مسیر اقتصاد/ کشور کویت که به لحاظ استراتژیک در غرب آسیا قرار دارد و از شمال با عراق، از جنوب با عربستان و از شرق با خلیج فارس هم مرز است، به عنوان یک مقصد سرمایهگذاری مناسب محسوب میشود. این کشور به عنوان یکی از اعضای شورای همکاری خلیج فارس (GCC)، سازمان ملل متحد، اتحادیه عرب و اوپک، چشمانداز منحصر به فردی را برای سرمایه گذاران در سراسر جهان ارائه میدهد.
جزئیات و اهداف چشمانداز ۲۰۳۵ کویت
کویت جهت تقویت جذابیت خود برای سرمایهگذاران جهانی، «چشمانداز ۲۰۳۵» را معرفی کرد که یک دستور کار تحولآفرین با هدف تبدیل کویت به مرکز مالی منطقهای و بین المللی است. این طرح بر فضای مناسب برای کسبوکار تأکید دارد که در آن بخش خصوصی رشد اقتصادی را افزایش داده، رقابت را تقویت و بهرهوری را بهبود میبخشد.
کویت به دلیل مزیت جغرافیایی، چارچوبهای قانونی مترقی، قوه قضاییه جامع و سیاست خارجی متعادل، به دنبال ارتقای عملکرد دولت و استفاده از منابع ملی برای تحقق اهداف چشمانداز ۲۰۳۵ است. این موارد عبارتند از: افزایش بهرهوری داخلی و توسعه بخشهای اقتصادی غیرنفتی، بهبود استانداردهای زندگی برای شهروندان، مشارکت بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی ملی کشور، حمایت از توسعه انسانی و اجتماعی، آموزش و صلاحیت نیروی انسانی ملی، توانمندسازی و صلاحیت نیروی انسانی ملی، حفظ ادارات دولتی با تجدید ساختار نهادهای دولتی و حفظ ارزشهای هویت عربی-اسلامی.
نقش زیرساخت و مسکنسازی در طرح جدید
کویت در چارچوب چشمانداز ۲۰۳۵ و سومین برنامه توسعه ملی که بازه زمانی ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ را پوشش میدهد، هدف خود را کاهش وابستگی به صنعت نفت و ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر در بخش خصوصی قرار داده است. در ۱۵سال آینده، ۲۵۰ هزار واحد مسکونی اضافی برای پاسخگویی به تقاضای رو به رشد مسکن مورد نیاز خواهد بود. با این حال، با توجه به نرخ فعلی ساخت و ساز، انتظار میرود تنها ۱۸۰ هزار واحد تا سال ۲۰۳۵ ساخته شود. این امر یک فرصت امیدوارکننده برای شرکتهای ساختمانی برای ورود به بازار و کمک به تحقق چشمانداز ۲۰۳۵ است.
از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵، کویت بر اصلاحات اقتصادی و اجرای چندین پروژه بزرگ متوقف شده، همچنین پروژههای زیربنایی بزرگ که ۱۲۴ میلیارد دلار تخمین زده میشود، متمرکز شده است. این پروژهها شامل یک ترمینال جدید فرودگاهی ۴ میلیارد دلاری، توسعه بندر «مبارک الکبیر» در جزیره بوبیان و یک مجتمع پتروشیمی است. این فرصتها نشان میدهد که طرحهای ساخت و ساز تجاری و مسکونی کویت فرصتهای قابل توجهی را برای محصولات ساختمانی و تجهیزات ساختمانی از سراسر جهان ارائه میدهد.
تمایل کویت به انرژیهای تجدیدپذیر
کویت در حال سرمایهگذاری در پروژههای زیربنایی برای پاسخگویی به نیازهای روزافزون جمعیت رو به افزایش و اقتصاد در حال گسترش خود است. در این میان، تولید برق هم در بخش سوخت و هم در بخش انرژیهای تجدیدپذیر یک موضوع محوری است و علاقه روزافزونی به تولید برق با استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر مانند خورشید، باد، نیروی جزر و مدی و هیدروژن سبز در این کشور وجود دارد.
دولت کویت هدف خود را برای تولید حداقل ۱۵ درصد از ترکیب انرژی کشور از منابع تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۵ تعیین کرده است. یکی از نمونههای سرمایهگذاری خارجی، یک پروژه ۵.۱ میلیون دلاری توسط مرکز ملی تحقیقات جوی (NCAR) است که طی سه سال سرمایهگذاری شده و توسط موسسه تحقیقات علمی کویت (KISR) تامین مالی میشود.
