شناسهٔ خبر: 70275112 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

جهاد مردمی؛ از ایجاد چرخه کارآفرینی تا رشد تربیتی

توجه به ظرفیت‌های مردمی در حوزه‌های مختلف و شبکه‌سازی در این مسیر می‌تواند مشکلات مهم و زیادی را در حوزه‌های فرهنگی، تربیتی، آموزشی اجتماعی و اقتصادی با همین همیاری‌ها رفع کند و تقویت این تشکل‌های مردم‌نهاد می‌تواند بار مشکلات را از دوش دولت بردارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش قدس خراسان، توجه به ظرفیت‌های مردمی در حوزه‌های مختلف و شبکه‌سازی در این مسیر می‌تواند مشکلات مهم و زیادی را در حوزه‌های فرهنگی، تربیتی، آموزشی اجتماعی و اقتصادی با همین همیاری‌ها رفع کند. به همین دلیل توجه و تقویت این تشکل‌های مردم‌نهاد می‌تواند بار مشکلات را از دوش دولت بردارد و جامعه به خودکفایی در حوزه‌های مختلف برسد. به همین دلیل به سراغ چند تشکل مردمی رفتیم تا از حوزه‌های فعالیت آن‌ها و ظرفیت‌هایی که می‌توانند در مسیر هموار کردن مشکلات ایجاد کنند، جویا شویم.

ایجاد چرخه کارآفرینی با آموزش رایگان

ابتدا به سراغ مریم کوره‌پز، مدیر مؤسسه بانوان کاراندیش نصرت رفتیم تا از فعالیت‌های این مؤسسه جویا شویم. او در این باره گفت: انجمن جوانان نصرت کار خود را در سال ۱۳۸۳ با آموزش رایگان به دختران در مراکز بهزیستی آغاز کرد. هدف این آموزش‌ها این بود هنگامی که این دختران به ۱۸ سالگی و سن ورود به جامعه رسیدند، مهارت‌هایی را کسب کرده باشند تا بتوانند در زندگی خود مستقل عمل کنند.

مدیر مؤسسه بانوان کاراندیش نصرت افزود: تا سال ۱۳۹۰، فعالیت‌های ما در دانشگاه‌ها ادامه داشت و هر فردی که هنری را بلد بود، آن را آموزش می‌داد. از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ با همکاری شهرداری مشهد، این آموزش‌ها را به روستاها، مساجد و مراکز فرهنگی منتقل کردیم. در این مدت متوجه شدیم با توجه به رایگان بودن فعالیت‌هایمان، باید چرخه‌ای ایجاد کنیم تا این آموزش‌ها همچنان رایگان ادامه یابد.

کوره‌پز با بیان اینکه به این نتیجه رسیدیم افرادی که آموزش رایگان دیده و اکنون توانمند و کارآفرین شده‌اند، باید از شهرداری برای فروش محصولاتشان درخواست میز کنند، ادامه داد: نخستین بازارچه استانی فروش محصولات بانوان را در سال ۱۳۹۴ همزمان با ولادت امام رضا(ع) در بولوار کوثر برگزار کردیم. وی متذکر شد: برای ادامه این چرخه خانم‌هایی که کارآفرینی کرده بودند و به فروش محصولاتشان می‌رسیدند، موظف بودند دو تا چهار ساعت آموزش رایگان ارائه دهند تا این روند همچنان ادامه یابد.

مدیر مؤسسه بانوان کاراندیش نصرت خاطرنشان کرد: تاکنون با همین شرایط، آموزش‌های رایگان را به ۱۲ استان کشور منتقل و برای آن‌ها بازارچه‌هایی برگزار کرده‌ایم. خانم‌های علاقه‌مندی که استعدادشان شناسایی شده، مورد حمایت ما قرار می‌گیرند تا کارآفرینی کنند.

کوره‌پز متذکر شد: ما در تمام مراحل، از جمله برندسازی، بسته‌بندی، دریافت مجوزها و وام‌ها به آن‌ها کمک می‌کنیم؛ اما شرط آن است دو تا چهار ساعت به ‌عنوان استاد به افراد مبتدی آموزش دهند. در برخی موارد، اگر افراد تمایل ندارند آموزش دهند، به جای آن ابزار یا مواد اولیه اهدا می‌کنند.

