شناسهٔ خبر: 70315729 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

بقایی: بازگشایی سفارت ایران در سوریه نیازمند اطمینان از امنیت کارکنان و دیپلمات‌هاست

صاحب‌خبر -

شفقنا_ بقائی در بازگشایی قریب الوقوع سفارت ایران در دمشق گفت: من ترجیح می‌دهم که از واژه قریب‌الوقوع استفاده نکنم. بازگشایی سفارت نیازمند مقدماتی است که مهم‌ترین آن اطمینان از امنیت کارکنان و دیپلمات‌های ایران در آنجاست.

به گزارش ایسنا، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز سه‌شنبه و در یک نشست خبری، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفت: در این هفته اجلاس «دی-۸» در مصر برگزار می‌شود و رئیس‌جمهور و وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در این نشست شرکت می‌کنند.

دی-۸ یا گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه شامل کشورهای ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه است.

بازگشایی سفارت ایران در سوریه نیازمند اطمینان از امنیت کارکنان و دیپلمات‌هاست

بقائی در این نشست در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه سفیر ایران در سوریه خبر از بازگشایی قریب الوقوع سفارت ایران در دمشق داده است و این سفارتخانه چه زمانی بازگشایی می‌شود، گفت: من ترجیح می‌دهم که از واژه قریب‌الوقوع استفاده نکنم. بازگشایی سفارت نیازمند مقدماتی است که مهم‌ترین آن اطمینان از امنیت کارکنان و دیپلمات‌های ایران در آنجاست.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران گفت: این موضوع در دستور کار است و به مجرد اینکه شرایط لازم از جهت تامین امنیت و سیاسی فراهم شود، این کار را انجام می‌دهیم.

ترکیه روایت‌ خود را از تحولات سوریه دارد

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد روایت‌های منتشر شده از مقامات برخی از کشورها در در مورد تحولات سوریه از جمله اظهارات وزیر خارجه ترکیه در این ارتباط و ادعای او مبنی بر هماهنگی با ایران و روسیه در ارتباط با این تحولات و کناره‌گیری بشار اسد از قدرت گفت: خیلی طبیعی است که کشورها روایت‌های خود را از تحولات داشته باشند.

او با ارائه توضیحاتی در مورد رایزنی‌های صورت گرفته در دوحه پیش از سقوط دمشق در نشست آستانه و نشست سه کشور آستانه و ۵ کشور عربی منطقه گفت: در این ۲ نشست بر ضرورت توقف درگیری‌ها و گفت‌وگو بین معارضین و دولت سوریه با هدف جلوگیری از گسترش تروریسم و جلوگیری از ایجاد خلا در سوریه و نقض حاکمیت ارضی این کشور تاکید شد.

بقائی افزود: این نگرانی‌ها، نگرانی‌های مشترک بود و تلاش کشورهای شرکت کننده در دونشستی که در دوحه برگزار شد این بود که مانع بروز چنین وضعیتی در سوریه شوند.

او در ادامه گفت: حضور ما در سوریه مبنائی و اصولی بود و خروج ما از سوریه هم مسوولانه بود. ما در سوریه به دنبال کشورگشایی، سلطه جویی و احیای امپراتوری‌های گذشته نبودیم و آنچه که در سوریه برای ما مهم بود، کمک به تامین امنیت سوریه در مبارزه با تروریستم بود. آنچه که تا آخرین لحظه برای ما مهم بود، کمک به حفظ امنیت و تمامیت ارضی سوریه به عنوان یکی از کشورهای مهم منطقه بود، چراکه ما معتقدیم ناامنی در یک از کشورهای منطقه بر امنیت کل منطقه تاثیرگذار است.

روند گفت‌وگوهای ایران و اروپا ادامه می‌یابد

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در ارتباط زمان برگزاری دور جدید گفتگوهای ایران و اروپا گفت: زمان دقیق برگزاری  دور جدید این گفت‌وگوها هنوز مشخص نشده است ولی این تفاهم شده است که این روند ادامه پیدا کند.

او همچنین در مورد نامه سه کشور اروپایی به سازمان ملل و شورای امنیت در ارتباط با برنامه هسته‌ای ایران و  تهدید آن‌ها به استفاده هرچه زودتر از مکانیزم ماشه گفت: این نامه‌نگاری موضوع جدیدی نیست و ما نیز پاسخ مستدل خود را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کردیم و و در بیانیه‌ای که از طرف سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران منتشر شد، مواضع خود را بیان کردیم.

