شناسهٔ خبر: 70306422 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

پرده‌برداری مگس‌های میوه از اسرار سفرهای فضایی در ایستگاه فضایی تیانگونگ

تهران- ایرنا- دانشمندان برای فهم نحوه تأثیر فضا بر بدن انسان‌ها، مگس‌های میوه را به ایستگاه فضایی تیانگونگ چین در مدار نزدیک زمین بین ۳۴۰ تا ۴۵۰ کیلومتری سطح زمین، فرستادند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه دِیلی گَلِکسی در گزارشی آورده است: پیشگامان واقعی در ایستگاه فضایی تیانگونگ چین، انسان نیستند. آن‌ها موجودات کوچکی هستند که ممکن است همه چیزهایی را که ما درباره زندگی در فضا می‌دانیم، تغییر دهند.

مگس‌های میوه به دانشمندان کمک می‌کنند اسرار سفر فضایی را کشف کنند، آن‌ها ممکن است راز بقای انسان در مریخ را آشکار کنند.

۱۵ مگس میوه بالغ و ۴۰ لارو مگس میوه در نوامبر ۲۰۲۳ میلادی (آبان، آذر ۱۴۰۲)، به خدمه انسانی در ایستگاه فضایی تیانگونگ پیوستند. این حشرات جذاب برای خوشگذرانی به ایستگاه فضایی نرفته‌اند؛ بلکه بخشی از یک آزمایش پیشگامانه هستند که چگونگی تأثیر شرایط سخت ریزگرانش و محیطِ با مغناطیس کم‌ بر سامانه‌های بیولوژیک را آزمایش می‌کند.

ایستگاه فضایی تیانگونگ یک محیط پژوهشی منحصربه‌فرد برای مطالعه درباره چگونگی سازگاری موجودات زنده با نبود میدان مغناطیسی زمین (که معمولاً به عنوان یک سپر طبیعی در برابر تشعشعات کیهانی عمل می‌کند) است.

میدان مغناطیسی زمین در برابر سطوح خطرناک تشعشعات، برای انسان‌ها یک مانع محافظتی ایجاد می‌کند؛ اما عملکرد محافظتی مدار پایینی زمین در برابر این تشعشعات، نسبی است؛ این امر، تیانگونگ را به مکانی ایده‌آل برای بازآفرینی شرایطی مشابه شرایط موجود در فضای عمیق، که در آن حفاظت مغناطیسی وجود ندارد، تبدیل می‌کند.

این مگس‌های میوه (Drosophila melanogaster) فقط حشره‌های عادی نیستند، بلکه از نظر ژنتیکی شبیه انسان هستند و حدود ۶۰ درصد از ژن‌هایشان با انسان مشترک است؛ این باعث می‌شود آن‌ها گزینه‌هایی مناسب برای آزمایش‌های فضایی محسوب شوند. چرخه‌های سریع زندگی آن‌ها این امکان را برای پژوهشگران فراهم می‌کند تا اثرات محیط فضایی را در چند نسل در مدت زمانی کوتاه مشاهده کنند و داده‌هایی ارزشمند درباره تأثیرات بیولوژیک شرایط فضا ارائه دهند.

این موجودات کوچک یک مزیت بزرگ دیگر نیز دارند: استفاده از آن‌ها مقرون به صرفه و نگهداری آن‌ها در فضا آسان است. نیازهای آن‌ها کم است، سریع تولیدمثل می‌کنند و مراقبت از آن‌ها ساده است؛ این ویژگی‌ها آن‌ها را به همراهانی عالی برای یک مأموریت فضایی، که حفظ منابع در آن بسیار مهم است، تبدیل می‌کند.

در حالی که انسان برای سفر به مریخ آماده می‌شود، فهم نحوه تأثیر فضا بر سیستم عصبی، عضلانی و اسکلتی اهمیت زیادی دارد. با مطالعه واکنش‌های بیولوژیک این مگس‌های میوه به محیط ایستگاه فضایی چین که شرایطی ویژه دارد، می‌توانیم پاسخ سؤالاتی را بیابیم که از چندین دهه پیش، ذهن دانشمندان را به خود درگیر کرده‌ است؛ مثلاً اینکه: آیا انسان‌ها می‌توانند از سفر به اعماق فضا جان سالم به در ببرند؟ آیا می‌توانند انزوای مأموریت‌های طولانی‌مدت را تحمل کنند؟

ممکن است مگس‌های میوه به سؤالات ما پاسخ دهند.