شناسهٔ خبر: 70302568 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

وزیر میراث‌فرهنگی:

پژوهش سرچشمه تولید و پیشران توسعه میراث فرهنگی است

تهران- ایرنا- وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: پژوهش سرچشمه تولید و پیشران توسعه میراث فرهنگی است و باید در متن تصمیمات و مأموریت‌های وزارتخانه جاری و ساری باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایرنا، سید رضا صالحی امیری امروز (دوشنبه - ٢۶ آذر) در آیین نکوداشت هفته پژوهش و فناوری که در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد، اظهار داشت: پژوهشگاه با سه حوزه تخصصی بایدمفصل بندی ایجاد کند، تدوام نگاه جزیره ای به اجزا اصلی سه گانه میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی باید تمام شود.

وی افزود: پژوهشگاه باید پرچمدار تحولات در میراث فرهنگی و هدایتگر باشد نه تماشاگر. نمی‌شود که اکتشافات و مرمت انجام شود اما وزارتخانه از اساتید و کاوشگران بی بهره باشد.

صالحی امیری تاکید کرد: به رییس جدید پژوهشگاه ماموریت دادم که مفصل بندی جدید را ایجاد کند بخش پژوهشی میراث فرهنگی باید بداند دانش میراث و تولید محتوا در پژوهشگاه است، پژوهشگاه باید در متن تصمیمات وزارتخانه حضورداشته باشد.

وزیر میراث فرهنگی گفت: پژوهش پیشران توسعه میراث فرهنگی است، پژوهش‌های انجام شده باید در وزارتخانه جاری و ساری باشد. چشمه و سرچشمه تولید پژوهش است همه در حوزه خود ماموریت و مسئولیت دارند و باید پاسخگو باشند.

صالحی امیری تصریح کرد: ماموریت پژوهشگاه و دستگاه باید بازنگری شود تا جوان باشند غیر از این به سمت میرایی وایستایی خواهد رفت. استفاده از ابزارهای جدید و تفکرات جدید و دنیای جدید باید صورت بگیرد. باید تبادل علمی صورت گیرد. راه توسعه و جهش این است که از ظرفیت علمی جهان استفاده شود و روابط و مبادلات مشترک صورت بگیرد.

وزیر میراث فرهنگی تصریح کرد: ماموریت نهاد روابط بین‌الملل برقراری روابط پژوهشگاه با مجامع بین المللی است، بایدبرنامه جمع داشته باشیم‌تا بدانیم در ۵ سال آینده کجا قرار خواهیم داشت و مراقب باشیم دچار روزمرگی نشویم.

صالحی امیری با بیان اینکه پژوهشگاه باید منبع رجوع همه پژوهشگران و دانشمندان باشد تصریح کرد: باید پژوهشگاه‌اجتماعی و مردمی شود، باید نتایج پژوهش و کاوش ما منجر به غرور ملی و نشاط ملی شود، ایران هنوز هم سرزمین رمزها و رازها است و باید ظرفیت حفظ نخبگان و جلوگیری از مهاجرت آنها شود.

وزیر میراث فرهنگی گفت: آگاه‌سازی، اقناع‌سازی و اجماع‌سازی مهمترین ماموریت وزارت میراث فرهنگی است، جامعه‌برای هر ثبت جهانی باید احساس غرور کند موج ایجاد کند و برای تماشای ایران حرکت کند.

صالحی امیری میراث، تاریخ و فرهنگ هویت ملی ماست گفت: جامعه باید مانند محیط‌زیست، نسبت به تاریخ فرهنگ ومیراث فرهنگی حساس شود، کمپین حمایتی ایجاد شود، شادی و غرور باید در هر کشف و کاوشی به ویژه در میان جوانان به وجود بیاید.

مصطفی ده‌پهلوان رئیس پیشین پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری در این مراسم گفت: در کشور دو خلا بزرگ داریم،اول اینکه دانشگاه ها در حوزه میراث‌فرهنگی و باستان‌شناسی «ماموریت محور» نیستند، و علاوه بر آن نبود «شبکه‌سازی» علمی است. باید نگاه علمی و پژوهشی و تعمیم دانش در سراسر کشور باید شبکه ایجاد شود.

وی با بیان اینکه میراث‌فرهنگی ملموس‌و ناملموس کشور در بحران است گفت: در ٢ سال گذشته بسیاری از پژوهش‌ها را به‌سمت «میراث در خطر» سوق دادیم و در کنار آن تلاش کردیم سواد میراثی جامعه را نیز تقویت کنیم. باید تلاش کنیم اطلس‌های فرهنگی را در اختیار مردم قرار داده شود.

وی با تاکید بر اینکه پژوهش و کاوش فرهنگی و باستان‌شناسی سرمایه‌های معنوی کشور است بیان کرد: متاسفانه نتایج‌بسیاری از کاوش‌ها و پژوهش‌ها هنوز اعلام نشده است، نگاه پوسیده انحصاری و گشتاپویی به اسناد پژوهش و کاوشایران باید برچیده شود.

ده‌ پهلوان گفت: متاسفانه نتایج بسیاری از پژوهش‌های میراث فرهنگی در دسترس جامعه علمی دانشگاهی و محققان‌دانشگاهی نیست و این کاوش‌ها به صورت انحصاری «اسناد طبقه‌بندی» محسوب می‌شود، حق مالکیت معنوی یک کاوش باید فقط ۵ سال در اختیار و انحصار کاوشگر باشد و پس از آن به صورت ملی در اختیار سایر محققان قرار گیرد.

وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در این مراسم با تکریم و تجلیل از مصطفی ده‌پهلوان برای تلاش‌ها وزحمات و دستاوردها در ٢ سال اخیر، محمد ابراهیم زارعی را به عنوان سرپرست جدید پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری معرفی کرد.