بخش حفظ استقامتی حفاظ شرکتکننده در مرحله نهایی چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم از صبح جمعه ۲۳ آذر آغاز شده و تا فردا دوشنبه ۲۶ آذرماه، هر روز در نوبت صبح در محل اسکان شرکتکنندگان ادامه خواهد داشت.
دو داور این بخش رسول آزمایش و مهدی عباسی، از حافظان کل قرآن هستند و براساس برنامهریزی قبلی در اتاق 310 هتل از شرکتکنندگان، مطابق اسامی حافظان مندرج در جدول برنامههای این بخش، آزمون «حفظ استقامتی» اخذ میکنند.
در یکی از روزهای برگزاری این بخش و در زمان فراغت این دو داور، توضیحاتی درباره ضرورت و چگونگی اجرای حفظ استقامتی به خبرنگار ایکنا ارائه شد که در ادامه میخوانید؛
مهدی عباسی: حفاظ در بخش حفظ استقامتی مسابقات، صرفاً در بخش صحت حفظ مورد آزمون قرار میگیرند، چراکه در سالن اصلی مسابقات و در برابر حضار و پخش رسانهای، هم از سوی داوران تعداد سؤالات محدودتری پرسش شده و هم میزان تلاوت هر شرکتکننده کم است.
آنچه در سالن مسابقات از حفاظ شنیده میشود، بیشتر رعایت مواردی همچون تجوید، صوت و لحن، وقف و ابتدا است، اما در بخش استقامتی تأکید بر حُسن حفظ است تا به این وسیله توانایی حافظ در ارائه محفوظاتش ارزیابی شود.
در این بخش شیوه کار به این شکل است که معمولاً سه سؤال از هر یک از حافظان پرسش و هر سؤال چیزی حدود دو صفحه و نیم را شامل میشود. در مجموع هر حافظ باید هفت صفحه و نیم را از حفظ بخواند و اصلاً بر رعایت مواردی همچون تجوید و مسائل فنی دیگر ورود نمیکنیم. در این مرحله میزان آمادگی حافظ و سرعت عمل او در به خاطر آوردن و ادای عبارات مورد ارزیابی قرار میگیرد. بسیار اهمیت دارد که بدون اشتباه تلاش کنند با سرعتی قابل قبول، حداکثر نمره را از این بخش دریافت کنند، چرا که طبق آئیننامه مسابقات، شصت درصد نمره کل یک حافظ کل قرآن در این بخش منظور میشود.
گزارش تصویری بخش حفظ استقامتی آقایان در مسابقات سراسری قرآن
رسول آزمایش: یکی از مؤلفههای مهم در این بخش خستگی یا عدم خستگی حافظان شرکتکننده است، چرا که معمولاً از اواسط صفحه دوم خستگی بر حافظ مستولی شده و آرام آرام تمرکز حافظ کاهش پیدا میکند، درست در این نقطه است که اختلافات فاحش به سبب کسب امتیاز یا از دست رفتن امتیاز بین آنها به وجود میآید. اختلال به وجود آمده در سرعت انتقال و حُسن حفظ فردی که آمادهتر و قویتر از سایرین است در آن واحد چند گام به جلو بیندازد و به همین دلیل بخش حفظ استقامتی در توفیق یا عدم توفیق یک حافظ در رقابتها تعیینکننده است. شاید این پرسش مطرح شود که آیا این شیوه در همه مسابقات مطرح قرآن در جهان اسلام یک شیوه استاندارد است؟ بله؛ نکته جالب اینکه در برخی از مسابقات بینالمللی قرآن بخش استقامتی اساساً شرط ورود حافظ به مسابقات اصلی یا در برخی از کشورها همچون امارات متحده عربی یا عربستان، آزمون این بخش در همان صحن اصلی به عمل میآید و گاه شاهد آن هستیم که یک حافظ 10 تا 12 صفحه قرآن را در حضور هیئت داوران و جمع حاضر در سالن از حفظ قرائت میکند.
نکته بسیار مهم اینکه، همانطور که گفته شد، شصت درصد امتیاز کل شرکتکننده در این بخش رقم میخورد. ما این امتیاز را به ستاد اجرایی ارائه میدهیم. این مسئله را از این جهت گفتم که اعضای هیئت داوران مستقر در سالن از این امتیاز اطلاعی ندارند و لذا رویداد این بخش تأثیری در روند داوری آنها ندارد.
یادآور میشود، مرحله نهایی چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه در بخش آقایان طی ۱۹ تا ۲۹ آذرماه در بخش آوایی در مصلای تبریز در حال برگزاری است و حضور در سالن مسابقات برای عموم آزاد است.
رقابتهای بخش آقایان در رشتههای آوایی شامل قرائت تحقیق، قرائت ترتیل، حفظ بیست جزء و حفظ کل در مقطع بالای ۱۸ سال و قرائت تحقیق و حفظ کل در مقطع زیر ۱۸ سال طی این هفته همه روزه به صورت زنده از ساعت ۱۴ تا ۲۱ از رادیو قرآن و شبکه قرآن و معارف سیما پخش میشود.
پیش از این در همین محل شاهد رقابتهای بخش بانوان طی ۱۲ تا ۱۹ آذرماه بودیم که نفرات برتر آن طی مراسمی در بخشهای نغماتی و آوایی تجلیل شدند. همچنین بخش نغماتی آقایان چهل و هفتمین دوره مسابقات نیز نفرات برتر خود را شناخت.
مخاطبان ایکنا میتوانند در پرونده ویژه خبری چهل و هفتمین مسابقات سراسری قرآن کریم سازمان اوقاف پیگیر اخبار این رویداد باشند، همچنین مطالب در کانالهای ایکنا در شبکههای اجتماعی به نشانی iqnanews قابل مشاهده است.