شناسهٔ خبر: 70274411 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

/دروازه تاریخ/

عبور از دروازه تاریخ با کمک‌های اطلاعاتی سیا به عراق

۲۵ آذر ۱۴۰۳ خورشیدی برابر با ۱۳ جمادی الثانی ۱۴۴۶ هجری و ۱۵ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی منشأ مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، امروز ۲۵  آذر ۱۴۰۳ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.
 

عبور از دروازه تاریخ با کمک‌های اطلاعاتی سیا به عراق


کمک‌های اطلاعاتی سیا به استخبارات عراق- ۱۳۶۵

با گسترش جنگ تحمیلی علیه ایران و به موازات افزایش پیشروی نیروهای ایران در مواضع دشمن بعثی، اقدامات آمریکا علیه ایران با هدف جلوگیری از پیروزی جمهوری اسلامی تشدید شد و وسعت بیشتری گرفت.

علاوه بر ارسال تسلیحات پیشرفته نظامی آمریکایی و غربی به عراق، کمک‌های اطلاعاتی آمریکا به این کشور نیز که از ابتدای جنگ در شهریور ۱۳۵۹ آغاز شده بود شدت گرفت.

در اواخر پاییز ۱۳۶۵ رژیم بعث عراق از سازمان سیا، اطلاعات فوق محرمانه‌ای از مراکز استراتژیک ایران دریافت کرد.

این سازمان اطلاعاتی آمریکا، بارها حملات هوایی و موشکی عراق در حمله به زیرساخت‌ها و تاسیسات اقتصادی و حیاتی کشورمان را در زمین و دریا هدایت و راهبری کرد.

در تقویم هجری خورشیدی مناسبت‌های دیگر چون اعلام ولادیمیر لنین رهبر انقلاب ۱۹۱۷ روسیه مبنی بر فسخ قرارداد ۱۹۰۷ سن‌پترزبورگ و پایان دادن به تقسیم ایران بین روسیه و انگلیس در سال ۱۲۹۲، افتتاح مدرسه فلاحت در کرج در سال ۱۳۰۷، افتتاح هشتمین دوره مجلس شورای ملی به ریاست موقتی دکتر محمدخان شیخ ملقب به احیاء الدوله و آقایان یاسائی و دیبا به عنوان نواب رئیس در سال ۱۳۰۹، تصویب پیمان دوستی بین ایران و ژاپن در دوازدهمین دوره مجلس شورای ملی در سال ۱۳۱۸، نطق دکتر محمد مصدق نخست‌وزیر وقت پهلوی در ابتدای رقابت‌های انتخاباتی دوره هفدهم مجلس شورای ملی در رادیو در سال ۱۳۳۰، تیرباران ۳ قاچاقچی مواد مخدر در رضائیه در سال  ۱۳۴۹، تغییر استانداران و فرمانداران کشور در ابتدای کار دولت ۱۲.۵ ساله امیرعباس هویدا در سال ۱۳۵۰، افتتاح کارخانه ذوب آهن و تولید فولاد در سال ۱۳۵۱، وام ۱۵ میلیون دلاری ایران به لهستان در سال ۱۳۵۱، رحلت فقیه فرزانه آیت‌الله سید محمدحسن میرجهانی در سال ۱۳۷۱، روز پژوهش، راه‌اندازی پالایشگاه بید بلند در سال ۱۳۶۲ و افتتاح شبکه‌های جام جم و سحر سیما در سال ۱۳۷۶ ثبت شده است.
 

عبور از دروازه تاریخ با کمک‌های اطلاعاتی سیا به عراق


رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری به شرح زیر است:

رحلت ام‌البنین مادر گرامی حضرت العباس(ع) - ۶۴

حضرت امام علی(ع) سالیانی پس از حضرت زهرا(س)، به سفارش برادر خود عقیل که از علمای نَسَب شناس بود و خاندان‌های عرب را به خوبی می‌شناخت با فاطمه‌ کلابیه ازدواج کرد.

این بانوی بزرگوار از امام علی(ع) ۴ پسر به نام‌های ابوالفضل العباس، جعفر، عبدالله و عثمان آورد و به اُم‌البنین یعنی مادر پسران معروف شد. هر ۴ پسر ام‌البنین در واقعه‌ کربلا به شهادت رسیدند.

ایشان بعد از اطلاع از حادثه‌ عاشورا، عبدالله فرزند عباس العباس را همراه با خود به قبرستان بقیع می‌برد و اشعاری در رثای فرزندانش می‌سراید. مردم مدینه نیز برای شنیدن ندبه‌ این بانوی بزرگوار در آن محل جمع می‌شدند و می‌گریستند.

