فهیمه فرهمندپور، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با ایکنا درباره نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی در ارتقای جایگاه زن و خانواده گفت: اگر فرآیند حکمرانی را از سطح سیاستهای کلان، میانی، تقنین، برنامهریزی، اجرا و نظارت بر حسن اجرای سیاستها تلقی کنید، قطعاً جایگاه بخش سیاستگذاری، جایگاه مهمی است. البته سیاستگذاریهای کلان از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام و زیر نظر مقام معظم رهبری انجام میشود، اما سیاستهای میانی، با تأکید بر علم و فناوری، فرهنگ و مسائل اجتماعی، مأموریت اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی است و مسائل زنان و خانواده بخش قابل توجه و مورد تأکید در حوزه مسائل اجتماعی است.
وی افزود: یکی از قدیمیترین شوراهای اقماری شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای فرهنگی ـ اجتماعی خانواده و زنان است. زمانی که مقام معظم رهبری، به عنوان رئیس جمهور، ریاست شورا را بر عهده داشتند، با ابتکار و دستور ایشان این شورا شکل گرفته و با ترکیبی که کاملاً میتواند از بخشها و از سطوح مختلف زنان فرهیخته کشور نمایندگی کند، ورود مستقیمی به عرصه زنان و خانواده دارد. این ترکیب ساختار، گویا است و گذشته و تاریخچه فعالیتهای شورای فرهنگی و اجتماعی خانواده و زنان، مصوباتی که داشته و تأثیری که از طریق مصوبات و فعالیتهای خود، روی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی داشته است، کاملاً روشن و گویا است که این بخش در شورای عالی انقلاب فرهنگی، چقدر مورد توجه بوده است.
فرهمندپور ادامه داد: وقتی به سوابق شورای فرهنگی ـ اجتماعی زنان و خانواده نگاه میکنیم، میبینیم چقدر این شورا، در مسائل زنان پیشران و پیشرو بوده است. وقتی ورزش زنان در دهههای اخیر در کانون توجه نبوده، این شورا در حوزه ورزش زنان مصوبه داشته است. زمانی که سلامت زنان، تا این حد در کانون توجه نبوده، در این زمینه مصوبه داشته است. زمانی که جریانهای غیربومی برای سوق دادن مطالبات زنان به سمت جریانهای غربگرا تلاش کردند، مصوبات شورا کمک کرده است، حقوق و در کنار آن مسئولیتهای زنان در ریل صحیح، طبیعی و بومی و منطبق بر الگوهای ایرانی و اسلامی قرار گیرد که به تعبیر مقام معظم رهبری موضوع در گام دوم انقلاب، باید به عظمت دستاوردهای گذشته و امتداد راه پیش رو توجه کنیم؛ چراکه بخش زنان و خانواده در شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیرخانه شورا، هم عظمت کاری که پشت سر گذاشته قابل توجه است و هم باید توجه به امتداد و حجم کار پیش رو مورد توجه قرار گیرد.
توازنبخشی و ثباتدهی به جریان توجه نظام به زنان و خانواده
رئیس شورای فرهنگی ـ اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: شورای فرهنگی و اجتماعی خانواده و زنان باید از اقشار زنان نمایندگی کند و همه مسائل زنان و حتی موارد و اقشاری که در دورههایی مورد غفلت قرار گرفته باشند را مورد توجه قرار دهد. با توجه به فراز و فرودهای سیاسی در دولتهای مختلف، یکی از مأموریتهای مهم این شورا که تا حد قابل قبولی قابل دفاع است، این بود که توانست در توازنبخشی و ثباتدهی به جریان توجه نظام به زنان و خانواده، نقش خود را ایفا کند.
وی در پاسخ به اینکه، شما، به عنوان تنها زن در این شورا حضور دارید، گفت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی، بعضی از اعضا حقیقی و بعضی هم حقوقی هستند که در میان اعضای حقوقی، دو زن به عنوان عضو شورای فرهنگی و اجتماعی زنان حضور دارند که من در این دوره تصدی دارم. دیگری نیز معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده است که از چند سال پیش این پست به دستور مقام معظم رهبری در صندلیهای حقوقی شورا قرار گرفته است؛ در واقع این تغییر از حدود دهه 90 رخ داده است.
