شناسهٔ خبر: 70288894 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

نگاهی به زمین‌لرزه‌های اخیر؛

لرزه ۴.۵ ریشتری بر تن مازندران / کرمان رکورددار زلزله‌های کشور

از تاریخ هفدهم تا بیست‌وسوم آذر سال جاری، ۱۳۸ زلزله با محدوده‌های بزرگی متفاوت در کشور رخ داده که بیشترین تعداد رخداد زمین‌لرزه در این بازه زمانی مربوط به استان کرمان با ۲۳ زمین‌لرزه است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، توجه به آمار زلزله‌ها و بزرگی آنها از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه این اطلاعات می‌تواند به کاهش خطرات و آسیب‌های ناشی از زلزله کمک کند؛ در واقع داده‌های آماری درباره تعداد و شدت زلزله‌ها می‌تواند به شناسایی مناطق زلزله‌خیز کمک و برنامه‌ریزی برای مقاوم‌سازی زیرساخت‌ها و ساختمان‌ها را تسهیل کند، این اطلاعات همچنین می‌تواند در تعیین اولویت‌های برای سرمایه‌گذاری برای اقدامات پیشگیری و مدیریت بحران کمک کننده باشد.

بزرگی زلزله‌ها که با مقیاس ریشتر اندازه‌گیری می‌شود، نشان‌دهنده میزان انرژی آزاد شده در زمان وقوع زلزله است و آگاهی از بزرگی زلزله‌ها این امکان را می‌دهد که آسیب‌های احتمالی به ساختمان‌ها، زیرساخت‌ها و سلامت افراد پیش‌بینی شود، این پیش‌بینی‌ها می‌تواند به ارتقای سطح آماده‌سازی و افزایش آگاهی عمومی در مواجهه با زلزله‌ها منجر شود.

آمار زلزله‌ها نیز می‌تواند به بهبود تکنیک‌ها و روش‌های پیش‌بینی زلزله‌ها کمک کند. با تحلیل دقیق داده‌های گذشته، دانشمندان می‌توانند الگوها و روندهای وقوع زلزله‌ها را شناسایی کنند و روش‌های پیش‌بینی دقیق‌تری را توسعه دهند. این پیشرفت‌ها می‌تواند به کاهش زمان واکنش و افزایش دقت هشدارها منجر شود و در نهایت منجر به حفظ سلامت افراد شود و خسارات مالی را کاهش دهد.

توجه به آمار زلزله‌ها و بزرگی آنها همچنین می‌تواند به افزایش همکاری بین‌المللی در زمینه مدیریت بحران و تبادل اطلاعات منجر شود، کشورهای مختلف می‌توانند از تجربیات و دانش یکدیگر بهره‌برداری کنند و استراتژی‌های موفقیت‌آمیز را به اشتراک بگذارند تا این همکاری به ایجاد یک شبکه جهانی برای مقابله با زلزله‌ها و کاهش اثرات مخرب آنها کمک کند.

لرزه ۴.۵ ریشتری بر تن مازندران / کرمان رکورددار زلزله‌های کشور

رخداد ۱۳۸ زلزله در یک هفته / ثبت‏‬ ۶ زمین‌لرزه در مناطق مرزی

فریبرز ناطق‌الهی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به زلزله‌های رخ داده در کشور طی هفته گذشته اظهار کرد: در طول یک هفته و از تاریخ هفدهم تا بیست‌وسوم آذر سال جاری، ۱۳۸ زلزله با محدوده‌های بزرگی متفاوت در کشور رخ داده است که بر اساس این آمار، منطقه زیراب در استان مازندران و سنگان در استان خراسان رضوی با رخداد هفت زمین‌لرزه، لرزه‌خیزترین منطقه کشور بوده است.

