مجموعهای به شکل دایرهای با قطر تقریبی ۳۴ متر و ارتفاع ۱۵ متر، الهام گرفته از برج طغرل، در سال ۱۳۵۶، با یک عملیات معماری خاص، با عنوان تئاترشهر افتتاح شد.
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی تابناک، اینجا حریم یک ساختمان نیست. حریم هنر است... لطفا جدی باشید و به روال قبلیها عمل نکنید؛ این همه خواسته اهالی هنر از تیم جدید ارشاد درباره مجموعه تئاتر شهر است.
تئاترشهر که قرار بود حریمش در زمان دولت قبلی تعیین شده و حصارکشی آن تمام شود، همچنان عرصه نمایش ناهماهنگیها و تاخیرهای ناشی از آن است و مدام بر هزینههای انجام پروزه افزوده میشود.
این مجموعه، به عنوان یک اثر ماندگار، تا دوران شهرداری غلامحسین کرباسچی، از محیط اطراف خود که به مرور زمان به پارکی به نام "دانشجو" تبدیل شده بود، جدا بود و حریم خاصی داشت. اما در آن زمان، با تصمیمات ناپخته شهرداری، حصارهای تئاترشهر برداشته شد تا به گفته مسئولان، پس از دو دهه از ساخت این بنا، یک نوع تعامل جدید میان هنرمندان و مردم شکل بگیرد.
اگرچه این روش به ظاهر اقدامی قابل قبول به نظر میرسید، اما به تدریج منجر به تغییراتی در زندگی اجتماعی در محوطه باز تئاترشهر شد. ورود دستفروشها، تجمع افراد بیخانمان و دیگر مشکلات، جایگاه هنری این مکان را به خطر انداخت. به مرور زمان، اعتراضات هنرمندان نسبت به این ناهنجاریها باعث شد که "طرح ساماندهی مجموعه تئاترشهر" در محافل مختلف مطرح شود.
تاکید بر سرعت عمل از ۱۴۰۰
تعیین دوباره حریم برای تئاتر شهر، برای جلوگیری از هجوم روزافزون دستفروشان و افراد نامتناجس با فضای هنر، در جلسه شورای حریم کشور که روز دوشنبه ۲۲ شهریورماه ۱۴۰۰ در وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی انجام شد.
یک سال پیش از آن وزیر وقت ارشاد گفته بود که این اقدام ضرورت دارد و قرار هم شد که خیلی سریع کارهای مربوطه انجام شده و طرح به نتیجه برسد.
در حدود یک سال از ان ماجرا گذشته بود که این بار، اسماعیلی، وزیر ارشاد سابق، در ۲۵ تیر ۱۴۰۱ از پی گیریهای بودجهای برای طرح سخن گفت و خبر داد که «سعی میکنیم تا با طرح مساله در دولت، خارج از بودجههای وزارتخانه، بودجهای متمرکز به منظور ارتقا مجموعه اختصاص دهیم».
محمدمهدی اسماعیلی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت، در ادامه با تاکید بر حفظ حریم مجموعه تئاتر شهر در ان زمان گفته بود: قطعا اعتبار بازسازی مجموعه بیش از ۴۰ میلیارد هزینهای است. مشکلی برای تامین بودجه وجود ندارد، برآورد دقیق بودجه برای بازسازی انجام شود. ما سعی میکنیم تا با طرح مساله در دولت، خارج از بودجههای وزارتخانه، بودجهای متمرکز به منظور ارتقا مجموعه اختصاص دهیم.
وی در آن زمان وعده داده بود که «لازم است، تعمیرات مجموعه تئاتر شهر بهزودی انجام شود تا به مناسب پنجاهمین سالگرد تاسیس این مجموعه همزمان با پایان بازسازیها و با توجه به نزدیک شدن به ایام دهه فجر جشن باشکوهی برگزار شود.
امروز در آخرین روزهای پاییز ۱۴۰۳، مدیران جدیدی فرهنگی در تکاپو برای اتمامن کار طرحی هستند که مدتهاست وجهه مناسبی ندارد و مدام درگیر بیل و کلنگ است.
با وجود دو مانع همیشگی...
هرچند دو مانع مهم همیشگی در برابر تئاتر شهر وجود دارد، اما طراحان و مدیران این مجموعه بالاخره با همین موانع باید کارها را پیش ببرند. یکی از این محدودیتها ورودی ایستگاه متروی تهران است و دیگری قرار داشتن مسجدی در حریم تئاتر شهر، که در جای پارکینگ مجموعه و با وجود مخالفتهای بسیار از جریانات چپ و راست سیاسی و اجتماعی، اما بالاخره ساخته شد و امروز صرفا به عنوان نمازخانهای برای عدهای معدود استفاده میشود. این هم از اتفاقات عجیبی است که بسیاری از دولتمردان از اصولگرا تا اصلاح طلب، بدان معترض بودند، اما نتوانستند در برابر ساخت آن کاری از پیش ببرند.
اینک همه نگاهها به معنا شدن ترکیب «سرعت عمل» از نگاه مدیران جدید ارشاد هستند. روز گذشته نادره رضایی معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره طرح «حریم تئاتر شهر» بیان کرد: طرح مصوبی وجود دارد که باید اجرا شود. اگر در روند اجرا بتوان بهبودی ایجاد کرد، دریغ نخواهیم کرد. شاید بشود در ظاهر کار تغییراتی داد. البته منظور من محدوده حریم نیست و شکل اجرا مطرح است. در حین اجرای طرح میشود به بهبود آن فکر کرد.
وی افزود: با شهرداری و دوستانی که پیمانکار پروژه هستند جلسه میگذاریم تا بهترین تصمیم اتخاذ شود، اما برداشتم این است که با توجه به مشکلات، طرح تکمیل حریم تئاتر شهر به جشنواره فجر نخواهد رسید.
اتابک نادری سرپرست ادارهکل هنرهای نمایشی نیز در خصوص آخرین اقدامها برای آمادهسازی حریم تئاتر شهر گفت: بخشی از فضا تا جشنواره تئاتر فجر آمادهسازی میشود.
آنچه مسلم است تمدید تاخیرها در تئاتر شهر است و نیز افزایش هزینههای کار.
تنها امیدواری، به پی گیریهای تیم جدید در معاونت وزارت ارشاد و اداره کل هنرهای نمایشی است تا با هماهنگی با مدیریت شهری، هر چه سریعتر کار را جمع کند.