جوان آنلاین: اولین محموله تانکهای امریکایی آبرامز به جزیره خودگردان تایوان تحویل داده شد؛ اقدامی که با واکنش تند چین روبهرو شده است. با شمارش معکوس برای بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، نشانههای جدید از تقویت نگاه امنیتی پکن به ماورای بحار دیده میشود. روز یکشنبه ناوگانی از کشتیهای چینی به خلیج عدن اعزام شد.
وزارت دفاع تایوان دیروز با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «زرههای سنگین رسیدهاند! به جمع ما خوشآمدید.» اشاره وزارت دفاع تایوان به دریافت اولین محموله تسلیحاتی است که به نوشته روزنامه «فوکوس» تایوان، شامل ۳۸ فروند تانک آبرامز از نوع M۱A۲T است که شامگاه یکشنبه به وقت محلی به بندر تایپه رسید. این یک نشانه جدی از سمت و سوی تحولات در شرق آسیا، ۳۳ روز مانده به بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید است. به گزارش اسپوتنیک، واشینگتن در سال ۲۰۱۹ قرارداد ۲/۲ میلیارد دلاری فروش ۱۰۸ فروند تانک آبرامز به تایوان را تصویب کرد تا قدرت دفاعی تایوان در امتداد ساحل شمالی این جزیره افزایش یابد. تایوان قصد دارد ۴۲ تانک دیگر را نیز در سال ۲۰۲۵ دریافت کند و ۲۸ فروند باقیمانده نیز قرار است در سال ۲۰۲۶ برسند. چین، که این جزیره را بخشی جداییناپذیر از خاک خود میداند که به صورت خودگردان اداره میشود، این اقدام را تهدیدی برای امنیت ملی خود خوانده است. لین جیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین دیروز گفت که تایوان هیچ گزینهای به عنوان «وزارت دفاع» ندارد و پکن مخالف همیشگی ارتباطات نظامی امریکا و تایوان و فروش تسلیحات به این جزیره است. وی افزود که چین از امریکا خواسته است به اصول چین واحد و سه بیانیه مشترک میان دو کشور به ویژه بیانیه ۱۷ اوت، پایبند باشد و فروش تسلیحات به تایوان را متوقف کند. لین هشدار داد که توطئههای مقامهای تایوان برای جدایی جزیره از طریق قدرت نظامی و اتکا به قدرت خارجی و کسب استقلال، محکوم به شکست است و چین قاطعانه از حاکمیت ملی، امنیت و تمامیت ارضی خود دفاع خواهد کرد. در میانه تنشها، دیروز همچنین هیئتی از مقامهای پکن در اقدامی نادر به رهبری معاون شهردار شانگهای برای شرکت در یک مجمع سالانه وارد تایپه شدند. چیانگ وان آن، شهردار تایپه از حزب اصلی اپوزیسیون کومینتانگ که به طور سنتی طرفدار روابط نزدیک با چین است، گفته است که بازدیدهایی از این دست در مواقع تنش، بیش از هر زمان دیگری موردنیاز است. این در حالی است که دولت تایوان هفته گذشته مانع از حضور برخی از اعضای هیئت شانگهای شد و گفت که با توجه به تهدیدات نظامی فزاینده چین، باید وضعیت کلی را هنگام اعطای مجوز برای این سفر در نظر بگیرد. چین به طور منظم جتهای جنگنده و کشتیهای جنگی را به آسمان و آبهای اطراف این جزیره میفرستد و هفته گذشته نیز فعالیتهای نظامی گستردهای در نزدیکی تایوان انجام داد. همزمان، در یک نشانه جدی از تقویت نگاه امنیتی پکن به ماورای بحار، چین ناوگانی از نیروی دریایی جدید خود را که شامل یک ناوچه موشکی و یک ناوشکن موشکهای هدایت شونده میشود، به یک مأموریت اسکورت در خلیج عدن اعزام کرد. روزنامه چاینادیلی دوشنبه خبر داد که ناوگان جدید نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق چین روز گذشته به وقت محلی از یک بندر نظامی در ژوشان استان ژجیانگ در شرق این کشور به حرکت درآمد تا مأموریت اسکورت ناوگان قبلی را در خلیج عدن و آبهای سومالی به عهده بگیرد.
ناوگان ۴۷ نیروی دریایی شامل یک ناوشکن موشک هدایتشونده به نام بائوتو (Baotou)، ناوچه موشکی هونگه (Honghe) و کشتی تدارکاتی گائویوهو (Gaoyouhu) است. بیش از ۷۰۰ افسر و سرباز همراه با دو فروند بالگرد با بیش از ۱۰ نیروی ویژه سوار بر آن، ناوگان اعزامی را همراهی میکنند.
تشدید تنشهای چین و تایوان یک ماه مانده به بازگشت ترامپ
صاحبخبر -
∎