به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، در ابتدای این مراسم ؛ رئیس دانشگاه شهید بهشتی گفت: ما داریم به سمت تعادل میان پژوهش و فناوری و تولید علم پیش میرویم و قدمهای جدی برداشتیم و توانستهایم جایگاه علمی خودمان را ارتقا دهیم. آقامیری افزود: اما امروز ما در کشور مشکلات زیادی داریم که بخشی از حل مسالهها بر عهده دانشگاههای بزرگ کشور است.
پژوهشها باید به سمتی رود که دردی از جامعه دوا شود
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این مراسم گفت: سیاستگذاریها باید طوری باشد که پژوهشگرهای ما با پژوهشی که انجام میدهند بتوانند دردی از جامعه دوا کنند و مسألهای را حل کنند، نه اینکه صرفا پژوهشی انجام دهند تا ارتقا بگیرند. وی افزود: ولی ما امروز در یک جامعه واقعی از پژوهشگران و فرهیختگان حضور داریم. امیدواریم جامعه ما به جایی برسد که بتواند سره و ناسره را از یکدیگر جدا کند.
وزیر علوم با اشاره به لزوم ارتباط دانشگاهها با جامعه و صنعت ادامه داد: این موضوع اهمیت زیادی دارد ولی آنگونه که سیاهنمایی میشود نیست. ارتباط دانشگاهها با جامعه و صنعت قطع نیست، ارتباط وجود دارد ولی آنطور که باید باشد، نیست. وی با تاکید بر اینکه سیاستگذاریها دانشگاهیان و پژوهشگران را جهتدهی میکند، گفت: ما با سیاستگذاری و نوشتن آییننامه، اساتید و پژوهشگران را به سمتی سوق میدهیم و این اشتباه از ما است.
وی گفت: اقتصاد ما نیاز به تولید علم و پژوهش دارد و در سایر حوزهها ما باید دانشگاههای خودمون رو ببریم به سمت حل مسایل جامعه واگر نه جامعه نفعی از دانشگاهها نخواهند برد.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: ما اینجا از مسئولان میخواهیم که مسایل مختلف را به ما بسپارند تا کمی از مشکلات جامعه و مردم را حل کنیم و به دولت کمک کنیم.
ضرورت توجه به پژوهشها در حوزه علوم انسانی
در ادامه این مراسم ، معاون پژوهشی وزارت علوم گفت : در این دوره در شش گروه از جمله پژوهشگر، پژوهشگران جوان، ۴۰ نفر برگزیده معرفی و قدردانی شدند که در رشته مهندسی برق بیشترین پژوهشها انجام شده بود
دکتر پیمان صالحی افزود: همچنین از ۱۰ نفر در حوزه ارتباط صنعت و دانشگاه ، ۵ انجمن ، ۵ نشریه علمی و نمایندگان سه استان هم که در حوزه پژوهش و فناوری فعال بودند ، قدردانی شد.
معاون پژوهشی وزیر علوم و رئیس ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری با تاکید بر ضرورت توجه به پژوهشها در حوزه علوم انسانی گفت: اگر در این حوزه توجه و تمرکز ویژه داشته باشیم، میتوانیم اثرگذاری بینالمللی خوبی داشته باشیم.
صالحی با اشاره به سیاست جدید وزارت علوم در حمایت از علوم انسانی، گفت: ما به دنبال این هستیم که تولیدات علمی در حوزه علوم انسانی و اجتماعی در سطح بینالمللی را افزایش دهیم. البته این به معنی عدم حمایت از سایر حوزهها نیست.
وی در مورد سیاست نمایه سازی نشریات در سه سال گذشته گفت: تعداد کل مجلات نمایه شده در پایگاه علمی اسکوپوس در طول ۲۵ سال اخیر ۱۰۱ نشریه بودند و در سه سال اخیر ۸۳ مجله نمایه شده جدید به این تعداد اضافه شده است و در حال حاضر ۱۸۴ مجله نمایه شده در وزارت علوم داریم.
ضرورت سرمایهگذاری مرتبط با فناوریهای عمیق و ابرروندها در دانشگاهها
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: برخی دانشگاهها باید در مرز دانش کار کنند و پژوهشهای آکادمیک را پیش ببرند. اما دانشگاههای صنعتی و پژوهشگاه ها باید به مأموریت اصلی خود یعنی پژوهش های صنعتی عمل کنند.
شهیکی خاطرنشان کرد: برای حمایت از این فناوران، یک سبد حمایتی تعریف شده است که برگزیدگان اولویت اول، تحت پوشش این حمایتها قرار خواهند گرفت. معاون فناوری وزارت علوم گفت: یکی دیگر از موضوعاتی که باید به آن توجه کنیم، ارتباط توسعه پارکهای فناوری با دانشگاهها و کشورهای دارای درآمد متوسط است. اگر به کشورها نگاهی بیندازیم، برخی کشورها توانستهاند به کانون تولید ثروت تبدیل شوند و دانشگاههایی ایجاد کنند که به صنعتسازی بپردازند. این در حالی است که برخی کشورها همچنان در شرایط درآمد متوسط باقی ماندهاند.
عاون فناوری وزیر علوم گفت: پژوهشهای صنعتی و فناوری عمیق یکی از مسائل کلیدی، ارتباط میان پژوهشهای آکادمیک و پژوهشهای صنعتی است. بسیاری از کشورها توانستهاند در دانشگاههای فنی و صنعتی، بستر توسعه پژوهشهای صنعتی را ایجاد کرده و آنها را به فناوریهای عمیق تبدیل کنند. فناوری عمیق، مفهومی است که در دهه اخیر به عنوان یکی از ابزارهای توسعه دانشگاههای نسل جدید شناخته شده است. این کشورها دانشگاهها را به مراکزی برای تحقیق و توسعه (R&D) تبدیل کردند که نتایج پژوهشهای صنعتی در اقتصادشان نمود پیدا کند. از اینرو، لازم است دانشگاههای ما نیز در مسیر تبدیل به نهادهای پژوهشی نسل آینده، توجه بیشتری به نوآوری باز داشته باشند.
بیست و پنجمین جشنواره پژوهشگران و فناوران برگزیده کشور برگزار شد
بیست و پنجمین جشنواره پژوهشگران و فناوران برگزیده کشور امروز با حضور وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
صاحبخبر -
∎