وی با بیان اینکه در مدت زمانی مذکور در مناطق مرزی کشور شش زمین‌لرزه رخ داده و به ثبت رسیده است، افزود: بیشترین تعداد رخداد زمین‌لرزه در این بازه زمانی مربوط به استان کرمان با ۲۳ زمین‌لرزه است و پس از آن استان خوزستان با ۲۲ زمین‌لرزه و خراسان رضوی با رخداد ۱۵ زمین‌لرزه، رکورددار تعداد زلزله‌های رخ داده در سطح کشور هستند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه در تاریخ بیست‌وسوم آذر، زلزله شاخص این هفته با بزرگی ۴.۵ ریشتر در ساعت ۲۱:۵۸:۱۵ در زیراب استان مازندران به ثبت رسیده است، تصریح کرد: نمودار فراوانی زمین‌لرزه‌های کشور نشان می‌دهد بیشترین زلزله‌های رخ داده در این بازه زمانی با بزرگی کمتر از سه ریشتر بوده است.

ناطق‌الهی با اشاره به اینکه محدوده بزرگی زلزله‌های رخ داده به چهار گروه کوچک‌تر از سه ریشتر، با بزرگی سه تا چهار ریشتر، با بزرگی چهار تا پنج ریشتر و با بزرگی پنج تا شش ریشتر تقسیم‌بندی می‌شود، ادامه داد: ۱۲۴ زمین‌لرزه در محدوده بزرگی کوچک‌تر از سه ریشتر، ۱۲ زمین‌لرزه با بزرگی سه تا چهار ریشتر و دو زمین‌لرزه نیز با بزرگی چهار تا پنج ریشتر در این بازه زمانی رخ داده است.

وی گفت: بر اساس اطلاعاتی که به ثبت رسیده است، در استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، البرز، ایلام، زنجان، قزوین، کردستان و هرمزگان هیچ زمین‌لرزه‌ای از تاریخ هفدهم تا بیست‌وسوم آذر به ثبت نرسیده است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله اضافه کرد: در طول این مدت، شش زمین‌لرزه در اصفهان، دو زمین‌لرزه در بوشهر، سه زمین‌لرزه در تهران، ۱۱ زمین‌لرزه در چهارمحال و بختیاری، ۱۷ زمین‌لرزه در خراسان رضوی، ۹ زمین‌لرزه در خراسان شمالی، ۱۱ زمین‌لرزه در خراسان جنوبی و چهار زمین‌لرزه در خوزستان رخ داده است.

ناطق‌الهی افزود: بر همین اساس در هفته مذکور شاهد رخداد چهار زمین‌لرزه در سمنان، دو زمین‌لرزه در سیستان و بلوچستان، ۱۶ زمین‌لرزه در فارس، دو زمین‌لرزه در قم، ۹ زمین‌لرزه در کرمان، سه زمین‌لرزه در کرمانشاه، چهار زمین‌لرزه در کهگیلویه و بویراحمد، یک زمین‌لرزه در گلستان، یک زمین‌لرزه در گیلان، یک زمین‌لرزه در لرستان، ۹ زمین‌لرزه در مازندران، یک زمین‌لرزه در مرکزی، پنج زمین‌لرزه در همدان و ۹ زمین‌لرزه در یزد، بوده‌ایم.

لرزه ۴.۵ ریشتری بر تن مازندران / کرمان رکورددار زلزله‌های کشور

به گزارش ایمنا، جزئیات زلزله‌های هفته گذشته به شرح زیر است:

شنبه ۱۷ آذر

در نصرت آباد استان سیستان و بلوچستان زلزله ۲.۸ ریشتری و مال خلیفه استان چهارمحال و بختیاری زلزله ۲.۷ ریشتری رخ داد.

یکشنبه ۱۸ آذر

در رزن استان همدان زلزله ۲.۷ ریشتری و داریان استان فارس زلزله ۲.۹ ریشتری به ثبت رسید.

دوشنبه ۱۹ آذر

در قطب آباد استان فارس زلزله ۲.۸ ریشتری و سنگان استان خراسان رضوی زلزله ۲.۶ ریشتری رخ داد.

دوگنبدان استان کهگیلویه و بویراحمد با زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۳.۷ ریشتر در عمق ۱۵ کیلومتری لرزید و کانون این رخداد لرزه‌ای در ۱۲ کیلومتری دوگنبدان، ۳۵ کیلومتری چرام و ۴۲ کیلومتری دهدشت این استان بوده است.

اهل استان فارس با زلزله‌ای به بزرگی ۳.۶ ریشتر در عمق ۱۲ کیلومتری لرزید و مرکز آن در ۱۳ کیلومتری اهل و ۱۷ کیلومتری اشکنان استان فارس و ۲۶ کیلومتری بندر مقام استان هرمزگان گزارش شد.