ام‌البین ۳ سال بعد از واقعه عاشورای سال ۶۱ در مدینه درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

در تقویم قمری مناسبت‌های دیگری چون درگذشت ابن‌هیثم ریاضیدان و فیزیکدان شهیر اسلام در سال ۴۳۰، رحلت جعفر بن حسن معروف به «محقق حلی» دانشمند و عالم بزرگ شیعی در سال ۶۷۶، تصرف سبزوار توسط عبدالرزاق فرمانده‌ نهضت سربداران در سال ۷۳۸ و روز تکریم مادران شهدا به ثبت رسیده است.
 

عبور از دروازه تاریخ با کمک‌های اطلاعاتی سیا به عراق


رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی به این شرح است:

تولد کاشف امواج رادیو اکتیویته- ۱۸۵۲

هانْری بِکْرِل فیزیک‏دان معروف فرانسوی در ۱۵ دسامبر ۱۸۵۲ در پاریس به دنیا آمد. وی بعد از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه استاد درس فیزیک شد و به تدریس در این رشته پرداخت.

پس از کشف اشعه ایکْس توسط ویلْهِلمْ رونْتْگِن، فیزیک‏دان بزرگ آلمانی، بِکْرِل به این فکر افتاد که آیا ممکن است اجسامی وجود داشته باشند که تحت تأثیر نور ساده، اشعه ایکس ساطع کنند به همین دلیل به آزمایش پرداخت و پس از تحقیقات فراوان دریافت که اورانیوم این اشعه نامرئی را از خود صادر می‏‌کند.

وی کشف کرد که این تشعشعِ تقریبا فناناپذیر می‏‌تواند نه تنها در کاغذ سیاه بلکه به داخل فلزات نیز نفوذ کند. بکرل چیز کاملا جدیدی کشف کرده بود که در آن هنگام آن را اشعه بِکْرِل نامید اما کمی بعد در ۲ مارس ۱۸۹۶ تحت عنوان رادیواکتیویته مشهور شد.

پرتوهای شگفت‏‌انگیزی که هانری بکرل برای اولین بار در اورانیوم مشاهده کرد ناشی از خرد شدن ذرات بود. وقتی که به اندازه کافی ذراتی از اتم اورانیوم جدا شد، اتم جدا شده، دیگر اورانیوم نبود بلکه پس از گذراندن چند مرحله به اتم رادیوم تبدیل می‌شد. این جریان خرد شدن ذرات هرگز باز نمی‏‌ایستد و پس از آن به پلونیوم و سپس به سرب تبدیل می‏‌شود.

بکرل در تاریخ ۳۰ ژوئن ۱۸۹۶ برای اولین بار موفق به کشف عناصر رادیو اکتیویته اورانیوم شد و شهرتش فزونی شد.

او در نهایت ثابت کرد که اورانیوم از خود پرتوهایی می‏‌پراکند که مشابه پرتوهای برق است. کشف بکرل، دانشمندان شیمی را بر آن داشت تا به یاری آزمایش‏ های دیگر، ماهیت این پرتوها را دریابند.

تلاش‏ های بکرل باعث شد تا در سال ۱۹۰۳ به همراه ماری و پیرکوری جایزه نوبل را دریافت کند.

وی در اواخر عمر به ریاست آکادمی علوم فرانسه انتخاب شد و سرانجام در ۲۵ اوت ۱۹۰۸ در ۵۶ سالگی درگذشت.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگری چون تولد نرون امپراطور بی‌رحم و قسی‌القلب روم در سال ۳۷، تصرف قلعه الموت اسماعیلیان توسط هولاکوخان و نابود کردن قطعه توسط نیروهایش در سال ۱۲۵۶، آغاز سلطه استعماری اسپانیا بر آرژانتین در سال ۱۵۱۶، تولد شارلْ سِنْتْ بوو ادیب و منتقد معروف فرانسوی در سال ۱۸۰۴، تولد چارلز استانهوپ دانشمند و سیاستمدار بریتانیایی در سال۱۸۱۶، تأسیس سازمان پناهندگان بین‌المللی توسط سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۶، آغاز خروج نیروهای استعمارگر اسپانیا از صحرای غربی در افریقا در سال ۱۹۷۵، درگذشت والت دیزنی موسس بزرگترین کمپانی انیمیشن جهان در سال ۱۹۶۶ و عضویت کشور ساموا در سازمان ملل متحد در سال ۱۹۷۶ به ثبت رسیده است.

انتهای پیام