«حل مسئله آلودگی هوا درکوتاهمدت ممکن نیست. آلودگی هوا یک شبه حاصل نشده و معلول نگرش غلط ما به مقوله توسعه در دهههای گذشته بوده است. نگرشی که هنوز هم غالب است».
این گزاره کاملا صحیح از سوی رئیس سازمان محیط زیست در مورد آلودگی هوا و چالش ها و ضرورت های یک وفاق ملی در تمامی دستگاه های اجرایی و مسئول در این زمینه بیان شده است.
البته این اظهارات پیرو واکنش های تمامی مسئولان در بیان مشکلات است؛ مشکلاتی که همه از آن با خبر و علت بروز آن را می دانند و از قضا راه حل های آن نیز کاملاً مشهود است اما متأسفانه در مقام مسئولیت هیچیک به وظایف و تعهداتی که به صورت حقوقی برگردن آنها نهاده شده عمل نمی کنند.
در مورد واکنش سازمان محیط زیست به مسئله آلودگی هوا دغدغه مندی این سازمان قابل تقدیر است اما باید از مسئولین این سازمان و دیگر نهادهای مرتبط که در بحث آلودگی هوا براساس قانون مسئولیت برعهده دارند پرسید که این آغاز زمان بلندمدت برای درمان آلودگی هوا از چه زمانی آغاز می شود. همه مسئولان درباره درمان آلودگی هوا بر راه حل بلند مدت تاکید دارند اما هیچکس نمی گوید این زمان و راه حل بلندمدت کی و چه زمانی آغاز می شود.
بیش از سه دهه است که برای آلودگی هوای کلان شهری همچون تهران طرح و برنامه ریخته شده و هرسال برای آن بودجه در نظر گرفته می شود اما هیچ تأثیر و تغییر و اصلاحی در این زمینه حاصل نمی شود.
آلودگی هوا چند منشأ دارد و برای رفع آن باید اصلاح علل بروز آن را در دستور کار قرار داد. این مهم را می دانیم که تعطیل کردن کارخانه های تولید خودرو، نیروگاه ها، صنایع سنگین و حتی ایجاد حمل و نقل عمومی به یکباره امکان پذیر نیست اما باید برای آن فکری کرد که حداقل برای سه دهه تغییری در رویه های موجود ایجاد شود .
کدامیک از سازمان ها و نهادهای مربوط به بحث آلودگی هوا می توانند برای سه دهه گذشته خود یک برنامه مشخص را اعلام کنند و بگویند که براساس آن از نقطه ای مشخص به نقطه ای معین رسیده اند و توانسته اند بخشی از معضل و بحران آلودگی هوا را به سهم خود درمان نمایند.
البته که هرمدیر و مسئولی که در رأس امور بوده می تواند چند ده کیلو کاغذ و برنامه برای خود ارائه دهد اما هیچکدام در عرصه عمل جامه واقعیت نمی پوشد و امکان تحقق آن وجود دارد.چرا که اساساً مشکلات موجود در بروز آلودگی هوا ورای کاغذ بازی های مرسوم و بودجه ریزی های مصنوعی است.
حرف مسئولین سازمان محیط زیست درست است و حل مشکل آلودگی هوای کلان شهرها و شهری همچون تهران که در دوره اخیر آلوده ترین شهرجهان بوده نیاز به راه حل های بلند مدت دارد؛ اما راه حل بلند مدت چیست و چه زمانی قرار است از سوی نهادها و مسئولان مربوطه استارت این ابر پروژه زده شود.
باتمام این اوصاف اگر واکنش ها و اظهارات مطرح شده درمورد وفاق و اجماع دستگاه های مربوطه درمورد آلودگی هوا سیاست و تفکر جدی دولت باشد، می توان امیدوار بود که این راه حل بلند مدت بالاخره آغاز شود و روند پیگیری آن در دستور کار قرار گیرد.
کار بلند مدت از چه زمانی آغاز می شود؟!
«حل مسئله آلودگی هوا درکوتاهمدت ممکن نیست. آلودگی هوا یک شبه حاصل نشده و معلول نگرش غلط ما به مقوله توسعه در دهههای گذشته بوده است. نگرشی که هنوز هم غالب است».
صاحبخبر -
∎