به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، هرمزگان با دارا بودن پنج قطب کشاورزی فعال و تولید انواع محصولات کشاورزی خارج از فصل، نقشی کلیدی در تامین امنیت غذایی و اقتصاد کشور ایفا میکند. این استان، یکی از پیشروترین مناطق در تولید محصولاتی نظیر گوجه فرنگی، پیاز، بادمجان، هندوانه، خرما و مرکبات است و در بسیاری از این محصولات رتبه نخست کشوری را به خود اختصاص داده است.
نقش کشاورزی هرمزگان در ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی
بخش کشاورزی هرمزگان نهتنها در تولید محصولات استراتژیک کشور تاثیرگذار است، بلکه سهم بسزایی در ایجاد اشتغال برای بومیان و حتی نیروی کار استانهای همجوار دارد. گسترش گلخانههای تولید محصولات کشاورزی، با حمایت تسهیلاتی دولت، به افزایش تولید و اشتغالزایی در این استان منجر شده است.
مناطق مهم کشت خارج از فصل
شهرستانهای بندرعباس، میناب و رودان از مناطق مهم کشت محصولات خارج از فصل در استان هرمزگان هستند. کشاورزی در این استان نه تنها برای بومیان اشتغالزایی کرده، بلکه برای نیروهای استانهای همجوار، از جمله استان کرمان، نیز فرصتهای شغلی ایجاد کرده است.
نبود صنایع تبدیلی و بسته بندی
هرمزگان دارای تنوع گستردهای از محصولات کشاورزی باغی و زراعی، از جمله خرما، لیموترش، لیموشیرین، نارنگی، پرتقال، پیاز، گوجهفرنگی، بادمجان، فلفل، هندوانه، خیارسبز و خربزه است. با این حال، برخی مناطق از جمله میناب و بهویژه منطقه توکهور و هشتبندی، که از قطبهای مهم تولید محصولات کشاورزی در سطح استان و کشور به شمار میروند، با کمبود صنایع تبدیلی و بستهبندی مواجه هستند.
هندوانه نیز یکی از محصولات مهم و ضروری برای شب یلدا است و استان هرمزگان به عنوان قطب کشاورزی کشور، یکی از تأمینکنندگان اصلی هندوانه شب یلدا در سراسر کشور به شمار میرود. هماکنون برداشت این محصول در استان هرمزگان در حال انجام است.
بیشتر بخوانید:
بزرگترین جزیره ایرانی چشم انتظار تغییر/قشم به نیروهای توانمند بومی نیاز دارد
رنج کمبود آمبولانس در هرمزگان/اورژانس هرمزگان نیازمند نفسی تازه است
ارتقا ایمنی محور بندرعباس به سیرجان با ترانشه حاجی آباد/ پیشبینی اتمام پروژه تا پایان سال
پیش بینی برداشت ۱۶۰ هزارتن هنداونه شب یلدا
سید رضا امیریزاد، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، پیشبینی کرد که امسال ۱۶۰ هزار تن محصول از زمینهای کشاورزی استان برداشت شود و عملکرد تولید در هر هکتار را ۴۰ تن عنوان کرد. وی افزود که وزن برخی از هندوانههای برداشت شده به ۲۵ کیلوگرم نیز میرسد.
به گفته وی، کیفیت محصول هندوانه امسال به دلیل اجرای طرح اصلاح الگوی کشت و آبیاری قطرهای مطلوب است. بیش از ۸۰ درصد محصول برداشتشده نیز برای بازار شب یلدا به سراسر کشور ارسال میشود.
طبق گزارش خبرنگار ما از بازار محلی و مزارع استان هرمزگان، قیمت هندوانه در مزرعه ۶ تا ۱۰ هزار تومان، در میدان میوه و ترهبار ۱۶ هزار تومان و میوه فروشیها ۲۴ هزار تومان قیمت گذاری شده است. این تفاوت قیمت، ناشی از عوامل مختلفی از جمله هزینههای حملونقل، انبارداری و سود فروشندگان در مسیر توزیع است.
پیش بینی برداشت ۷۰ هزارتن هندوانه در جاسک
شهرستان جاسک، واقع در فاصله ۳۳۰ کیلومتری شرق بندرعباس، دارای سههزار هکتار زمین کشاورزی در بخش لیردف است که معاون جهاد کشاورزی جاسک هرمزگان از آغاز برداشت هندوانه از این زمینها خبر داد. برداشت محصول هندوانه از نیمه آذرماه در زمینهای کشاورزی دهستان سورک بخش لیردف آغاز شده و تا نیمه دیماه امسال ادامه دارد.
محمد خدابخشیان همچنین با اشاره به پیشبینی برداشت حدود ۷۰ هزار تن هندوانه در این شهرستان گفت که محصولات تولید شده علاوه بر تأمین نیاز استان هرمزگان، به استانهای تهران، اصفهان، فارس، کشورهای حاشیه خلیج فارس و عراق ارسال میشود.
میناب، رتبه نخست تولید هندوانه در هرمزگان
شهرستان میناب به عنوان دومین شهرستان در ۹۵ کیلومتری شرق بندرعباس واقع شده است. ناضر نورزاده، معاون سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان میناب، از آغاز برداشت هندوانه شب یلدا خبر داد و گفت که کاشت هندوانه از اواخر شهریورماه آغاز و برداشت آن از اوایل آذرماه شروع میشود.
نوروزاده همچنین توضیح داد که کشت هندوانه در مناطق تیرور، حومه، هشتبندی، سندرک و گوربند انجام میشود. وی افزود که این مناطق به عنوان قطبهای تولید هندوانه در شهرستان میناب شناخته میشوند.
وی خاطر نشان کرد که محصولات تولید شده علاوه بر تأمین نیاز داخلی، به کشورهای حاشیه خلیجفارس نیز صادر میشود. در پایان، مدیر جهاد کشاورزی میناب افزود که طبق برآورد کارشناسان، امسال ۷۰ هزار تُن هندوانه پاییزه برای شب یلدا از زمینهای زراعی این شهرستان برداشت و روانه بازار خواهد شد.
گسترش صنایع تبدیلی و بسته بندی در دستور کار
با توجه به اینکه هرمزگان به عنوان تأمینکننده محصولات کشاورزی و محصولات کشاورزی خارج از فصل شناخته میشود، ایجاد و گسترش صنایع تبدیلی و بستهبندی باید در دستور کار دستگاههای متولی، از جمله سازمان جهاد کشاورزی، قرار گیرد.