همشهری آنلاین- سمیرا باباجانپور : مسیر شرق صعود توچال سالهاست مآمن امن و جانپناهی برای کوهنوردان است؛ مامنی به نام دانشجوی مرحوم شروین جزایری که از کوهنوردان دانشگاه تهران بود. جانپناه شروین درست زیر دیواری به نام دیواره بندیخچال در سمت شرق مسیر صعود قله توچال قرار دارد. این دیواره به نام دیواره شروین در میان کوهنوردان شهره است.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
دهم شهریور ۱۳۵۱، ۳ کوهنورد راهی توچال میشوند. این سه دانشجوی دانشگاه تهران بودند که علاقه زیادی به کوهنوردی داشتند. بهمن حاجهاشمی از پیشکسوتان کوهنوردی تهران، میگوید: «این ۳ کوهنورد هنگام سنگنوردی بر روی دیواره بندیخچال، دچار حادثه میشوند و سقوط میکنند. در این حادثه شروین جزایری جان خود را از دست میدهد و همراهان او یعنی جواد تاجدار و حسین حاج محسنی مجروح میشوند. بعد از این واقعه دوستانش به همراه خانواده مرحوم شروین جزایری تصمیم میگیرند به یاد او جانپناهی برای کوهنوردان در همان محل حادثه بسازند. برای ساخت جانپناه به آب احتیاج داشتند. از دیواره تا رودی که از دره شیرپلا پایین میآمد حدود ۲۰۰ متر اختلاف ارتفاع بود. حدود ۱۰۰ نفر از مردم، کوهنوردان و دانشجویان دانشگاه تهران در این مسیر ایستادند و سطلهای آب را دستبهدست کردند تا آب کافی برای ساخت جانپناه فراهم شود.»
بعد از استقبال مردم از ساخت این جانپناه قرار شد تا جانپناه شروین بزرگتر و در دو طبقه ساخته شود. اعضای کوهنوردی گروه کاوه به همراه دیگر داوطلبان مدیریت کار را به دست گرفتند. بخش عمدهای از کار در پاییز ۱۳۵۱ انجام شد و در بهار ۱۳۵۲ بخش نهایی به پایان رسید. شهید ناصر گارسچی از کوهنوردان سندیکای فلزکاری نیز با این گروه همکاری میکرد. بنای اصلی جانپناه شروین نیز استاد تقی از اهالی روستای پسقلعه بود. سال ۱۳۵۲ جانپناه تکمیل شد و با حضور خانواده شروین جزایری، دانشجویان دانشگاه تهران و کوهنوردان و مردم علاقهمندان به طبیعت با پردهبرداری از لوح یادبود افتتاح شد.
بر لوح نصبشده در ورودی این جانپناه نوشته شده است: «این پناهگاه بهپاس بزرگداشت آن آرزومندانی که همچون شروین خواهان آن بودند به همت و خودیاری یاران کوهنورد ساخته و به نام او نامگذاری گردید. شروین جزایری عضو گروه کاوه بود که در حادثه سقوط از دیواره درگذشت.»
با گذشت ۵۲ سال از آن حادثه، جانپناه شروین با ظرفیت حدود ۳۰ نفر میزبان کوهنوردان دربند یخچال است.