وی با بیان اینکه وقتی برای آموزش به جایی می‌رویم، ابزار و مواد اولیه را نیز با خود می‌بریم و محصول نهایی متعلق به همان خانمی است که آن محصول را تولید می‌کند، یادآور شد: به دلیل بالا رفتن سن اعضای مؤسسه و امکان نداشتن تمدید مجوز وزارت ورزش و جوانان، در سال ۱۳۹۷ از وزارت کشور به ‌عنوان «مؤسسه بانوان کاراندیش نصرت» مجوز گرفتیم. همچنین مرکز توانمندسازی کمیته امداد و نمایندگی جمعیت مبارزه با دخانیات ایران را نیز داریم.

مدیر مؤسسه بانوان کاراندیش نصرت خاطرنشان کرد: ما تاکنون در هفت رشته از جمله خیاطی، چرم‌دوزی، نمددوزی، ساخت زیورآلات، شمع‌سازی و فراوری گیاهان دارویی - باغی بحث توانمندسازی را پیش برده‌ایم. در بیشتر روستاها و شهرستان‌هایی که تاکنون رفته‌ایم، استقبال خوبی از موضوع فراوری گیاهان دارویی شده است.

کوره‌پز با بیان اینکه اگر یک استاد در حوزه چرم‌دوزی داریم، اکنون ۳۰ تا ۴۰ نفر در حال آموزش دیدن از آن استاد هستند، گفت: تاکنون هزار و ۱۰۰ استاد کارآفرین در مؤسسه داشته‌ایم که هر کدام زیرمجموعه‌ای دارند و شاگردانی را نیز آموزش داده‌اند. حدود هزار نفر نیز از شهرها و استان‌های دیگر با ما همکاری می‌کنند.

تربیت معلم محیا؛ دوره‌ای با چاشنی جست‌وجوی معنای زندگی

در ادامه به سراغ محمدمهدی احمدی خباز، مدیر مؤسسه جهادی تربیت معلم محیا رفتیم. او نیز درباره فعالیت جهادی خود گفت: مؤسسه جهادی تربیت معلم محیا از سال ۱۴۰۰ با همکاری جمعی از خیران فعالیت خود را آغاز کرده و هدف آن تقویت مدارس دولتی از طریق برگزاری دوره‌های توانمندسازی برای معلمان است.

مدیر مؤسسه جهادی تربیت معلم محیا با بیان اینکه در این مؤسسه، دوره‌های آموزشی برای دانشجومعلمان برگزار می‌شود تا آن‌ها پس از دانش‌آموختگی به‌عنوان معلمانی قوی وارد مدارس شوند، عنوان کرد: تاکنون سه دوره برای آقایان و یک دوره برای بانوان برگزار کرده‌ایم که دوره اخیر در حال برگزاری است.

احمدی خباز خاطرنشان کرد: به‌دلیل کیفی بودن دوره‌های آموزشی ما، تاکنون حدود ۶۰ نفر را در این برنامه‌ها پذیرش کرده‌ایم. مدل آموزشی ما زمانبر و طولانی است و هر دوره یک سال و نیم طول می‌کشد. به همین خاطر توان پذیرش جمعیت زیاد را با این روش نداریم. و

ی درباره روند آموزشی دوره‌های آموزشی این مؤسسه گفت: ابتدا ۶ماه با شرکت‌کنندگان روی معنای زندگی کار می‌کنیم. پس از آنکه افراد معنای زندگی خود را پیدا کردند، برنامه‌ریزی برای رسیدن به اهداف و قله‌های زندگی را آموزش می‌دهیم و سپس به تدریج وارد مباحث مهارتی می‌شویم.

مدیر مؤسسه جهادی تربیت معلم محیا متذکر شد: آنچه این دوره را متفاوت کرده و موجب شده پس از سه سال هنوز با ما ارتباط داشته باشند، ایجاد یک محیط هم‌افزای مؤمنانه است که افراد با هدف مشترک دور هم جمع شده‌اند. این محیط به آن‌ها کمک کرده روحیه‌ای مثبت و همزیستی سازنده ایجاد کنند و از رخوت فاصله بگیرند.

