وی درباره از سرگیری روابط میان ایران و سوریه اظهار کرد: هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته و سوریه در مرحله گذار است و گروه‌ها و بخش‌های مختلف فعال هستند و منتظر هستیم این مرحله گذار طی شود و با حفظ امنیت شهروندان سوریه و تأمین امنیت و تمامیت ارضی این کشور، ارتباط برقرار شود و برقراری رابطه را به بعد از زمان شکل‌گیری دولت قانونی در سوریه موکول کرده‌ایم.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد برگزاری روز پاسداشت شهدای ترور با حضور وزیر امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران به گواه آمار و تاریخ از قربانیان اصلی تروریسم محسوب می‌شود و بر همین اساس در مقابله با تروریسم رویکرد جدی دارد. کشور ما برای حفظ ثبات و امنیت و مقابله با تروریسم شهدای زیادی را تقدیم کرده و به همین منظور در ماه آینده و هفته اول دی ماه رویدادی در این رابطه برگزار خواهد شد. این یکی از گام‌ها برای پاسداشت فداکاری‌های شهدای ترور است. در این رویداد فهرست اسامی افرادی که در جریان مقابله با تروریسم در سطح منطقه‌ای و داخلی جان خود را از دست دادند و به شهادت رسیدند، رونمایی شود.

بقایی درباره اظهارات اخیر سخنگوی‌ فدرال آلمان در تصحیح مواضع این کشور در بیانیه مشترک با شورای همکاری خلیج فارس در مورد جزایر سه‌گانه افزود: از این موضع استقبال می‌کنیم و انتظار داریم دیگر کشورهای اروپایی که آن بیانیه در خصوص جزایر سه‌گانه منتسب به آنهاست، مواضع خود را تصحیح کنند.

وی در واکنش به نامه سه کشور اروپایی به شورای امنیت با موضوع برنامه هسته‌ای ایران گفت: ما پاسخ خودمان را به شورای امنیت ارسال کردیم و بیانیه‌ای در این باره منتشر شد. معتقدیم التهاب‌زایی در موضوعی که مورد گفت‌وگو بوده پذیرفتنی نیست؛ بنابراین اقداماتی که برخی کشورهای اروپایی  انجام می‌دهند تأثیری در رویکرد ایران در برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود ندارد و چیزی را فراتر از آنچه که این کشورها بیان می‌کنند، اثبات نمی‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مواضع جمهوری اسلامی ایران در قبال تحولات سوریه اظهار کرد: بیانیه وزارت امور خارجه و گفت‌وگوهای اخیر آقای عراقچی و مقاله منتشرشده او در روزنامه الأخبار به خوبی و شفاف مواضع جمهوری اسلامی ایران را بیان کرده است. بارها گفته‌ایم حضور ایران در سوریه با هدف تأمین امنیت مردم این کشور در مقابل تروریست‌ها بوده و بنا به دعوت رسمی دولت قانونی سوریه انجام شده است. جمهوری اسلامی ایران امنیت منطقه را امنیت خود می‌داند.

وی درباره آینده روند آستانه اظهار کرد: این روند تا آخرین روزهای خود تلاش‌های مؤثری انجام داده و همچنان می‌تواند به‌عنوان ابزاری برای کمک به بهبود شرایط سوریه مورد استفاده قرار گیرد و ابتکار و ایده‌‌های کشورها را خواهیم شنید.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران برای نزدیک کردن مواضع دولت وقت سوریه و معارضان تلاش‌های بسیاری انجام داد، گفت: هر آنچه مورد انتخاب مردم سوریه به معنای عام باشد، مورد احترام جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. همچنین قطعنامه ۲۲۵۴ در طول سال‌ها یک مبنای مهم برای کاهش تنش و پیشبرد روند سیاسی در سوریه بود و در روند آستانه از این قطعنامه حمایت شده است.

بقایی درباره بدهی سوریه به ایران اظهار کرد: برخی اعداد و ارقامی که در رسانه‌ها و فضای مجازی منتشر شده‌اند بسیار اغراق‌آمیز است. طبیعی است میان دو کشور تفاهم‌هایی وجود دارد و امضا می‌شوند و این تفاهم‌نامه‌ها بین دو دولت و گروه به مفهوم مقطعی نیست بلکه بین دو کشور است و این تکالیف و حقوق بین دو کشور وجود دارد و ناپدید نمی‌شوند بلکه این حقوق و تکالیف از دولت قبل به دولت جدید منتقل می‌شوند.

