به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از رسانههای عربی، وزرای امور خارجه کشورهای عربی و خارجی در پایان نشست خود در بندر عقبه با تاکید بر حمایت از ملت سوریه و انتخابهای آن و روند انتقال مسالمت آمیز قدرت با مشارکت کلیه نیروهای سیاسی و اجتماعی این کشور اعلام کردند: شرایط کنونی، نیازمند انجام گفتگوهای ملی فراگیر برای برپایی یک سوریه آزاد و یکپارچه است.
کشورهای شرکت کننده در این نشست با محکوم کردن تجاوز رژیم صهیونیستی در منطقه حائل بین سرزمینهای اشغالی و خاک سوریه و همچنین جبل الشیخ، استانهای القنیطره و ریف دمشق، بر حمایت از ملت سوریه و احترام گذاشتن به اراده آن تاکید کردند.
وزارت خارجه اردن روز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرده بود که نشستی روز شنبه با حضور وزرای خارجه اردن، عربستان، عراق، لبنان، مصر، امارات، بحرین، قطر و دبیرکل اتحادیه عرب با محوریت پرونده سوریه در عقبه برگزار شد.
وزیران خارجه آمریکا، ترکیه، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و فرستاده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه نیز از دیگر شرکت کنندگان در این نشست بودند.
شرکتکنندگان در نشست عقبه، ضمن اعلام حمایت از روند انتقال مسالمت آمیز فراگیر سیاسی سوری – سوری با حضور کلیه نیروهای سیاسی و اجتماعی این کشور، حمایتشان را از تشکیل یک شورای انتقالی فراگیر با توافق جریانات مختلف سوریه اعلام کردند.
وزرای امور خارجه کشورهای شرکت کننده در نشست عقبه، همچنین خواستار آغاز اجرای اقدامات تعیین شده در قطعنامه شماره ۲۲۵۴ برای انتقال از مرحله انتقالی به نظام سیاسی جدید در سوریه شدند و ضرورت برگزاری انتخابات آزاد و سالم تحت نظارت سازمان ملل براساس قانون اساسی جدید تصویب شده از سوی شهروندان سوریه و جدول زمانبندی یاد شده در این قطعنامه را مورد تاکید قرار دادند.
وزرای امور خارجه شرکت کننده در نشست عقبه، با اعلام حمایت از فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه و درخواست از دبیرکل سازمان ملل برای ارائه کلیه امکانات لازم برای وی، خواستار آغاز اقدام برای ایجاد هیأت نمایندگی سازمان ملل به منظور پشتیبانی از روند انتقالی در سوریه شدند.
در بیانیه نشست عقبه اردن، همچنین ضمن تاکید بر ضرورت توقف کلیه عملیات نظامی در سرتاسر سوریه، احترام به حقوق همه گروه های ملت سوریه بدون تبعیض نژادی، مذهبی یا دینی را خاطرنشان کردند.
وزرای امور خارجه کشورهای عربی و غیرعربی با اشاره به ضرورت حفظ نهادهای دولت سوریه و تقویت توانایی آنها در زمینه انجام مسئولیتهایشان در خدمت به ملت این کشور، اعلام کردند جلوگیری از افتادن سوریه به دام هرج و مرج و اقدام فوری برای تقویت دستگاه پلیس این کشور با هدف حفظ جان و داراییهای شهروندان و دولت سوریه ضروری است.
کشورهای شرکت کننده در نشست عقبه همچنین با تاکید بر ضرورت پایبندی به تقویت تلاشها برای مقابله با تروریسم و همکاری در زمینه مبارزه با آن به عنوان تهدیدی برای سوریه و امنیت منطقه و جهان، حمایت مطلق خودشان از کشور سوریه درباره حفظ یکپارچگی و امنیت منطقهای، حاکمیت، امنیت و ثبات آن کشور را اعلام کردند.
در این نشست راههای حمایت از ملت سوریه برای انتقال موفق قدرت براساس قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد به گونهای که خواستههای ملت سوریه را تامین و تمامیت ارضی و امنیت و ثبات سوریه را تضمین کند، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش ایرنا، معارضان مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با هدف برکناری بشاراسد از قدرت؛ عملیات خود را در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب، آغاز و سرانجام پس از یازده روز؛ در تاریخ یکشنبه ۱۸ آذرماه کنترل خود بر شهر دمشق و خروج «بشار اسد» از کشور را اعلام کردند.