فرهمندپور درباره اینکه، در این جلسات چقدر نسبت به مسائل زنان جدی هستید و عرق زنانه دارید، بیان کرد: من ترجیح میدهم از این واژه، استفاده نکنم؛ من مسئولیت دارم نسبت به مطالبات زنان و آنچه به حوزه خانواه مربوط است و من متخصص این حوزه هستم، ولی ممکن است برخی از اعضا در این زمینه تخصص نداشته باشند، بنابراین موظفم در فرآیند مذاکرات شورای عالی انقلاب فرهنگی و تصویب مصوبات این شورا نقش ایفا کنم. در این زمینه تخصص علمی داشته و بیش از دو دهه تجربه کاری، کنشگری اجتماعی و تجربه مدیریتی در این حوزه دارم و ممکن است اطلاعاتی که در اختیار من است، لزوماً در اختیار آقایانی که به عنوان عضو حقیقی یا حقوقی شورا حضور دارند، نباشد و من خودم را به شدت نسبت به این نمایندگی و کمک علمی در انتقال دانش تخصصی به شورا موظف میدانم.
وی با اشاره به وجه تمایز شورای عالی انقلاب فرهنگی با سایر شوراها افزود: مهمترین وجه این است که این شورا سیاستگذار است و سایر شوراها وجه هماهنگی در فرایندهای اجرا و عملیات را بر عهده دارند. مثلاً شورای اجتماعی کشور شورایی است که قرارگاه است و من سالها عضو آن بوده و هستم. این شورا قرارگاه است، اما قرارگاه اجرای عملیات و هماهنگی میدان است. در حالی که شورای عالی انقلاب فرهنگی، قرارگاه سیاستگذار، راهبر و هدایتگر است و همین وجه، آن را از بسیاری از شوراها متمایز میکند.
تعیین اولویتهای برنامه چهار سال آینده
فرهمندپور با اشاره به چهلمین سال تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با مطالبه رئیس جمهور، اولویتهای برنامه چهار سال آینده را مورد توجه قرار دادیم و این اتفاق خوبی است؛ البته در کنار مواردی که به اقتضای زمان و موقعیتهای پیشبینی نشده در فرایند مأموریتهای ما وارد میشود، ارجاع داده میشود، اما باید نسبت به آنها هم ایفای نقش کنیم که در این راستا هر کدام از ستادها چند اولویت را به عنوان اولویتهای چهار سال آتی خود قرار دادهاند.
وی ادامه داد: ویژگی مهمی که وجود دارد، این است که؛ شروع کار دولت جدید با شروع مجلس جدید و شروع کار شورا با ریاست رئیس جمهوری جدید همزمان است. از این رو برنامهریزی میکنیم و این برنامهریزی برای چهار سال آتی میتواند ما را همگام با دولت و مجلس در فضای همراهی و همنوایی قرار دهد و امیدوارم در چهار سال آتی که به برنامهها نگاه می کنیم، اولویتهای مأموریتی را به خوبی انجام داده باشیم.
فرهمندپور تأکید کرد: باید از امور جزئی اجرایی و عملیاتی فاصله بگیریم و آن را به دستگاههای اجرایی بسپاریم و در جایگاه درست مأموریتی شورا که سیاستگذاری، راهبری، همراهی و نظارت بر اجرای مصوبات خود است، متمرکز شویم.
وی در پایان گفت: این شورا، شورای مهمی است و شاید در این سطح، یکی دو شورا بیشتر نداشته باشیم که این اندازه حضور، اشراف و تعیینکنندگی احکام مقام معظم رهبری را دارا باشد و دیدگاههای مقام معظم رهبری تا این حد در طراحی مأموریتها و چشماندازهای آن اثربخش باشد و در این سطح عالی نماینده دستگاهها و منصوبین با حکم مقام معظم رهبری حضور داشته باشد. بخشی که من در آن خدمت میکنم، قرارگاه متمرکز بر مسائل زنان و خانواده است و ترکیب فوق العادهای است که در مجموع امیدوارم در جای خود بتواند به مأموریتهایش عمل کند.
فرهمندپور ادامه داد: برخی دستگاها متوجه اهمیت و جایگاه شورا نیستند؛ در شورا باید دستاوردهای چهار ساله و جایگاه شورا را معرفی کنیم و همچنین هماهنگی در مسیر تحقق اهداف جمهوری اسلامی شکل بگیرد و وقتی به پشت سرمان نگاه میکنیم از انجام مأموریتها راضی باشیم.
انتهای پیام