وی در واکنش به پیشنهاد ترامپ برای دستیابی به یک توافق جامع با جمهوری اسلامی ایران افزود: چیزی در این باره از دولت آینده آمریکا نشنیده‌ایم و ترجیح می‌دهیم در مورد گمانه‌زنی‌ها واکنشی نداشته باشیم. هر زمان که از رویکرد آنها اطمینان حاصل کنیم به نحو مقتضی تصمیم خواهیم گرفت.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد آینده کادر دیپلماتیک سفارت سوریه در تهران گفت: کادر دیپلماتیک و سفیر سوریه کماکان در تهران هستند و در مورد وضعیت سفارت و بنا به تصمیمی که هیئت حاکمه جدید سوریه اتخاذ کنند، تصمیم خواهیم گرفت.

بقایی با محکومیت ارسال سلاح از سوی آمریکا و آلمان به رژیم صهیونیستی اظهار کرد: ۹۹ درصد تسلیحاتی که در اختیار رژیم صهیونیستی قرار گرفته از سوی آمریکا و آلمان است و از جهت حقوق بین‌الملل اینها همدست صهیونیست‌های جنایتکار هستند. سریع‌ترین راه برای توقف نسل‌کشی توقف ارسال سلاح است و کشورهای منطقه انتظار دارند این کار انجام شود. پرونده‌هایی در این رابطه در دادگاه‌های بین‌المللی تشکیل شده و پرونده نسل‌کشی همچنان باز است و دیوان ۶ دستور مشخص درباره نسل‌کشی در غزه صادر کرده که هیچکدام اجرا نشده است.

وی درباره روایت‌هایی که وضعیت کنونی سوریه را نتیجه ضعف ایران و روسیه می‌دانند، تصریح کرد: برخی در تلاشند تا از فرصت استفاده کنند و بگویند ایران در موضع ضعف قرار گرفته و همین‌ها هستند که چنین مواضعی را مطرح می‌کنند. آیا این حضور آمریکا در سوریه مبنای قانونی دارد و براساس قطعنامه‌های شورای امنیت است یا بر اساس درخواست رسمی دولت سوریه؟

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره روایت اخیر وزیر امور خارجه ترکیه در رابطه با سوریه گفت: همه کشورها می‌توانند روایت‌های خود را داشته باشند اما ایران هیچگاه به خاک و سرزمین هیچ کشوری چشم‌داشتی نداشته و حضور ایران در سوریه را باید بر این اساس تفسیر کرد. معتقدیم سوریه باید توسط مردم سوریه ساخته شود و ضرورت دارد کشورهای منطقه بدون مداخله مخرب و فشار و تهدید به این فرآیند کمک کنند.

بقایی درباره وضعیت کنونی لبنان و احتمال سفر سیدعباس عراقچی به لبنان اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران همیشه حامی دولت و ملت لبنان بوده و هست و حمایت از روندهای مثبت یا کمک به شکل‌گیری آن نیاز به سفر و حضور شخصی ندارد و ایران از روش‌های مختلف تلاش می‌کند به دوستان خود کمک رساند و لذا ایران از هیچ اقدامی در راستا کمک به مردم لبنان دریغ نخواهد کرد.

وی در واکنش به حذف فیلم سینمایی احمد از جشنواره فیلم مسلمانان در کانادا گفت: کانادا طی سال‌های اخیر رویکردی نامناسب و غیرسازنده در قبال ایران داشته و این موضوع هم در چارچوب همان سیاست‌های نسنجیده قابل تفسیر است.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به روز جهانی عاری از خشونت و واکنش سازمان ملل نسبت به خشونت و جنایات رژیم اسرائیل بیان کرد: این روز به پیشنهاد ایران در سازمان ملل پیشنهاد شد. این خود نشانگر اشتراک‌ نظر در سطح جامعه بین‌المللی نسبت به خطرات خشونت و افراطی‌گری است و خشنوت در غزه جنسش متفاوت از هرگونه خشونت دیگر است.

گزارش از سعید امینی

انتهای پیام