احمدی خباز افزود: اکنون به درخواست خودشان با عنوان «حسینیه تربیت» هر ماه یک بار جلسه‌ای برای انس با اهل بیت(ع) برگزار می‌کنند. همچنین جلسه‌ای با عنوان «تجربه شیرین» را هر هفته یکشنبه‌ شب‌ به منظور تبادل تجربیات از مدارسی که می‌روند، برگزار می‌کنند.

وی متذکر شد: گاهی اوقات برخی از دانشجومعلمان را برای کارآموزی حرفه‌ای یا مشاهده تدریس معلمان برتر به مدارس تربیتی و تحول‌خواه مشهد می‌فرستیم. همچنین اردوی جهادی و دورهمی‌هایی برای اردوهای کوتاه‌مدت برگزار می‌کنیم.

مدیر مؤسسه جهادی تربیت معلم محیا با بیان اینکه ما تنها کلاس آموزشی برگزار نمی‌کنیم و این یکی از تفاوت‌های ما با سایر دوره‌های رایج تربیت معلم یا مربی در سطح شهر است، گفت: محتوای کلی که در دوره‌ها ارائه می‌دهیم، دانشجومعلمان را از سردرگمی نجات می‌دهد. هنگامی که آن‌ها معنای زندگی‌شان را کشف می‌کنند و سپس وارد برنامه‌ریزی می‌شوند، احساس موفقیت و تغییر در مراحل زندگی‌شان را تجربه می‌کنند. این حس خوب برای شرکت‌کنندگان بسیار ارزشمند است.

احمدی خباز با بیان اینکه شرکت‌کنندگان در این دوره‌ها هم دانشجومعلم هستند و هم دانش‌آموخته و این دوره‌ها برای دانشجویان دانشگاه‌های فرهنگیان رایگان است، افزود: ما معلمان جوان مدارس دولتی را نیز پذیرش می‌کنیم؛ اما تاکنون مراجعه‌ای از سوی آن‌ها نداشته‌ایم و بیشتر شرکت‌کنندگان از میان دانشجومعلمان هستند.

نو آوینه؛ پاتوقی برای نوجوانان علاقه‌مند به‌کار رسانه‌ای
مجتبی صاحب‌الزمانی، مدیر کانون فرهنگی تبلیغی نو آوینه خراسان رضوی نیز نوجوانی است که یک مرکز رسانه‌ای را در حوزه نوجوانان راه‌اندازی کرده است. او درباره چگونگی آغاز فعالیت خودش در حوزه رسانه‌ای گفت: نو آوینه یک مرکز رسانه‌ای ویژه نوجوانان بوده که شعار آن رشد و حمایت از نوجوانان رسانه‌ای است. این مرکز به شناسایی و جذب نوجوانان علاقه‌مند و بااستعداد پرداخته و مهارت‌های لازم را به آن‌ها آموزش می‌دهد. همچنین از این نوجوانان در پروژه‌های مختلف کمک گرفته می‌شود.
مدیر کانون فرهنگی تبلیغی نو آوینه خراسان رضوی خاطرنشان کرد: نوآوینه دارای باشگاه آموزشی است که با سایر باشگاه‌ها متفاوت بوده و مانند یک مدرسه، در آن نام‌نویسی کرده و در مصاحبه شرکت می‌کنیم. پس از قبولی در مصاحبه، بورسیه می‌شویم و در تمامی رشته‌هایی که در آن ترم ارائه می‌شود، از جمله موبایل‌گرافی، مجریگری، بازیگری و... شرکت می‌کنیم. در پایان هر ترم، باید نمره قبولی در این دروس را کسب کنیم. پس از قبولی، از شبکه امید مدرک دریافت کرده و وارد خط تولید کارهای رسانه‌ای می‌شویم.
وی با بیان اینکه نو آوینه نخستین باشگاه استانی شبکه امید است، عنوان کرد: این باشگاه کنداکتور پخش دارد و هر تولیداتی که داشته باشد، به صورت سراسری در شبکه امید پخش می‌شود. 
صاحب‌الزمانی خاطرنشان کرد: نو آوینه تولیدات دیگری نیز داشته است؛ تاکنون ۵۲ قسمت از برنامه «جدی بگیریم» ضبط شده و چند برنامه دیگر مانند «ناگفته‌های صورتی» برای پیش‌تولید شبکه امید در حال آماده‌سازی است. همچنین برای شبکه نهال، برنامه‌هایی مانند «عمو قاسم» و «دستاوردهای رئیس‌جمهور» را تولید کرده‌ایم.
مدیر کانون فرهنگی تبلیغی نوآوینه خراسان رضوی با بیان اینکه نوآوینه از یک سال و نیم پیش در خراسان رضوی پایه‌گذاری شده و از همان زمان با شبکه امید فعالیت می‌کند، افزود: یک سال است موفق به دریافت مجوز باشگاه نوآوینه و باشگاه شبکه امید نیز شده‌ایم.
صاحب‌الزمانی متذکر شد: ما یک تفاهم‌نامه با آموزش و پرورش امضا کرده‌ایم و مشابه خبرگزاری پانا که در هر مدرسه یک خبرنگار دارد، ما نیز در هر مدرسه در مشهد یک سفیر نوآوینه داریم. به این ترتیب، در مشهد یک شبکه‌سازی نوجوانان انجام داده‌ایم؛ یعنی در هر مدرسه یک سفیر داریم که نماینده ما در آن مدرسه است. علاوه بر این تفاهم‌نامه، اکنون در باشگاه‌مان دست‌کم ۴۰۰ عضو داریم و هسته نوآوینه نیز یک تیم مرکزی ۱۰ نفره است.

