پس از چند سال که قرار بود لیگ برتر فوتبال ایران با کمکداور ویدیویی برگزار شود، سرانجام در بیست و چهارمین دوره لیگ برتر با فراهم شدن زیرساختها و خریداری تجهیزات، مسابقات با VAR برگزار شد، البته با محدودیتهایی که در ورزشگاهها و شهرهای مختلف وجود داشت، در نخستین هفته لیگ، تنها بازیهای استقلال و پرسپولیس با VAR برگزار شد. به نقل از تسنیم، در حالی که لیگ برتر به نیمفصل خود نزدیک میشود، تنها در هفتههای یازدهم و دوازدهم VAR در تمام مسابقات وجود داشت، این در حالی است که در برخی شهرها شاهد هستیم که سیستم کمکداور ویدیویی بهدرستی اجرا نمیشود و فاصله زیادی با VAR روز دنیا دارد. در هفتههای گذشته بارها شاهد بودیم که دستگاهها و مانیتورهای اتاق VAR آماده نیستند و داوران بهدلیل نداشتن تصاویر نمیتوانند صحنههای مشکوک را با استفاده از مانیتور کنار زمین بررسی کنند، همچنین در برخی از ورزشگاهها بهدلیل ضعف تصویربرداری و نبود دوربین لازم در خط آفساید، عملاً بازیها بدون VAR برگزار شده است.
این موارد نشان میدهد این تکنولوژی همانند خیلی از موارد دیگر در فوتبال حرفهای ایران، بهصورت ناقص استفاده میشود. در زمان حاضر یکی از بزرگترین مشکلها در راه استفاده از VAR، ماجرای طول کشیدن بررسی صحنههای مشکوک توسط داوران است. همه طرفداران شاهد این هستند که کمکداور ویدیویی در فوتبال اروپا صحنههای مشکوک را خیلی سریعتر از لیگ برتر ایران بررسی میکند و بازیها وقفههای طولانی ندارند، اما در فوتبال ما که بهتازگی و اولین سال حضور VAR را تجربه میکند، داستان بهشکل دیگری است.
جمعه شب و در حین برگزاری بازی نساجی و خیبر در ورزشگاه شهید وطنی، تیم داوری مجبور شد 3 صحنه را توسط VAR مورد بازبینی قرار دهد که علاوه بر تأثیرگذاری روی نتیجه، این دیدار را با وقفههای طولانی مواجه کرد و عملاً زمان برگزاری بازی بیش از 2 ساعت بهطول انجامید. اتفاقات رخداده در این مسابقه این موضوع را بیش از پیش گوشزد کرد که VAR در ایران فاصله زیادی با استانداردهای جهانی دارد و دیدار نساجی و خیبر آخرین رقابتی نخواهد بود که با حاشیههای اینچنینی روبهرو میشود، بهنوعی میتوانیم بگوییم که فوتبال ایران با تمام کموکاستیهایی که روبهرو است، با یک بلای جدید مواجه شده است بهنام VAR! در واقع با کمکداور ویدیویی دیگر در ایران فوتبال 90 دقیقه نیست! حال این مشکلات بابت تجهیزات است یا مواردی مانند آموزش داوران، موضوعی است که باید مورد بررسی قرار گیرد.
تمام این چالشها و حواشی، در حالی پدید آمده است که کمکداور ویدیویی مورد استفاده فدراسیون فوتبال در لیگ برتر، بهگونهای است که بهدلایل مختلف از جمله نداشتن دوربینهای مخصوص از زوایای مختلف، پخش نشدن تصاویر در حال بازبینی برای بینندههای تلویزیونی و اعلام نشدن علت بازبینی این ذهنیت را برای فوتبالدوستان و اهالی فوتبال به وجود میآورد که همانطور که ورود VAR در فوتبال ما یک پروسه زمانبر بود، استفاده تمام و کمال از کمکداور ویدیویی با استانداردهای بینالمللی زمان خواهد برد.
با VAR، دیگر فوتبال در ایران ۹۰ دقیقه نیست!
صاحبخبر -