بقائی با بیان اینکه ما این روش را سازنده نمی‌دانیم، گفت: برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده و سال‌هاست که این موضوع اثبات شده است و و این نامه‌نگاری‌ها تاثیری بر رویکرد  ایران در ارتباط با برنامه صلح آمیز هسته‌اش ندارد.

او تاکید کرد: رویکرد سیاست زده و تلاش برای فشار به ایران تاثیری ندارد و از لحاظ حقوقی هم مبنایی ندارد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات ایران و ژاپن در تهران و احتمال میانجی‌گری این کشور در مذاکرات لغو تحریم‌ها گفت: ما با همه طرف‌های برجام در ارتباط هستیم و در گفت‌وگو با طرف‌های اروپایی احتیاجی به میانجی‌گری نیست. کشورهایی که  در این زمینه ایده داشته باشند، ایده‌های آن‌ها را می‌شنویم ولی همان‌طور که گفتم این موضوعی است که ما با طرف‌های برجام در مورد آن گفت‌وگو می‌کنیم.

هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته است

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا ایران با دولت موقت سوریه ارتباط و تعاملی دارد گفت: در معنای متعارف هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته است و سوریه در حال گذار است. در حال حاضر بخش‌های مختلفی در سوریه فعال هستند و ما منتظر هستیم که مرحله گذر طی شود و امیدواریم که این دوران، دورانی مسالمت‌آمیز با حفظ امنیت شهروندان سوریه ‌و  یکپارچگی و تمامیت ارضی سوریه باشد و و حاصل آن شکل‌گیری یک دولت فراگیر در این کشور باشد.

او خطاب به خبرنگار پرسش‌کننده گفت: انشالله در زمان مقرر در این ارتباط تصمیم می‌گیریم.

موضعی از دولت آتی آمریکا نشنیده‌ایم

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در مورد اظهارات «وندی شرمن» مقام سابق وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ترامپ به دنبال مذاکره جامع با ایران است، گفت: ما چیزی از دولت آتی آمریکا نشنیده‌ایم و این یک چیز طبیعی است، چراکه آن‌ها هنوز مستقر نشده‌اند.

بقائی ادامه داد: ترجیح می‌دهیم در مورد گمان‌زنی‌هایی که از سوی مقامات سابق آمریکا و یا رسانه‌ها در مورد رویکرد آینده مطرح می‌شود، واکنشی نداشته باشیم. به موقع و مشخصا زمانی که نسبت به گزینه‌ها و موارد مطرح اطمینان حاصل کنیم، در مورد آن‌ها  تصمیم می‌گیریم.

قرار نیست نیروهای نظامی کشورهای دیگر جایگزین ارتش یک کشور دیگر شوند

سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درباره ادعای مقام‌های غربی مبنی بر اینکه تضعیف ایران و روسیه دلیل سقوط دولت سوریه است، گفت: این هم از آن روایت‌هایی است که طرف‌هایی که از هیچ فرصتی برای بیان مواضع و روایت‌های القاکننده ضعف راجع به ایران استفاده می‌کنند، به‌کار برده‌اند.

او گفت: موضوعی که مشخص است و ما صراحتا هم گفته‌ایم، این است که حضور ما در سوریه برای دفاع یا حمایت از یک شخص، گروه یا حزب خاصی نبود، بلکه یک حضور مبنایی برای کمک به استقرار صلح و ثبات، مشخصا برای مقابله با تروریسم و داعش بود که نه تنها ثبات و امنیت سوریه، بلکه ثبات و امنیت کل منطقه را هدف قرار داده بود. حامیان داعش هم مشخص بودند و کماکان از این خلأ ایجاد شده در حال سوءاستفاده برای استمرار حرکت‌های ثبات‌زدا در منطقه هستند.

بقائی تصریح کرد: یک نمونه آن، حضور آمریکاست. این سوال باید پرسیده شود که حضور آمریکا در سوریه بر اساس کدام مبنای قانونی بوده است؟ آیا بنا به درخواست شورای امنیت بوده؟ آیا به درخواست دولت سوریه بوده است؟ و در این مدت چه عملکردی داشته‌اند؟

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد: این موضوع روشنی است که هر کشوری برای دفاع از خود، باید متکی به خود باشد، قرار نیست که نیروهای نظامی کشورهای دیگر جایگزین نیروها و ارتش و ظرفیت‌های دفاعی یک کشور دیگر شوند.

هر آنچه مورد انتخاب مردم سوریه به معنای اعم آن باشد، مورد احترام ما خواهد بود

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد آینده وضعیت سفارت سوریه در ایران گفت: کادر دیپلماتیک سفارت سوریه در تهران، کماکمان در ایران هستند.