در بهبهان استان خوزستان زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۳.۱ ریشتر در عمق هشت کیلومتری رخ داد و کانون آن در ۲۷ کیلومتری بهبهان استان خوزستان و ۲۸ کیلومتری دهدشت و ۳۲ کیلومتری چرام استان کهگیلویه و بویراحمد بوده است.

سه‌شنبه ۲۰ آذر

در درز استان فارس زلزله ۲.۹ ریشتری، حاجی آباد استان فارس زلزله ۲.۷ ریشتری، شوسف استان خراسان جنوبی زلزله ۲.۷ ریشتری و گزیک استان خراسان جنوبی زلزله ۲.۵ ریشتری به ثبت رسید.

چهارشنبه ۲۱ آذر

گزیک استان خراسان جنوبی زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۳.۹ ریشتر در عمق هشت کیلومتری را تجربه کرد و کانون این رخداد لرزه‌ای در ۱۴ کیلومتری گزیک، ۲۲ کیلومتری اسدیه و ۵۵ کیلومتری سربیشه این استان گزارش شد.

در بادرود استان اصفهان زلزله ۲.۵ ریشتری رخ داد.

خانه زنیان استان فارس با زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۳.۱ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۲۷ کیلومتری خانه زنیان، ۳۴ کیلومتری نودان و ۳۶ کیلومتری بیضا این استان به ثبت رسید.

پنجشنبه ۲۲ آذر

در چلگرد استان چهارمحال و بختیاری بعد از رخداد زلزله‌ای به بزرگی ۲.۶ ریشتر، زمین‌لرزه دیگری به بزرگی ۳.۵ ریشتر در عمق ۱۲ کیلومتری رخ داد و مرکز این زلزله‌های دوقلو در ۳۲ کیلومتری چلگرد استان چهارمحال و بختیاری و ۴۴ کیلومتری فریدون شهر و ۵۰ کیلومتری افوس استان اصفهان گزارش شد.

زلزله ۲.۶ ریشتری و زلزله ۲.۲ ریشتری در عمق هشت کیلومتری از دیگر رخدادهای لرزه‌ای این منطقه بوده است.

در خانه زنیان استان فارس زلزله ۲.۶ ریشتری، طبس استان خراسان جنوبی زلزله ۲.۶ ریشتری، سرجنگل استان سیستان و بلوچستان زلزله ۲.۸ ریشتری، سنگان استان خراسان رضوی زلزله ۲.۵ ریشتری به ثبت رسید.

ازگله استان کرمانشاه با زلزله‌ای به بزرگی ۳.۳ ریشتر در عمق ۲۲ کیلومتری لرزید و مرکز آن در ۲۵ کیلومتری ازگله، ۳۰ کیلومتری قصر شیرین و ۴۵ کیلومتری سرپل ذهاب این استان گزارش شد.

صیدون استان خوزستان زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۳.۲ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری را تجربه کرد و کانون این رخداد لرزه‌ای در ۱۶ کیلومتری صیدون، ۱۸ کیلومتری باغ ملک و ۲۳ کیلومتری قلعه تل این استان بوده است.

در نایبند استان خراسان جنوبی زلزله‌ای به بزرگی ۳ ریشتر در عمق ۱۵ کیلومتری رخ داد و کانون آن در ۱۳۷ کیلومتری نایبند و ۱۴۷ کیلومتری نهبندان استان خراسان جنوبی و ۱۴۱ کیلومتری شهداد استان کرمان بوده است.

جمعه ۲۳ آذر

میمند استان فارس با زلزله‌ای به بزرگی سه ریشتر در عمق ۹ کیلومتری لرزید و مرکز آن در شش کیلومتری میمند، دو کیلومتری فیروز آباد و سه کیلومتری دوزه این استان بوده است.

بندر گناوه استان هرمزگان با زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۳.۲ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری لرزید و کانون این رخداد لرزه‌ای در ۲۳ کیلومتری بندر گناوه، چهار کیلومتری امام حسن و شش کیلومتری بندر ریگ این استان بوده است.