باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه تورانلو - اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری خود با خبرنگاران بیان کرد: بی کیفر ماندن رژیم صهیونیستی در این ۸ دهه عامل بسیار کلیدی در جری کردن این رژیم و ادامه نقضهای فاحش حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه داشته است.
وی ادامه داد: هم در دیوان بینالمللی دادگستری و هم در دیوان بینالمللی کیفری پروندههای مشخصی در این رابطه مفتوح شده که باز بی سابقه است. تنها رژیمی در دنیاست که تحت تعقیب دیوان بین المللی کیفری است به خاطر ارتکاب جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی.
بقایی افزود: البته همه معتقدند که باید به این فهرست دو جنایت بزرگ دیگر بین المللی یعنی جنایت تجاوز و جنایت نسل کشی هم افزوده شود. برای بازگشایی سفارت ایران در دمشق نیازمند مقدماتی هستیم که مهمترین آن اطمینان از تامین امنیت و ایمنی کارکنان هست؛ بنابراین این موضوعی است که در دستور کار هست و به مجرد اینکه شرایط لازم هم از حیث تامین امنیت و هم از جهت سیاسی فراهم بشود ما این کار را دنبال خواهیم کرد.
رویکرد غیرسازنده کانادا در مقابل ایران
وی درباره مواضع کانادا در قبال ایران بیان کرد: رویکرد کانادا متاسفانه در این سالهای اخیر رویکرد بسیار غیر سازنده بوده و باید این را در چهارچوب سیاستهای نسنجیده و نامناسبی در نظر بگییرید که در تمام حوزهها وجود دارد. کشورهایی که چنین رویکردهای ناصوابی درباره ایران دارند باید در نگاه خود بازنگری کنند.
بقایی در پاسخ به سوالی درباره ترور مقام طالبان گفت: ما به صورت اصولی هر اقدام تروریستی را فارغ از اینکه کجا و یا علیه چه کسی با چه بهانهای اتفاق بیفتد محکوم میکنیم. این اقدام تروریستی را محکوم کردیم و تسلیت گفتیم به بازماندگان حادثه و حکومت سرپرست افغانستان.
سفر رئیسجمهور به مصر
سخنگوی وزارت خارجه گفت: پزشکیان و عراقچی در اجلاس دی-۸ در مصر شرکت میکنند.
با همه طرفهای برجام در ارتباط هستیم
وی بیان کرد: ما باهمه طرفهای برجام در ارتباط هستیم همه کشورهایی که ابتکار داشته باشند با ما مطرح خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره اقدامات اتحادیه اروپا درباره برنامه هستهای بیان کرد: هنوز زمانی برای گفتوگو تعیین نشده است. نامه نگاری آنها جدید نبود و طبعا ما هم پاسخ مستدل خود را به سازمان ملل ارسال کردیم.
ایران یکی از قربانیان اصلی تروریسم است
وی در پاسخ به سوالی درباره فهرست شهدای ترور بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران به گواه آمار و تاریخ یکی از قربانیان اصلی تروریسم است. عملکرد جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که در مقابل تروریسم رویکردی قاطع و جدی داشته است. ما شهدای زیادی را برای حفظ امنیت و ثبات در منطقه و حفظ امنیت ملی تقدیم کشور و منطقه کردیم. رونمایی از فهرست جدید شهدای ترور کشور یکی از گامهایی است که به عنوان پاسداشت فداکاریهای شهدای ترور انجام خواهد شد.
بقایی با اشاره به موضع ایران در قبال سوریه و آینده این کشور افزود: موضع ایران در این باره روشن بیان شد. حضور ما در سوریه هدف روشن و اصولی داشت و آن هم مقابله با داعش و جلوگیری از گسترش تروریسم در منطقه بود. درگیر شدن عراق و سوریه با داعش موضوعی بود که آن سالها درگیر آن بودیم. در این ۱۴ سال از ساز و کارهای مختلفی برای تثبیت وضعت سوریه استفاده شد. روند آستانه کماکان به تلاش ادامه داد و همچنان قابل استفاده است. به عنوان کشوری که رابطه دیرینه با سوریه داشتیم و همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم این رویکرد ما ادامه خواهد داشت.
این دیپلمات کشورمان ادامه داد: با در نظر گرفتن جمعی شرایط درباره گامهای بعدی خود تصمیم خواهیم گرفت. قطعنامه ۲۲۵۴ یکی از مبناهای مهم برای کاهش تنش و پیشبرد روش سیاسی در سوریه بوده است. یکی از محصولات این روند شکل گیری کمیته قانون اساسی بود و ما در طی این سالها تلاش زیادی برای نزدیکی مواهع دولت وقت سوریه و معارضین داشتهایم. اصلاحات این قطعنامه تابع تصمیم بازیگران سوریه است.