بقائی گفت: در مورد وضعیت آتی سفارت سوریه در ایران، با توجه به تحولات در سوریه و بنا به تصمیمی که هیات حاکمه جدید سوریه اتخاذ می‌کند ما تصمیم می‌گیریم. تصمیم‌گیری در مورد وضعیت سفارت ما در سوریه و کنسولگری کشورمان در حلب نیز در این چهارچوب مدنظر است.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی درباره بدهی سوریه به ایران و اعداد و ارقامی که در این زمینه مطرح است، گفت: اعداد و ارقامی که در این زمینه مطرح می‌شود، اغراق آمیز است.

او تصریح کرد: به صورت کلی موافقت‌نامه‌ها، معاهده‌ها و یادداشت‌تفاهم‌نامه‌هایی که بین ۲ کشور منعقد می‌شود، بین ۲ کشور است و  ناپدید نمی‌شوند و هر نظام و حاکمیتی که روی کار خواهد آمد، بر اساس اصل جانشینی این حقوق و تکالیف با آن منتقل خواهد شد. پیگیری این موضوع در دستور کار جمهوری اسلامی است.

بقائی همچنین درباره موضع ایران درباره سوریه گفت: موضع ایران روشن است، ما رابطه بسیار دیرینه‌، تمدنی، فرهنگی، دینی و سیاسی با سوریه داشتیم و همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم و قطعاً این رویکرد ما ادامه پیدا خواهد کرد و با توجه به جمیع شرایط و در نظر گرفتن اوضاع این کشور و عملکرد جریان‌های فعال در سوریه، درباره گام‌های بعدی خود تصمیم‌گیری خواهیم کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلمایی تصریح کرد: قطعنامه ۲۲۵۴، یک قطعنامه برای روند تحولات در سوریه بود. ما تلاش زیادی برای نزدیک کردن معارضین و دولت وقت سوریه کردیم. اینکه قطعنامه نیازمند اصلاحاتی باشد، تابع تصمیم و ارزیابی بازیگران و طرف‌های دخیل در سوریه است. ما اعلام کرده‌ایم هر آنچه که مورد انتخاب و نظر مردم سوریه به معنای اعم آن باشد، مورد احترام ما خواهد بود.

نیروهای مسلح ایران با تمام توان از کیان ایران دفاع می‌کنند

سخنگوی دستگاه دیپاماسی ایران درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی هم گفت: ما در اینکه شرارت رژیم اشغالگر حد و مرزی ندارد، تردیدی نداریم. در عین حال امیدواریم که سایر طرف‌ها منافع خود را تشخیص دهند و بدانند که رژیم صهیونیستی جز تخریب و هرج و مرج و تجاوزگری سابقه دیگری ندارد.

او گفت: آن‌ها با افتخار بیان می‌کنند که بیش از ۴۰۰ نقطه در  سوریه را مورد حمله قرار داده‌اند و هیچ ابایی از این ندارند که دامنه تجاوزگری خود را در منطقه گسترش دهند، در عین حال همه طرف‌ها نسبت به قابلیت‌های فوق‌العاده دفاعی ایران آگاه هستند و می‌دانند که نیروهای مسلح ایران با تمام توان از کیان ایران و تمامیت سرزمینی‌ ایران دفاع خواهند کرد.

ایران هیچ‌گاه تهدیدی علیه کشورهای منطقه نبوده است

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران که حدود ۹۰ دقیقه به طول انجامید در پاسخ به سوالی در ارتباط با برخی از اظهارنظرهایی که در روزهای اخیر در تعدادی از رسانه‌ها و از سوی برخی از اشخاص در ارتباط با موضوع سوریه و تهدید برخی از کشورهای منطقه صورت گرفته است، گفت: موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با موضوعات مختلف، توسط سخنگویان رسمی کشور بیان می‌شود.

او تاکید کرد: ایران هیچ‌گاه تهدیدی علیه کشورهای منطقه نبوده است و در همین چارچوب همواره بر اهمیت حفظ صلح و ثبات در منطقه تاکید داشته است، چرا که صلح و ثبات در منطقه را جدا از امنیت خود نمی‌داند.

بقائی تاکید کرد: اینکه رسانه‌ها و افراد در داخل و خارج از کشور اظهارنظرهایی را مطرح می‌کنند، این نظرات شخصی خودشان است و همان‌طور که اشاره شد مواضع رسمی ایران توسط سخنگویان رسمی کشور اعلام می‌شود.

برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده و خواهد ماند

بقائی درباره ادعاهای مقامات رژیم صهیونیستی درباره احتمال حرکت ایران به ساخت سلاح هسته‌ای در پی تحولات اخیر منطقه گفت: این موضوع نشان از عدم شناخت کافی نسبت به منابع و سرچشمه‌های قدرت و توان ایران است. قدرت و توان بازدارندگی ایران منابعی دارد که با این تحلیل‌ها، به هیچ عنوان تحت تاثیر قرار نمی‌گیرد. درباره موضوع هسته‌ای، برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ بود که مقامات وقت رژیم صهیونیستی اعلام کردند ایران چند ماه دیگر بمب هسته‌ای خود را آزمایش می‌کند. از آن زمان این اتهام‌زنی تکرار می‌شود.

او تاکید کرد: مشخص است که هدف، ایران هراسی و ایجاد التهاب در سطح منطقه است و فکر می‌کنم این تحلیل‌ها ارزش پاسخگویی ندارد ما همیشه اعلام کرده‌ایم برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده و خواهد ماند و البته ما از تمام ابراز و توانمندی‌های خود برای دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی خود استفاده می‌کنیم.

درباره ضرورت حفظ امنیت اماکن مقدسه سوریه تاکید کرده‌ایم

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با نوع رفتار نیروهای جدید حاکم در سوریه در ارتباط با اماکن متبرکه در سوریه و اینکه نسبت به آن‌ها بی‌احترامی انجام نشده است، گفت: دلیلی مبنی بر اینکه رفتاری غیر از این انجام شود، وجود ندارد.

بقائی تاکید کرد: ما همواره خیرخواه مردم سوریه هستیم و اتباع مقدسه جز گنجینه‌ها و داشته‌های مهم فرهنگی، مذهبی و تمدنی سوریه است و نسبت به حفظ و حراست آن‌ها باید توجه وجود داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: ما به طرق مختلف در مورد ضرورت حفظ امنیت اماکن مقدسه تاکید کرده‌ایم و امیدواریم به همین ترتیب این وضعیت ادامه پیدا کند. حفظ امنیت اماکن دیپلماتیک نیز جز تعهدات دولت‌هاست که باید در هر شرایطی نسبت به این موضوع اهتمام داشته باشند.

جامعه بین‌الملل باید ناقضان حقوق‌بشر را پاسخگو کند

او درباره انتشار گزارش وزارت خارجه ایران درباره نقض حقوق‌بشر توسط آمریکا و انگلیس گفت: گزارش‌دهی وزارت امور خارجه بر مبنای یک مقرره قانونی است که وزارت خارجه را موظف کرده سالانه درباره وضعیت حقوق‌بشر در برخی از کشورها اطلاعات و مستنداتی را جمع‌آوری و گزارشی را منتشر کند.

بقائی تاکید کرد: این گزارش هم در راستای کمک ما به ارتقای حقوق‌بشر و هم ترویج مفاهیم حقوق‌بشری است و هم اینکه نشان داده شود که نقض حقوق‌بشر در برخی از کشورهایی که خود را عاری از نقض می‌دانند، به شدت وجود دارد و انتظار این است که اگر قرار است به موضوعات حقوق‌بشر پرداخته شود، به موارد نقض فاحش آن در این کشورها هم رسیدگی شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: موضوعی که بسیار واضح است، نقض فاحش حقوق‌بشر سایر کشورها و ملت‌ها توسط آمریکا و انگلیس است که نمونه مشخص آن ارائه تسلیحات کشنده به رژیم صهیونیستی است. این موارد باید مستندسازی شود و جامعه بین‌المللی باید این کشورها را پاسخگو کند.

او در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: ۹۹ درصد تسلیحات ارسالی به اسرائیل توسط آمریکا و آلمان تامین می‌شود. از نظر حقوق بین‌الملل و اخلاقی طرف‌هایی که به ارتکاب جنایت کمک می‌کنند، همدست و شریک تلقی می‌شوند.

ترور مقام افغانستانی یک اقدام تروریستی است

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در مورد «خلیل‌الرحمن حقانی» وزیر امور مهاجرین حکومت سرپرست افغانستان گفت: اتفاق رخ داده، یک اقدام تروریستی است و ما هر اقدام تروریستی را محکوم می‌کنیم.

بقائی گفت: ما این اتفاق را به بازماندگان این حادثه تروریستی و حکومت سرپرستی افغانستان تسلیت گفتیم.

