باشگاه خبرنگاران جوان؛ اکبر باقری - فدراسیون جهانی فوتبال فیفا رسما از میزبانی عربستان در جام جهانی ۲۰۳۴ پرده برداشت و همزمان با این اتفاق واکنشهای زیادی در کشورهای مختلف در فضای مجازی منتشر شد.
خبرگزاری NPR در مورد انتخاب عربستان به عنوان میزبان جام جهانی نوشت: یک انتخاب بحث برانگیز؛ این تیتر در حالی انتخاب شد که عربستان تنها نامزد میزبانی بود و نشان میدهد این موضوع در ادامه پروژههای ولیعهد عربستان و هزینههای او برای تغییر چهره عربستان در مجامع جهانی است. منتقدان اعطای چنین رویداد عظیم و سودآوری را به کشوری محکوم کردهاند که رهبری آن متهم به نقض جدی حقوق بشر است. از جمله ترور جمال خاشقجی و زندانی شدن سایر منتقدان گرفته تا تبعیضهای جنسیتی و طبقاتی در این کشور که مشهود و ملموس است. ۲۱ گروه حقوق بشری، از جمله دیده بان حقوق بشر، عفو بین الملل و سازمان متمرکز عربستان سعودی ALQST، گفتند که انتخاب عربستان خطری بزرگ برای ساکنان، کارگران مهاجر و هواداران به طور یکسان است.
NBCNEWS نیز در این مورد نوشته است:
بیانیه مشترک ۲۱ سازمان با امضاکنندگان اتحادیههای کارگری بین المللی و سازمانهای جهانی حقوق بشر صادر شد. در این بیانیه آمده است: «تصمیم بی پروای فیفا برای اعطای جام جهانی ۲۰۳۴ به عربستان سعودی بدون اطمینان از حمایت کافی از حقوق بشر، جان افراد زیادی را به خطر میاندازد. بر اساس شواهد روشن تا به امروز، فیفا میداند که کارگران بدون اصلاحات اساسی در عربستان سعودی مورد استثمار قرار میگیرند و حتی میمیرند، و با این حال تصمیم گرفته است که بدون توجه به این موضوع، میزبانی را به آنها بدهد. این سازمان در معرض خطر مسئولیت سنگینی برای بسیاری از موارد نقض حقوق بشر است.
CBSNEWS نیز در مورد اعطای میزبانی جام جهانی به عربستان نوشته است: مینکی وردن، مدیر ابتکارات جهانی دیده بان حقوق بشر، در بیانیهای در ماه نوامبر گفت: «فیفا به طور عمدی سوابق ضد حقوق بشری کشور عربستان را نمیبیند آنها یک دهه نقض بالقوه وحشتناک حقوق بشر داشتند، اما میزبان جام جهانی شدند.
Sky sport در مورد اعتراضهای حقوق بشری به میزبانی عربستان با این تیتر مطلبی را منتشر کرده است:
چرا میزبانی عربستان در جام جهانی بحث برانگیز است؟
آنها در این مطلب نوشتند: وضعیت عربستان سعودی این است که آزادی بیان وجود ندارد، مطبوعات آزادی ندارند و نابرابری جنسیتی وجود دارد. زنان و دختران حقوق کمی دارند. این دیکتاتوری و سلطنت مطلقه است گروههای حقوق بشر میگویند که این کشور یکی از بدترین سوابق حقوق بشر در جهان را دارد. شما مجاز به ابراز هیچ عقیده سیاسی نیستید، اجازه ندارید از سلطنت انتقاد کنید.
رویترز نیز در مورد میزبانی عربستان از جام جهانی ۲۰۳۴ نوشت: میزبانی مسابقات نمایشی جهانی اوج تلاش گسترده عربستان سعودی به ورزش و سرگرمی در سالهای اخیر است، زیرا به دنبال بهبود وجهه بینالمللی خود است. استیو کاکبرن، رئیس بخش حقوق کار و ورزش عفو بینالملل در بیانیهای که توسط ۲۱ نهاد منتشر شد، گفت: تصمیم بیملاحظه فیفا... جان بسیاری را به خطر میاندازد.
FORBES دلیل عمده برای میزبانی بحث برانگیز عربستان مطرح کرد و نوشت: ابتدا نگرانی در مورد مهاجرانی که احتمال میرود در روند آماده سازی جان خود را از دست دهند و دومی که مهترین دلیل است. نگرانی در مورد تلاش سالها عربستان سعودی برای «شستشوی ورزشی» نقض حقوق بشر است.
کشورش عربستان سعودی از اکتبر گذشته، زمانی که تنها کشور میزبان علاقهمند دیگر یعنی استرالیا اعلام کرد که پیشنهاد رقابتی ارائه نخواهد کرد، انتخاب واضحی برای جام جهانی ۲۰۳۴ بوده است. تصمیم استرالیا پس از آن اتخاذ شد که فیفا بدون اخطار روند مناقصه را برای مسابقات باز کرد و در حالی که عربستان سعودی از قبل سند خود را آماده کرده بود و سایر کشورها فقط ۲۵ روز فرصت داشتند تا درخواستهای خود را جمعآوری کنند.
گاردین نیز گزارش داد که این کشور بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ بیش از ۶ میلیارد دلار برای معاملات ورزشی هزینه کرده است.به نظر میرسد انتقادها از جام جهانی ۲۰۲۲ قطر به مراتب کمتر از جام جهانی ۲۰۳۴ باشد و عربستانیها روزهای سختی در پیش دارند.
سفید شویی سعودیها مشهود است و سبزها (لقب تیم ملی عربستان) اولین لکه سیاه را با هزینههای میلیارد دلاری برای تصاحب میزبانی روی جام طلایی انداختند و اعتبار فیفا هر روز کمتر و کمتر میشود و جام جهانی کمرنگتر!