به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، متوسط سرانه تولید ناخالص داخلی خاورمیانه در سال ۲۰۲۴ تاکنون به ۱۳ هزار و ۷۰۰ دلار رسیده، البته توزیع درآمد در سراسر منطقه بسیار نابرابر است و از قطر نفتخیز گرفته تا یمن جنگزده، شکوفایی کشورهای این منطقه بر اساس منابع طبیعی، نبود تعادل قدرت و سیاستهای اقتصادی شکل میگیرد. امروزه منابع انرژی مهمترین محرک ثروت بهشمار میروند و ۵۰ درصد از ذخایر نفت خام جهان در این منطقه قرار دارد. در نتیجه کشورهایی همچون قطر و امارات در میان ثروتمندترین کشورهای جهان قرار دارند.
کشورهای خاورمیانه با بالاترین سرانه تولید ناخالص داخلی
صندوق بینالمللی پول طبق دادههای چشمانداز اقتصاد جهانی اکتبر ۲۰۲۴، سرانه تولید ناخالص داخلی خاورمیانه را به تفکیک کشورها تشریح کرده است، البته هیچ اطلاعاتی برای سوریه، لبنان و فلسطین در دسترس نیست.
قطر ۷۱۵۶۸ دلار
امارات ۴۹۵۵۰ دلار
عربستان سعودی ۳۲۸۸۱ دلار
کویت ۳۲۲۹۰ دلار
بحرین ۲۹۵۷۳ دلار
عمان ۲۰۶۳۱ دلار
عراق ۵۹۴۷ دلار
ایران ۵۰۱۳ دلار
اردن ۴۶۸۲ دلار
مصر ۳۵۴۲ دلار
یمن ۴۶۵ دلار
میانگین کل ۱۳۶۹۶ دلار
قطر در مجموع مرفهترین کشور خاورمیانه است و سرانه نهمین تولید ناخالص داخلی جهان را دارد که به ازای هر نفر ۷۱ هزار و ۵۶۸ دلار است. این کشور با توجه به منابع عظیم انرژی، از جمله سومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان، آب و برق رایگان را برای شهروندان خود فراهم میکند. علاوهبر این، قطر سرمایهگذاری زیادی روی زیرساختها و صنایع نوظهور خود انجام داده است تا اقتصاد خود را در بلندمدت متنوع کند.
امارات متحده عربی نیز بر همین اساس برنامههای رفاهی برای شهروندان خود فراهم میکند. بهعنوان مثال تحصیل در آموزش عالی این کشور رایگان است و ساکنان کمدرآمد میتوانند یارانه تورمی برای غذا و سوخت دریافت کنند. در حالی که حدود ۸۰ درصد از درآمدهای دولت از بخش نفتوگاز تأمین میشود، دولت نفتی آن تلاشهای قابلتوجهی برای گسترش پایگاه اقتصادی خود انجام میدهد که بهواسطه سرمایهگذاریهای هنگفت در فناوری و انرژیهای تجدیدپذیر هدایت میشود.
عربستان سعودی در رتبه بعدی قرار دارد که بزرگترین شرکت انرژی جهان، آرامکو، را در خود جای داده است. بهطور کلی، این شرکت یکدهم نفت جهان را با ۱۱ میلیون بشکه در روز تولید میکند. تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی با جمعیت حدود ۳۴ میلیون نفر کمتر از نیمی از تولید ناخالص داخلی قطر است که دلیل آن به احتمال زیاد توزیع ثروت بیشتر در میان جمعیت کوچک ۲.۸ میلیونی قطر است.
در مقابل سرانه تولید ناخالص داخلی یمن بهدلیل بحران انسانی و جنگ داخلی ۱۰ ساله، ۴۶۵ دلار برای هر نفر است. علاوهبر این، منابع طبیعی محدودی که در سراسر اردن دیده میشود، بر رونق اقتصاد این کشور تأثیر میگذارد؛ جایی که سرانه تولید ناخالص داخلی آن تنها ۴۶۸۲ دلار است.