شناسهٔ خبر: 70302084 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تلاش برای حفظ وحدت در غرب آفریقا؛

فرصت شش ماهه مالی، نیجر و بورکینا فاسو برای بازنگری در خروج از «اکوواس»

تهران – ایرنا – سه کشور مالی، نیجر و بورکینا فاسو در منطقه ساحل مرکزی غرب آفریقا که تصمیم خود را برای خروج از جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکوواس) اعلام کرده اند، در شش ماه نخست سال آینده میلادی فرصت دارند تا در این تصمیم بازنگری کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، این سه کشور که در سالهای اخیر شاهد به قدرت رسیدن حکومتهای نظامی بوده اند ژانویه سال گذشته در اعتراض به تحریمهای اکوواس و ناتوانی این سازمان از پرداختن به مشکلات امنیتی آنها، تصمیم خود را به خروج از این سازمان مهم سیاسی و اقتصادی غرب آفریقا اعلام کردند و قرار است ۲۹ ژانویه سال آینده میلادی از این سازمان خارج شوند.

در این حال، سران کشورهای غرب آفریقا روز یکشنبه در اجلاس این سازمان در «ابوجا» پایتخت نیجریه تصمیم گرفتند مهلت شش ماهه ای برای تجدیدنظر در این تصمیم سه کشور یاد شده در نظر بگیرند. سازمان جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا امیدوار است که از این فرصت شش ماهه برای متقاعد کردن سه کشور مالی، نیجر و بورکینا فاسو به باقی ماندن در این سازمان مهم منطقه ای استفاده کند. این درحالی است که این سه کشور بار دیگر تاکید کرده اند تصمیم آنها برای خروج از اکوواس «غیر قابل بازگشت» است.

فرصت شش ماهه مالی، نیجر و بورکینا فاسو برای بازنگری در خروج از «اکوواس»

این سه کشور واقع در ساحل مرکزی در غرب آفریقا گروهی جدید با عنوان «ائتلاف کشورهای ساحل» (AES) تشکیل داده اند. هر چند زمان خروج این کشورها ۲۹ ژانویه یک سال پس از اعلام تصمیم به خروج است، اما تاریخ جدید ۲۹ ژوئیه به عنوان تاریخ جدید رسمیت یافتن خروج این کشورها تعیین شده است. منطقه ساحل به منطقه حائل بین «ساوانا» یا گرم‌دشت‌ها و علفزارهای گرمسیری ناحیه مداری در جنوب و صحرای آفریقا در شمال اطلاق می‌شود. کمربند ساحل به پهنای حدود یک هزار کیلومتر به طول ۵ هزار و ۴۰۰ کیلومتر از دریای سرخ تا اقیانوس اطلس امتداد دارد.

فرصت شش ماهه مالی، نیجر و بورکینا فاسو برای بازنگری در خروج از «اکوواس»

«عمر تورای» رئیس کمیسیون اکوواس ضمن اعلام خبر مهلت تا ۲۹ ژوئیه برای بازگشت سه کشور یاد شده ، این تصمیم آنها ناامیدکننده دانست. وی در عین حال از نمایندگان کشورها برای حل این بحران تقدیر کرد و گفت: این ابتکارها نشان دهنده تعهد مشترک شما به حفظ صلح و وحدت در منطقه ما است.

«بولا تینوبو» رئیس جمهور نیجریه و رئیس اکوواس نیز تاکید کرد که چالشهای جهانی و منطقه ای روح همکاری منطقه ای کشورهای عضو را آزمایش میکند. وی گفت: ما باید تمرکز خود را بر وظیفه اصلی خودمان که حفاظت از شهروندان و تقویت محیط شکوفایی آنها است قرار دهیم.

عضویت در اکوواس مزایای مهمی مانند مسافرت بدون روادید در بین کشورهای عضو به همراه دارد. این سه کشور روز شنبه اعلام کردند که قلمرو آنها پس از خروج این کشورها از اکوواس نیز برای مسافرت بدون روادید به روی تمام شهروندان منطقه اکوواس باز خواهد بود هر چند تاکید کردند حق جلوگیری از ورود افرادی که مهاجر غیرقابل پذیرش تلقی شوند را برای خود محفوظ میدانند.

اعلام این مطلب تا حدی موجب کاهش نگرانیها از این مساله شده که خروج این سه کشور ممکن است تجارت و تردد آزادانه را برای ۴۰۰ میلیون اتباع کشورهای منطقه با تهدید رو به رو سازد.

فرصت شش ماهه مالی، نیجر و بورکینا فاسو برای بازنگری در خروج از «اکوواس»

(از راست به چپ: ابراهیم ترائوره - بورکینا فاسو؛ عبدالرحمن چیانی - نیجر ؛ آسیمی گوییتا - مالی)

سازمان جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا از زمان تاسیس در سال ۱۹۷۵ تا کنون مهمترین سازمان سیاسی غرب آفریقا بوده و این شکاف ایجاد شده در یک سال اخیر مهمترین چالش آن در تاریخ نزدیک به ۵۰ ساله این سازمان به شمار میرود. برخی ناظران و تحلیلگران میگویند با توجه به تاکید سازمان اکوواس به بازگشت سریع به حکومت غیرنظامی در سه کشور یاد شده بعید به نظر میرسد که حکومتهای نظامی این کشورها در مدت شش ماهه با بازگشت به عضویت در سازمان اکوواس موافقت کنند.

با این حال، «بصیرو جومای فای» (Bassirou Diomaye Faye) رئیس جمهور سنگال که به عنوان میانجی اکوواس با سه کشور خواهان جدایی عمل کرده است، گفت که به پیشرفتهایی در مذاکرات با این کشورها رسیده و افزود که هیچ علتی وجود ندارد که این کشورها در بحبوحه نگرانیهای امنیتی موجود در منطقه با حضور گروههایی مانند القاعده، روابط خود را با اکوواس حفظ نکنند.

۱۵ کشور نیجریه ، سنگال، غنا ، ساحل عاج، بنین، گامبیا، گینه، گینه بیسائو، لیبریا، سیرالئون، توگو، کیپ ورد (Cabo Verde)، مالی، نیجر و بورکینا فاسو اعضای جامعه اقتصادی کشورهای غرب آسیا هستند.