بر اساس این پروژه، پارک انرژیهای تجدیدپذیر «شاگایا» در مرحله دوم توسعه خود به دومین نیروگاه بزرگ فتوولتائیک (PV) جهان تبدیل خواهد شد که هدف آن ظرفیت ترکیبی انرژی باد و خورشیدی ۳ تا ۵ گیگاوات در شاگایا تا سال ۲۰۳۰ است.
فناوری اطلاعات ستون اصلی چشمانداز کویت
خدمات مخابراتی کویت به سرعت در حال بهبود است. در سالهای اخیر، بازار آن به صورت عمودی یکپارچه شده است، به طوری که چندین شرکت مخابراتی ارائه دهندگان خدمات بین المللی (ISP) را برای ارائه خدمات اینترنت همراه برای مشتریان تجاری و مصرف کننده خریداری کردند.
صنعت مخابرات پیشرفته به عنوان ستون کلیدی چشمانداز ۲۰۳۵ کویت است و قصد دارد با ارائه خدمات ۵G، کابلکشی فیبر نوری و اتصال ماهوارهای در سراسر کشور به گسترش خود ادامه دهد. در کویت ۹۹.۴ درصد خانهها به اینترنت دسترسی دارند و شبکه ۵G تقریباً ۹۷ درصد جمعیت را پوشش میدهد.
کویت به سرعت در حال استفاده از فناوریهای دیجیتال مانند هوش مصنوعی، اینترنت نسل بعدی، محاسبات ابری، تجزیه و تحلیل پیشبینیکننده و اتوماسیون فرآیند روباتیک است. در سال ۲۰۲۴، شرکت مخابرات کویت (stc) و هوآوی، شرکت فناوری چندملیتی چینی، برای ساخت شبکههای بیسیم هوشمند مبتنی بر ۵.۵G و معرفی خدمات آن برای مصرفکنندگان، منازل و مشاغل، همکاری کردند و صنعت و اکوسیستم ۵.۵G را توسعه دادند. این دو شرکت همچنین برای راهاندازی راهحلهای اداری هوشمند سفارشی برای شرکتهای کوچک و متوسط و توسعه برنامههای کاربردی عمودی در صنعت نفت و گاز با یکدیگر همکاری خواهند کرد.
نقش محوری مناطق اقتصادی کویت
همچنین، چشمانداز ۲۰۳۵ با هدف توسعه ۶۹ درصدی نیروی کار ملی در بخش خصوصی، ارتقای رشد صنعت در زمینههایی مانند لجستیک، تولید و تجارت از طریق ایجاد مناطق تخصصی اقتصادی است. این مناطق که توسط سازمان تشویق سرمایهگذاری مستقیم کویت (KDIPA) تنظیم میشوند، تحت یک چارچوب قانونی حمایتی عمل میکنند و مشوقهایی را برای جذب سرمایه گذاران جهانی ارائه میدهند.
مناطق کلیدی اقتصادی کویت عبارتند از: ۱- منطقه اقتصادی العبدالی: تمرکز بر کک و فرآوردههای نفتی، لجستیک و مدیریت پسماند. ۲-منطقه اقتصادی الوفرا: اختصاص به صنایع پایه و فناوریهای زیست محیطی. ۳- منطقه آزاد شویخ: نخستین منطقه آزاد تجاری کویت که صادرات مجدد و تجارت ترانزیتی را برای تقویت نقش تجاری منطقهای کشور ترویج میکند. ۴- منطقه آزاد «Al -Nuwaiseeb»: یک منطقه آزاد تجاری در حال توسعه که توسط سازمان تشویق سرمایهگذاری مستقیم کویت (KDIPA) مدیریت میشود و برای هدایت فعالیتهای تجاری رقابتی طراحی شده است.
موقعیت استراتژیک کویت، رویکرد مهم چشمانداز ۲۰۳۵ و چارچوبهای حقوقی و اقتصادی جامع، آن را به یک انتخاب قانع کننده برای سرمایه گذاران تبدیل کرده است. تمرکز این کشور بر تنوع بخشی اقتصاد فراتر از نفت، تقویت رشد بخش خصوصی و بخشهای پیشرفته مانند مراقبتهای بهداشتی، فناوری و انرژیهای تجدیدپذیر، نشان دهنده یک اقتصاد آیندهنگر بوده که آماده حمایت از سرمایه گذاریهای بلندمدت است. برای افرادی که به دنبال یک چشمانداز سرمایهگذاری باثبات و استراتژیک در خلیج فارس هستند، کویت مجموعهای از فرصتها را با چشم اندازی روشن برای رشد پایدار و فراگیر ارائه میدهد.
منیع: میدل ایست بریفینگ
انتهای پیام/ دولت و حکمرانی