مساحتی به اندازه باریکه غزه در سوریه اشغال شده است

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با موضوع کُردها در سوریه و و لزوم نقش‌آفرینی آن‌ها در تشکیل حکومت آتی در این کشور تصریح کرد: حفظ و حراست از تمامیت ارضی سوریه برای ما مهم است، همچنین بر این موضوع تاکید داریم که گروه‌های مختلف در سوریه باید بتوانند در شکل‌گیری روند آتی سوریه مشارکت داشته باشند و این روند بدون هرگونه تبعیض، مشکل و یا محرومیتی برای طیف‌های مختلف در سوریه شکل بگیرد.

بقائی در بخش دیگری از اظهارت خود درباره نقش ایران در سوریه گفت: قطعا به عنوان یک کشور اثرگذار، نسبت به تحولات منطقه و کشوری که دغدغه امنیت و ثبات داریم، فعالانه در هر روند و فرصتی که پیش بیاید، مشارکت خواهیم کرد. ما با کشورهای منطقه و همسایه سوریه در ارتباط مستمر هستیم. در فرصت پیش‌رو و در حاشیه نشست قاهره، این موضوع در دستورکار گفت‌وگوهای وزیر خارجه با همتایان خود خواهد بود.

او گفت: روند آستانه هم کماکان یک ظرفیت مهم در این فرآیند است. از تمام توان خود استفاده می‌کنیم تا مطمئن شویم، امنیت و ثبات در منطقه حفظ خواهد شد و به‌عنوان کشوری که خیرخواه مردم سوریه بودیم، از هیچ تلاشی برای اطمینان از اینکه مرحله گذار به دور از هرج و مرج و سوءاستفاده گروه‌های ترویستی باشد، دریغ نخواهیم کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران هشدار داد: در این چند روز مساحتی به اندازه باریکه غزه در سوریه اشغال شده است. همه کشورهای منطقه باید نسبت به تجاوزات رژیم صهیونیستی به سوریه هوشیار باشند و از مجامع بین‌المللی به ویژه سازمان ملل و شورای امنیت سازمان ملل به دلیل اینکه این اقدام نقض یک قطعنامه شورای امنیت هم هست، برای توقف این جنایت و نهایتاً آزاد کردن کل جولان اشغالی مطالبه شود.

همه بازیگران به دور از جاه‌طلبی‌های وسوسه‌کننده، کمک‌کار مردم سوریه باشند

بقائی همچنین در پاسخ به سوالی درباره عدم دعوت ایران به نشست اردن درباره سوریه و این ادعا که ایران در حال کنار گذاشته‌شدن از روندهای منطقه‌ای است، گفت: همه می‌توانند روایت‌های خود را داشته باشند. روایت‌های ما را هم خواهید شنید که مبتنی بر واقعیات است. جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه، هیچ چشمداشت ارضی و سرزمینی نسبت به هیچ کشور دیگری در منطقه نداشته است. حضور ما در این سوریه باید در این راستا دیده شود. سوریه را سوری‌ها خواهند ساخت و در مورد سرنوشت آینده سوریه هم خود سوری‌ها تصمیم خواهند گرفت.

او گفت: طبیعی است که کشورهای منطقه باید بدون هرگونه مداخله مخرب و یا فشار و تهدید نسبت به جریان‌های فعال در سیاست سوریه، کمک‌کار باشند. اینکه یک روند دیپلماتیکی ایجاد شده، البته کشورهای اروپایی در این نشست حضور نداشتند و عمدتا کشورهای عربی بودند. روند آستانه هم در این سال‌ها با حضور سه کشور وجود داشت و دوستان عرب ما حضور فیزیکی نداشتند اما حامی این روند بودند. الان هم روندی ایجاد شده و ما امیدواریم که این روند یا روندهای دیگر یا روندهای مشابهی که برای کمک به شکل‌گیری حاکمیت و نظام جدید در سوریه ایجاد شده، بتواند با طرف‌های مختلف سوری به پیشبرد این روند کمک کند اما این روند سوری-سوری خواهد بود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد: امیدواریم همه طرف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی از این درس گرفته باشند که مداخله در روندهای داخلی کشورها به هیچ عنوان به سود منطقه و هیچ کشور همسایه نخواهد بود. سرنوشت آینده سوریه بستگی تام به تصمیم‌گیری و کنش‌های بازیگران فعال در داخل سوریه دارد. همه بازیگرانی که نقش و نفوذی در شکل‌گیری این روندها دارند، باید به دور از جاه‌طلبی‌هایی که ممکن است وسوسه‌کننده باشد، کمک‌کار مردم سوریه در این روند باشند.

برچسب‌ها: