محمود محمدی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: اراضی باغی استان غالباً در اراضی شیبدار، سنگلاخی با بافت سبک و شنی و آهکی هستند که مجموعه این عوامل و سوء مدیریت باعث بروز ناهنجاریهای متعددی در باغات و کمبود عناصر غذایی و کاهش عملکرد محصول میشود.
محمدی با اشاره به اینکه کمبود عناصر غذایی ریز مغذی از قبیل آهن، روی، منگنز در خاکهای استان مشهود است، افزود: از راههای افزایش ماده آلی خاک، مصرف کودهای آلی به خصوص کودهای حیوانی از جمله کودهای گاوی پوسیده است، از طرفی خاکهای باغات استان عمدتا آهکی با بافت سبک و شنی با میزان مواد آلی پایین و در بیش از ۶۰ درصد خاکها میزان مواد آلی خاک کمتر از نیم درصد است که با استاندارد دو درصد ماده آلی فاصله زیادی دارد.
این پژوهشگر با اشاره به اینکه تأمین عناصر غذایی درخت یکی از اصول باغبانی بوده و جهت تأمین این عناصر غذای سیستم کوددهی به طریقه اجرای چالکود از روشهای تأمینکننده کودهای آلی و شیمیایی به صورت جایگزینی موضعی است، تصریح کرد: یکی از ویژگیهای استفاده از چالکود، در دسترس قرار دادن عناصر غذایی مورد نیاز گیاه است که به دلیل تماس کمتر با سطح خاک، به صورت مستقیم در اختیار ریشه قرار میگیرد و باعث افزایش راندمان و کارآیی مصرف کود در این روش در مقایسه با روش پخش سطحی میشود.
محمدی کاهش علفهای هرز را ویژگی دیگر چالکود برشمرد و بیان کرد: گسترش و تراکم ریشه، افزایش حجم، دسترسی ریشه به آب و مواد غذایی بیشتر، قدرت نگهداری آب بیشتر در خاک و جلوگیری از سطحی شدن ریشه، افزایش نفوذ آب به داخل خاک از طریق حفرههای مملو از مواد آلی و افزایش جذب آب و مقاومت بیشتر به خشکی از خصوصیات مهم چالکود است.
وی ادامه داد: در این روش ریشهها مستقیماً غذای مطلوب خود را با این روش تأمین و غذای سالم حداقل برای سه سال بدون زحمت در اختیار درخت قرار خواهد گرفت.
این محقق بخش تحقیقات خاک و آب گفت: زمان احداث چالکود در باغات استان و از جمله باغات گردو اواخر آذرماه تا اواخر بهمن ماه است زیرا در این زمان، فعالیت درخت گردو در پایینترین سطح خود است.
محمدی مکان حفر چاه را در یک سوم انتهای سایهانداز درخت عنوان کرد و گفت: تعداد چالهها با توجه به سن درخت، حداقل دو یا سه چاله برای درخت ۲۰ ساله به ابعاد ۶۰×۶۰×۶۰ سانتیمتری است و حتماً چالهها باید در مسیر آب و یا در زیر قطرهچکان باشند.
وی در خصوص نحوه پر کرده چالهها، گفت: چالهها باید بر اساس نتایج آزمون خاک باغ، سن درخت و وضعیت عناصر غذایی باغ باشد، به این صورت که ابتدا در هر چاله یک فرغون کود خشک شده حیوانی (گاوی) ریخته شود و پس از آن کود شیمیایی سولفات پتاسیم، سوپرفسفات تریپ و دی آمونیوم فسفات، گوگرد، عناصر ریزمغذی، یک سوم نیاز نیتروژنی از سولفات آمونیم و کود زیستی میکوریز با نظر کارشناس باغبانی اضافه و عناصر ریز مغذی به همراه کود مایکوریزا ریخته و با کود حیوانی مخلوط میشود که با انجام این روش کوددهی درختان گردو تا چند سال از نظر عناصر غذایی پایه تأمین خواهند شد.
انتهای پیام