به گزارش خبرنگار ایلنا، مسعود پزشکیان رییسجمهور در آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره بینالمللی فارابی گفت: همه پیامبران آمدند تا اختلاف بین انسانها را حل کند. همه دعواها، ظلمها و جنایات و بیعدالتیها در جامعه به خاطر این است که به حق و حقوق خودمان راضی نیستم. تمام مشکلات جامعه به خاطر این است که من به حق و حقوق خودم راضی نیستم. این اختلافاتی که در جامعه داریم به این دلیل است که من به حقوق دیگران از جمله جنسیت و قومیتها احترام نمیگذارم تصورم این است که دیگران همانگونه که من میبینم و میفهمم باید ببینند و بفهمند اگر آنگونه نباشد، نباید باشد.
وی ادامه داد: شاخص حق و عدالت را شما در حوزه علوم انسانی باید در جامعه مشخص کنید. همه دم از حق میزنیم که عدالت و حق را در جامعه پیاده کنیم این علم و مهارت و دانش شما است که باید مدیران و مسئولان و سیاستگذاران راهنمایی کند که چگونه حق را در جامعه اجرا کنیم. تمام این مسائلی که ما الان داریم میدانید به چه دلیل است؟ چرا قومیتها اختلاف دارند؟ چون قوم دیگر آنها را نادیده میگیرد. چرا کارمندان اعتراض دارند؟ چون تبعیض را میبینند.
پزشکیان ادامه داد: اصول دین که تقلیدی نیست عدالت را باید بفهمند و درک کنند عدالت قابل تقلید نیست. وقتی به کسی ظلم میکنیم میفهمد و وقتی ظلم شد نمیتواند طرف مقابل را بفهمد. شهید مطهری میگوید وقتی یک جامعهای را نشناسید و ندانید چه باور و اعتقادی دارند اما رفتار آنها بر اساس انصاف باشد و حق و عدالت را برقرار کنند و در ارتباطات با هم منصفانه برخورد کنند این اسلام است. اما اگر اسم خود را مسلمان بگذارید اما حقوق دیگران را رعایت نکنید آن اسلام نیست. اسلام یعنی حق و عدالت و انصاف این ساختارها برای این است که ما حق و انصاف را رعایت کنیم علم شما باید ابزار مجریان باشد تا براساس آن انصاف و عدالت را برقرار کنند. اگر ما بتوانیم بر اساس انصاف عمل کنیم، مشکلی پیش نمیآید.
رییسجمهور با اشاره به آیاتی از سوره الرحمان گفت: بی سواد را بر باسواد حاکم نکنید، بیهنر را بر باهنر حاکم نکنید. همه بحث ما در مجلس این بود که چرا در سیستم اداری خودمان یک حقوق ثابت میدهیم وقتی هم که بحث میکردیم میگفتند عدالت یعنی سقف و کف بگذاریم و همه باهم برابر شوند. آیا خدا و دین این را میگوید؟ علم و دانش این را میگوید؟ من به عنوان یک کارمند در ساختار اداری اگر کار کنم یا نکنم حقوق و پاداش و مزایا را دریافت میکنم.
پزشکیان ادامه داد: این براساس کدام مکانیسم علمی و کارشناسی و براساس کدام باور اعتقادی و دینی است؟ براساس عملکرد باید احترام گذاشت و حقوق داد اینها چیزهایی است که شما میتوانید براساس علمتان در نهاد اداری ما آن را نهادینه کنید. چرا سیستم ما خلاق نیست؟ چون چهر کسی در جای خود قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: خلقت برای انسان است و انسان بهترین انتخاب است و اگر ما مسلمان هستیم باید در جایگاهی که هستیم چبهترین شویم. بهترین شدن جای ماندن نیست بلکه مسیر رفتن است و هر انسانی در جایگاهی که قرار دارد باید برود و روز به روز بهتر از قبل شود. این باور اگر در ما و در جوامع اسلامی به وجود بیاد، همه چیز خود به خود اصلاح میشود اما متاسفانه باورهای ما در یک قالبی یخ زده است و نمیشود از این باور بیرون بیاید و یک ذهنیت بسته در ما ایجاد میشود و نمیتوانیم از این ذهنیت بسته بیرون بیاییم.
پزشکیان خطاب به دانشمندان علوم انسانی گفت: مشکلات اجتماعی و روابط اجتماعی را شما میتوانید در جامعه اصلاح و اخلاق را در جامعه نهادینه کنید. علم این کار را شما دارید. پیامبران آمدهاند که اخلاق را در جامعه پیاده کنند و راستی را در جامعه رواج دهند. راستی از نظر علمی شواهد روشنی دارد و مستقل از من و شما است. من باید خودم را با راستی تطبیق دهم نه اینکه راستی خودش را با من تطبیق دهد. قرآن می فرماید چه کسی ظالمتر از آن است که دروغ بگوید و راست نگوید و اگر راست آمد آن را تکذیب کند. کسی که راست را بیاورد و اگر راست آمد آن را تایید کند از نظر قرآن متقی است. دنیای امروز براساس شواهد است مدیریت براساس شواهد براساس شواهد تصمیمگیری و سیاستگذاری کردن. اگر بتوانیم با این تفکر جلو برویم، میتوانیم حرف درست را انتخاب کنیم و مشکلات جامعه را حل کنیم. حل مشکلات جامعه با برخورد درست قابل حل است. این چیزی است که شما میتوانید کمک کنید تا حل شود.
رییسجمهور گفت: امروز مشکلات به دلیل این است که ما روش آموزش را بلد نیستیم با امر و نهی امکان اصلاح وجود ندارد با گفتن و دستور دادن نمیشود انسانها را اصلاح کرد راه آن را شما بلد هستید و باید راهی را نشان دهید که انسانها به سمت حق و عدالت و انصاف بروند. اختلاف به دلیل زیادهطلبی ما است برای این است که من میخواهم جایی بنشینم که حقم نیست و یا من را جایی می نشانند که حقم نیست. وقتی من به عنوان یک قومیت احساس می کنم که با من منصفانه برخورد نشده است صدایم در میآید.
وی گفت: براساس بیانات نهج البلاغه کسی که به بندگان ظلم کند علاوه بر اینکه بندگان با او دشمن میشوند خدا هم با او دشمن میشود. یعنی وقتی بر ظلم هستید عذاب خدا نازل خواهد شد. ظلم هم به این معنی است که دار و دسته خودمان را یک جور ببینیم و دیگران را جور دیگری ببینیم. خدا صدای کسانی را که به آنها ظلم شده است، میشنود و در کمین ظالمان ایستاده است. شما باید جامعه را به جایی مدیریت کنید که این مشکلات نباشد و در وحدت و وفاق در کنار هم زندگی کنیم. امیدوارم شما اساتید بزرگوار برای جامعهای خداگونه تلاش کنید.