جوان آنلاین: یک کارشناس مسکن معتقد است دستور وزیر راه بر افزایش تراکم شهر کرمان کاملاً غیرعلمی است چراکه استان کرمان قابلیت بلندمرتبهسازی ندارد و بیشتر شهرهای آن افقی هستند. این یعنی باید به جغرافیای هر شهر توجه کرد. این نوع اقدامات آنی به علت نبود مطالعات درست شهرسازی است. این دست ازاقدامات دستوری برای شهرسازی اشتباه است. چطور یک وزارتخانه جرئت میکند بدون مطالعات دقیق دستور یک کار را صادر کند؟
انتشار نامهای با امضای وزیر راه و شهرسازی خطاب به اداره کل راه و شهرسازی استان کرمان و تأکید او بر بلندمرتبهسازی و افزایش تراکم این شهر، مخالفتها و نگرانیهای بسیاری از کارشناسان حوزه مسکن را به همراه داشته است.
سرگذشت مسکن مهر نباید تکرار شود
بیتالله ستاریان، کارشناس مسکن در این خصوص به «جوان» میگوید: «باید به بافت جغرافیایی و معماری هر منطقه برای ساخت مسکن توجه کرد. ساختوساز مسکن در یک منطقه به صورت دستوری نیست. دولت ادعای همکاری با کارشناسها را دارد، پس چرا در حوزه مسکن و شهرسازی وزیر راه و شهرسازی از نظرات مختلف بهره نمیگیرد. نباید دوباره مسکنسازی در کشور به سرانجام «مسکن مهر» دچار شود. به طور حتم نوع ساختمانسازی در کرمان با آذربایجان و شمال کشور متفاوت است. برخی از پروژههای مسکن مهر به علت بلندمرتبهسازی سالها طول کشید و مردم را ناراضی کرد. پس نباید بیتفاوت به اقلیم و شرایط هر منطقه اقدام به ساخت مسکن کرد. چطور یک وزارتخانه جرئت میکند بدون اقدامات مطالعاتی دقیق دستور یک کار را صادر کند؟»
اقدام وزیر راه ناپخته و غیرکارشناسی است
ستاریان درباره نامه وزیر راه و شهرسازی برای تراکمسازی در استان کرمان تصریح میکند: «استان کرمان قابلیت بلندمرتبهسازی ندارد و بیشتر شهرهای آن افقی هستند. این یعنی باید به جغرافیای هر شهر توجه کرد. این نوع اقدامات آنی به علت نبود مطالعات درست شهرسازی است. نمیتوان با یک تصمیم یکباره برای بلندمرتبهسازی در یک منطقه اقدام کرد. باید یک گروه متخصص، مجرب و متنوع پیشینه و حال معماری هر شهر را مطالعه کند و براساس مطالعات ساختوساز شهر را مشخص کند. پس از آنکه این گروه متخصص به یک نتیجه دقیق علمی دست پیدا کردند، باید برای مدل ساختمانی یک منطقه اقدام شود، بنابراین نمیتوان به صورت دستوری بلندمرتبهسازی را در یک منطقه انجام داد. در مورد شهرها مطالعات درست انجام نمیشود و تصمیمات مهم در یک لحظه گرفته میشود. مشکل اصلی امروز وزارت راه و شهرسازی، پایبند نبودن به طرحهای شهرسازی است.»
وی با تأکید بر مطالعه بیشتر برای پهنه شهری و قابلیت ساختوساز هر منطقه میگوید: «هر دولتی برای رفع مشکل مسکن در کشور طرحی را اجرایی کرده است. برای اجرای این طرحها هم دولتهای مختلف هزینههای مالی، اجتماعی و سیاسی کردهاند. نمیتوان این طرحها را نیمه رها کرد و مردم متقاضی را چشم انتظار گذاشت. پس باید این طرحها را حتی با فرض اشتباه بودن به درستی اجرا کرد. اقدامات دستوری به صورت کلی اشتباه است. چطور میشود برای یک شهر آپارتمانسازی را بدون هیچ بررسی مطالعاتی تجویز کرد. این اقدام وزیر راه مانند همه اقداماتی که وزرای قبلی راه و شهرسازی کردهاند، ناپخته و غیرکارشناسی است. دولت ادعای همکاری با کارشناسها را دارد. پس چرا از کارشناسها در حوزه مسکن استفاده نمیکند؟ باید خانم وزیر از نظرات کارشناسها بیشتر بهره بگیرد تا این دست اقدامات در دیگر شهرها تسری پیدا نکند. کارشناس وظیفه دارد برای نوع ساخت مسکن در یک منطقه مطالعه و تحقیق کند.»
ستاریان با اشاره به سخنان رئیسجمهور و تأکید او بر استفاده از مشاوره کارشناسان در امور تخصصی خاطرنشان میکند: «زمانی که به حضور کارشناسان برای مشاوره در امری تأکید میشود، باید هزینه کارشناسی پرداخت شود. نمیشود دو نفر به عنوان کارشناس برای همه امور نظر دهند. درحال حاضر مجلس و دولت در فضای سیاسی بحث میکنند. اگر مجلس از فضای سیاسی خارج شود، با دقت بیشتری میتواند بر عملکرد دولت و وزارتخانهها نظارت کند. وزارت راه و شهرسازی هم باید از همه گروههای مطالعاتی برای تصمیمگیریها استفاده کند تا نظرات دقیق گرفته شود.»