امیدواریم مرحله گذار در سوریه با حفظ حقوق شهروندان باشد
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به بدهیهای سوریه به ایران بیان کرد: موافقت نامه و معاهدههایی که بین دو کشور است بین دو گروه نبوده است بنابراین تمام این تعهدات و تکالیف بین دو کشور موجود است و ناپدید نخواهد شد و هر نظامی که بر سر کار بیاید بر اساس اصل جانشینی که اصل بین المللی است منتقل خواهد شد.
بقایی بیان کرد: سوریه در مرحله گذار هست؛ گروهها و بخشهای مختلفی الان در سوریه فعال هستند، ما منتظریم که این مرحله گذار طی بشود و امیدواریم که مرحله گذار در سوریه مرحله دوره مسالمت آمیز و با حفظ حقوق شهروندان سوریه و حفظ تمامیت و یکپارچگی و وحدت سرزمینی سوریه باشد و حاصل این مرحله شکلگیری یک دولت فراگیر باشد که بتواند اقشار و طیفهای مختلف اجتماعی، سیاسی و مدنی سوریه را نمایندگی بکند و حافظ تمامیت سرزمینی باشد. در زمان مقر قاعدتاً ما هم تصمیم خواهیم گرفت.
برنامه هستهای ایران همواره صلح آمیز بوده و خواهد بود
این دیپلمات کشورمان ادامه داد: موضوع استفاده صلح آمیز است انرژی هستهای موضوع گستردهای است و کاربردهای بسیار متنوعی در حوزه درمان و پزشکی دارد . ما در مواردی که علاقه مندی در حوزه رادیو داروها وجود داشته باشد آماده کمک و همکاری هستیم. تحلیلی که اشاره کردید ناشی از عدم شناخت قدرت و توان ایران است. قدرت و توان بازدارندگی ایران منابعی دارد که با این تحلیلهایی که اشاره میشود تحت تاثیر نخواهد بود.
وی ادامه داد: در سال ۱۹۹۱ مقامات وقت رژیم صهیونی اعلام کردند که ایران بمب هستهای را آزمایش خواهد کرد و این اتهام زنیها از آن سالها ادامه دارد که هدفش کاملا ایران هراسی بوده است. برنامه هستهای ایران همواره صلح آمیز بوده و خواهد بود البته از تمام توان برای استفاده از منافع و تمامیت ارضی خود استفاده خواهیم کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به دولت جدید آمریکا بیان کرد: ما هنوز چیزی از دولت آمریکا نشنیدهایم و درباره گمانه زنیها حرفی نخواهیم زد. ما به موقع و بعد از اینکه در این باره اطمینان حاصل کنیم نسبت به گزینهها تصمیم خواهیم گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که «ایران و روسیه نقشی در آینده سوریه ندارند» گفت: دوران آن زمانی که یک قدرت خارجی بخواهد برای منطقه دیگری تعیین تکلیف بکند گذشته است ضمن اینکه شاید خوب باشد که اتحادیه اروپایی در وزن و جایگاه خودش و رفتار خودش در قبال منطقه غرب آسیا بازنگری کند. اینکه در قبال منطقه غرب آسیا اینکه چه عملکردی داشتند و در شکل دهی به بسیاری از بحرانهایی که در منطقه به وجود آمده از جمله در سوریه.
همه اقدامات باید برای توقف جنایت در غزه صورت بگیرد
وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال سفر عراقچی به لبنان بیان کرد: حمایت از روندهای مثبت یا کمک به شکل گیری روند مثبت نیاز به حضور شخصی ندارد و ما به شیوههای مختلف کمک کار دوستان خواهیم بود. همه اقدامات باید برای توقف جنایت در غزه و آزادی جولان اشغالی صورت بگیرد. خشونت و جنایات اسرائیل در غزه و کرانه باختری با هرگونه خشونت دیگری در جهان متفاوت است و در سطح شدیدترین سطح خشونت قرار دارد.
بقایی با اشاره به حضور آمریکا در سوریه ادامه داد: حضور ایران در سوریه برای دفاع یا حمایت از یک شخص یک گروه یا یک حزب نبوده است. حضور ما یک حضور مبنایی برای کمک به استقرار صلح و ثبات مشخصاً برای مقابله با تروریست و داعش بود. حضور آمریکا در سوریه بر اساس کدام مبنای قانونی است؟ آیا بر اساس درخواست دولت سوریه بوده؟ آنها در این مدت چه عملکردی داشتند؟ چیزی که روشن هست این است که هر کشوری برای دفاع از خود باید متکی به خودش باشد. قرار نیست که نیروهای نظامی کشورهای دیگر جایگزین نیروها و ارتش و ظرفیتهای دفاعی کشور دیگر شوند.