کافه بازی بانوان؛ مکانی امن برای دختران مشهدی
در ادامه به سراغ سوسن مددی، مدیر کافه بازی رز رفتیم تا از انگیزه‌اش از راه‌اندازی این کافه بازی بانوان بگوید. او در این باره گفت: به‌طور کلی مکان‌های مخصوص بانوان بسیار کم است و با توجه به احساس نیاز به وجود کافه بازی ویژه بانوان در مشهد تصمیم به راه‌اندازی چنین فضایی گرفتیم. 
مدیر کافه بازی رز افزود: این کافه به‌عنوان محلی برای دورهمی‌های دختران نوجوان و جوان طراحی شده است. در اینجا مشتریان می‌توانند از منو کافی‌شاپ بهره‌مند شوند و همچنین از برنامه‌ها، ورکشاپ‌ها و بازی‌های فکری مجموعه استفاده کنند.
مددی با بیان اینکه برای برگزاری ورکشاپ‌ها و کلاس‌های مختلف، از جمله دوره‌های روان‌شناسی و کتاب‌خوانی، اتاق کنفرانسی نیز در نظر گرفته‌ایم، عنوان کرد: هدف ما این است که اثرگذاری فرهنگی مثبتی روی قشر جوان و نوجوان داشته باشیم و فضایی سالم برای آن‌ها فراهم کنیم.
وی با بیان اینکه این کافه بازی حدود پنج ماه است در خیابان سناباد، بین سناباد ۴ و ۶ راه‌اندازی شده، گفت: در این مدت کوتاه، استقبال خوبی از سوی دختران و زنان مشهدی صورت گرفته است. این موضوع نشان‌دهنده‌ کمبود چنین مکان‌هایی در مشهد و نیاز بانوان به این‌گونه فضاهاست.
مدیر کافه بازی رز خاطرنشان کرد: هدف ما ایجاد یک فضای امن است تا بتوانیم بر قشر خاکستری جامعه اثرگذاری فرهنگی داشته باشیم. اکنون هر سن و قشری را پذیرش می‌کنیم تا در این محیط امن، اثرات فرهنگی مورد نظر خود را به‌‎تدریج روی آن‌ها بگذاریم. بدون شک این کافه بازی می‌تواند یک پاتوق خوب برای بانوان محسوب شود.
فعالیت‌های مهدیه مهرآباد؛ از آموزش و تربیت تا ایجاد اشتغال و کارآفرینی 
در ادامه به سراغ حسین خواجوی، عضو هیئت امنای مجتمع مهدیه مهرآباد رفتیم تا از فعالیت‌های این مهدیه در حاشیه شهر مشهد بگوید. او با بیان اینکه ما در حوزه‌های آموزشی، تربیتی، مذهبی و اجتماعی فعالیت‌های متنوعی داریم، گفت: در بخش آموزشی، مهدکودکمان به‌ صورت مهد قرآن فعالیت می‌کند و در حال حاضر، ۱۲۰ کودک در مهد قرآن ما نام‌نویسی کرده‌اند. همچنین کلاس‌های تربیت‌محور برای نوجوانان دختر و پسر از کلاس ششم تا یازدهم در مهدیه برگزار می‌شود. 
عضو هیئت امنای مجتمع مهدیه مهرآباد خاطرنشان کرد: در زمینه فعالیت‌های مذهبی، مراسم‌ هیئت‌ها و بزرگداشت‌هایی مانند نیمه‌شعبان و ماه محرم و دیگر مناسبت‌های مذهبی را برگزار می‌کنیم. همچنین مناسبت‌های ویژه‌ای مانند روز دختر و روز زن را به‌ طور خاص برای بانوان ترتیب می‌دهیم.
خواجوی با بیان اینکه در حوزه اشتغال و کارآفرینی، برای بانوان بی‌سرپرست و بدسرپرست با ۱۰ چرخ خیاطی کارگاه آموزش خیاطی راه‌اندازی کرده‌ایم، متذکر شد: پس از برگزاری یک دوره آموزشی، این افراد در کارگاه مشغول به‌کار شده و با توجه به توان و وقتی که صرف می‌کنند، ماهانه ۵ تا ۱۰ میلیون تومان درآمد دارند که به معیشت زندگی‌شان کمک می‌کند.
وی ادامه داد: همچنین خانواده‌های نیازمند را شناسایی و بسته‌های معیشتی به آن‌ها اهدا می‌کنیم. حمایت‌های درمانی نیز از این خانواده‌ها به عمل می‌آید و وام‌های اشتغال‌زایی را برای آن‌ها فراهم می‌کنیم تا کسب‌وکار خود را راه‌اندازی کنند.
عضو هیئت امنای مجتمع مهدیه مهرآباد با بیان اینکه از دیگر فعالیت‌های ما در مهدیه مهرآباد، راه‌اندازی «فروشگاه سلامتکده» است که در آن محصولات ارگانیک عرضه می‌شود، گفت: در محله مهرآباد، مردم محصولات خانگی مانند کالباس و سوسیس، ترشی، کره و ارده را تولید می‌کنند که در این فروشگاه به فروش می‌رسند. این محصولات با نظارت اعضای مهدیه مهرآباد و بهداشت محله تولید شده و عرضه و فروش آن‌ها با ماست. درصدی از سود محصولات به‌عنوان هزینه فروشگاه به مهدیه اختصاص می‌یابد؛ اما بیشتر سود این محصولات نصیب خانواده‌ها می‌شود.
خواجوی متذکر شد: همچنین یک باشگاه ورزشی در مهدیه دایر کرده‌ایم که با زیربنای ۷۰۰ متر، آموزش ورزش‌های رزمی، تکواندو، ژیمناستیک و کشتی را ارائه می‌دهد. ساعات فعالیت این باشگاه به‌ صورت ویژه برای بانوان از ۹ صبح تا ۴ بعدازظهر و برای آقایان از ۴ بعدازظهر تا ۱۲ شب است. 
وی بیان کرد: در زمینه کارآفرینی، از ظرفیت‌های ارگان‌ها و نهادها استفاده کرده‌ایم و به‌عنوان حلقه وصل مشاغل محله عمل کرده‌ایم. به‌عنوان مثال، در دو یا سه سال گذشته بنیاد علوی این ظرفیت را داشت و ما افراد شاخصی را که در محله کارگاه تولیدی دارند، معرفی کردیم تا با دریافت وام ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومانی، تولیدات خود را افزایش و نیروهایشان را گسترش دهند.
عضو هیئت امنای مجتمع مهدیه مهرآباد افزود: علاوه بر این، دوره آموزشی ویژه‌ای برای بانوان به منظور نام‌نویسی در سایت صدور مجوزها برگزار کردیم تا بتوانند راحت‌تر مجوز کسب‌وکار خانگی خود را دریافت کنند و اقدام‌های لازم برای دریافت وام را انجام دهند.

این‌ فعالیت‌ها تنها گوشه‌ای از فعالیت‌های مردمی است که در چند روز گذشته در دومین دوره رویداد هم‌افزایی فعالان فرهنگی اجتماعی خراسان رضوی با هدف افزایش تعاملات و هم‌افزایی میان نهادهای فرهنگی و اجتماعی به همت مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی گردهم آمده بودند.