شناسهٔ خبر: 70302509 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

فیدان: مخالف سلطه هر کشوری در منطقه هستیم؛ به اتحاد نیاز داریم

وزیر امور خارجه ترکیه با گفتن این که آنکارا مخالف سلطه هر کشوری در منطقه است، برقراری اتحاد میان کشورهای منطقه را امری ضروری دانسته و آمادگی آنکارا برای اهداف اصلی دولت انتقالی سوریه را اعلام کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، در پی سقوط دولت «بشار اسد» و تشکیل دولت انتقالی در سوریه از میان مخالفان این کشور، «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه گفت که آنکارا مخالف سلطه هر کشوری در منطقه است و اتحاد میان کشورهای آن را امری ضروری می‌داند.

فیدان در گفت‌وگو با شبکه تی‌آرتی ترکیه گفت: ما مخالف سلطه ایران، ترکیه یا کشورهای عربی در منطقه هستیم. اکنون، ما به اتحاد، تامین منافع خودمان و احترام به مرزها و حقوق یکدیگر و انجام دادن وظایفمان برای حفاظت از یکدیگر داریم.

از نظر او، مداخله احتمالی عوامل خارجی با درگیری‌های طولانی‌مدت همراه خواهد بود.

وزیر امور خارجه ترکیه در این باره گفت: هر کنشی واکنش دارد و هر واکنشی نیز به کنشی دیگر می‌انجامد و گرفتار چرخه شومی می‌شویم. در حال حاضر ، منطقه آماده شکستن این چرخه است.
او افزود که ترکیه، روسیه و ایران رایزنی‌های متمرکزی درباره سوریه دارند.

ترکیه، ایران و روسیه در چارچوب مذاکرات آستانه، درباره بازسازی سوریه و برقراری صلح و ثبات در آن پس از تحمل ۱۱ سال جنگ‌های داخلی و عادی‌سازی روابط دولت بشار اسد با ترکیه گفت‌وگو می‌کردند.

طرفین تاکید کرده‌اند سقوط دولت اسد دلیلی برای پایان یافتن این مذاکرات نیست و اهداف کلی این ابتکار دیپلماتیک پابرجا است و تلاش‌ها برای آن ادامه می‌یابد.

فیدان در این راستا بیان کرد: وقتی تحولات سوریه آغاز شد، ما در این باره با آن‌ها (ایران و روسیه) مذاکره کردیم. تکرار سناریوی سال‌های ۲۰۰۶، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ هیچ فایده‌ای ندارد.

او با ادعایی علیه روابط نزدیک ایران و روسیه با دولت بشار اسد گفت: شما (ایران و روسیه) به دولت بشار اسد رفتید تا بتواند حمله مخالفان مسلح را خنثی کند اما الان با وضعیتی مواجهیم که او نتوانسته عملکرد موفقی در ارائه خدمات به مردمش، حفظ نظام حاکمیتی و آشتی با ملت خود داشته باشد.

فیدان با گفتن این که ترکیه هیچ ارتباطی با خروج اسد از سوریه ندارد، بیان کرد: روس‌ها خودشان گفتند که این کار را سامان‌دهی و اجرا کردند ما هیچ نقشی در آن نداشتیم.

وزیر امور خارجه ترکیه همچنین گفت که «ابراهیم کالین» مدیر سازمان اطلاعات ملی ترکیه، هفته گذشته، پس از رایزنی‌ها با کشورهای منطقه و غرب به دمشق رفت.

او درباره تماس‌ها با دولت انتقالی سوریه افزود: ما به لطف تماس‌هایمان توانستیم از ایده‌های کلی مطلع شویم و اصولی را تعیین کنیم همه، کمابیش، با آن موافقند.

وزیر امور ترکیه تشریح کرد: اصولی که بر سر آن توافق شده، شامل مسائل حاکمیتی و نحوه رفتار با نمایندگان اقشار و احزاب مختلف در این کشور است.

به گفته فیدان، کالین انتظارات جامعه بین‌المللی را با دولت انتقالی سوریه در میان گذاشته است.

فیدان اعلام کرد که پاسخ مقامات جدید سوری به این پیام، ۱۴ دسامبر در اردن و با مشارکت شخص او، وزرای امور خارجه هشت کشور عربی، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا و «کایا کالاس» مسئول سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا مورد بحث قرار گرفت.

طبق گفته او، اولویت اول «هیئت تحریر الشام» و دیگر گروه‌های مخالفی که اکنون در سوریه به قدرت رسیده‌اند، جلوگیری از تکرار اشتباهات اسد، پذیرا بودن ملت سوریه و رقم زدن شکوفایی و رفاهی است که سزاوارشان هستند.

وزیر امور خارجه ترکیه تاکید کرد که آنکارا آماده کمک به دولت جدید سوریه برای رسیدن به این هدف است.

انتهای پیام