حجتالاسلام والمسلمین امین رصاف در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، ضمن گرامیداشت فرا رسیدن ۲۷ آذرماه، روز وحدت حوزه و دانشگاه، بیان کرد: حوزه و دانشگاه ۲ نهاد مهم و تاثیرگذار در پیشرفت کشور هستند که برای رسیدن به هدف باید به هم نزدیک شده و وحدت پیدا کنند.
وی با بیان اینکه دشمن سالیان سال تلاش کرده است تا این ۲ نهاد در مقابل هم قرار بگیرند، گفت: در گذشته بزرگانی مانند زکریای رازی، ابوعلیسینا، ابوریحان بیرونی و بسیاری از علما و دانشمندان هم در علوم طبیعی صاحبنظر بوده و هم دانشمند دینی بودند و فضای حاکم بر علوم، فضای دین بود.
رصاف افزود: از زمانی که علوم طبیعی در دست مدیریت غرب قرار گرفت، تلاش شد تا نهاد علم در مقابل نهاد دین قرار بگیرد. دانشگاهیان را از حوزه دور کردند و از طرفی هم حوزهها نسبت به علوم طبیعی روی خوش نشان ندادند و باعث شد این ۲ نهاد از هم جدا شوند.
حوزه و دانشگاه باید درهم تنیده شوند
وی با اشاره به اینکه بعد از انقلاب اسلامی ایران، تلاش شد که فضای حاکم بر نهاد دانشگاه و حوزه بر پایه همدلی و داشتن اشتراک در اهداف باشد، گفت: این اتحاد برای یک هفته و یک روز نیست و باید به اشکال مختلف درهم تنیده شوند.
این مدرس سطوح عالی حوزه علمیه قم اظهار کرد: امروزه باید به حوزه علوم انسانی به صورت خاص توجه کنیم. مسئله علوم انسانی، اقتصاد، جامعهشناسی، روانشناسی و هوش مصنوعی در پیشرفت کشور و رسیدن به اهداف بسیار مهم هستند و همه نهادها باید برای پیریزی یک اقتصاد کارآمد و برای درمان بسیاری از مسائل روانی دست در دست هم دهند، لذا حوزه و دانشگاه باید در کنار هم قرار بگیرند تا بتوانند موثر واقع شوند. بنابراین نیاز است که فضای حاکم در دانشگاه را دینی کرده و نگاه حوزویان به سمت علوم طبیعی و دانشگاهیان مثبت باشد و از علم، تجربه و موضوعشناسی بهره ببرند.
رصاف با تأکید بر اینکه اگر میخواهیم کشور به ترقی، تکامل و پیشرفت برسد باید حوزه و دانشگاه در کنار هم برادرانه کار کنند، تصریح کرد: حوزه و دانشگاه میتوانند برای دردهای اجتماعی چارهاندیشی کنند. کارهای زیادی انجام شده است اما کافی نیست. شاید وجود اندیشکدههایی که حوزویان و دانشگاهیان در کنار هم کارها و پروژههای مشترک داشته باشند بتواند به نزدیک شدن حوزه و دانشگاه کمک کند، بنابراین نه دانشگاه از حوزه بینیاز است و نه حوزه از دانشگاه.
علم بیهدف نتیجهای جز خسارت و گمراهی ندارد
وی افزود: امروز حوزویان از پیشرفتهای زیادی که در مسئله نرمافزارها، فضای مجازی و هوش مصنوعی است، استفاده میکنند و دانشگاهیان بدانند که اگر فضای حاکم بر محیط دینی نباشد، علم افقی حرکت میکند در صورتی که علم باید عمودی و سیر آن به سمت خداوند متعال باشد. علمی که هدف صحیح ندارد نتیجهای جز خسارت و گمراهی نخواهد داشت.
عضو جامعه اساتید حوزههای علمیه فارس در ادامه سخنان خود به تفکر غلطی که در بین عموم مردم و دانشگاهیان نسبت به علوم حوزه است، اشاره کرد و گفت: برخی تصور میکنند که در آموزش علوم حوزه، علم وجود ندارد. ممکن است مردم و دانشجویان اطلاع نداشته باشند که یک طلبه در حوزه باید حدود ۱۷ تا ۱۸ علم بیاموزد. ادبیات عرب، منطق، فلسفه کلام، تفسیر، اصول رجال، فقه و ... که این علوم در واقع فقط مقدمه هستند.
حوزویان و دانشگاهیان تفکرات غلط عامیانه را کنار بگذراند تا راه هموار شود
وی افزود: حوزه متولی دین است اما دین جدا از علم نیست. برخی از علوم حوزه وارد دانشگاه هم شده است، مانند ادبیات عرب، فقه و حتی برخی از ریز شاخههای رشته حقوق از علوم حوزه گرفته شده است، بنابراین برای وحدت حوزه و دانشگاه باید دانشگاه و حوزه یکدیگر را خوب بشناسند و تصورهای غلط عامیانه را کنار بگذارند.
رصاف تصریح کرد: جوانان ما باید بدانند که در واقع بخشی از علوم در دانشگاه و بخشی در حوزه وجود دارد، لذا باید تصورها اصلاح شده تا راه برای وحدت هموار شود.
عضو جامعه اساتید حوزههای علمیه فارس بیان کرد: نباید به علوم حوزوی که علوم سنگین، عمیق با گرایشهای مختلف است، ظلم شود و نباید به علوم دانشگاهی با آن همه پیشرفتهای موثر در کشور و مدیریتها ظلم شود، بنابراین باید تلاش کرد که این ۲ نهاد در کنار هم حرکت کنند و لازمه آن این است که از هویت یکدیگر اطلاع پیدا کنند تا بتواند از ظرفیتهای هم استفاده کند.
انتهای پیام