شناسهٔ خبر: 70264842 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

راهبران زمهریر زمستان

خرم آباد - ایرنا - کارمندی، در شغل راهداران تعریف دیگری دارد، افرادیکه به جای پشت میز نشینی، گرمای تابستان و زمهریر زمستان را در جاده ها پشت سر گذاشته و این روزها هم با سرمای هوا، خدمت رسانی را در امتداد جاده های سرسخت معنا می کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، کارکنان راهداری و حمل و نقل جاده ای از معدود نیروهای اداری هستند که اکثر آنها بسیاری از روزها و شب ها را در اداره و محل مشخص کار حضور ندارند، در بارش های پاییزی و زمهریر زمستان، به ویژه در لرستان که محورهای کوهستانی و سخت گذرش زمستانی تر است، همگام با جاده پیش می روند.

طی سال های اخیر که سیلاب های گاه و بیگاه تابستانه و بهاره هم رخ نشان داده است، بازهم این راهبران امید هستند که شبانه روز در حال بازگشایی و مراقبت از محورهای ارتباطی بوده تا خللی در حمل و نقل عمومی کشور و امنیت مسافران ایجاد نشود.

راهداران لرستانی که اربعین امسال برای پوشش سفر ۵۱ درصد زائران اربعین از استان، در گرمای کم سابقه هوا که آدمی را در اندک دقایقی بی تاب می کرد، در جاده ها مستقر و آماده خدمت بودند، حالا با کمترین چشمداشت، مسیرهای سرد و بورانی را در پیش گرفته و دل به جاده زده اند.

هرچند نام ماموریت نیم فصل دوم سال، "راهداری زمستانی" است، اما در عمل برخی ها بیش از یک ماه است در جاده و گردنه های کوهستانی مستقر و با شروع بارش های پاییزه، مسافران و رانندگان را راهبری می کنند.

جدال ۱۲ هزار راهدار با ۱۴۰۵ گردنه برف گیر

یک‌ هزار و ۴۰۵ گردنه برف ‌گیر به طول ۱۳ هزار و ۵۲۰ کیلومتر در راه‌های بین‌شهری کشور وجود دارد و ۱۲ هزار نیروی راهدار با ۹ هزار و ۶۰۰ دستگاه ماشین‌آلات سنگین، نیمه‌سنگین و سبک راهداری در جاده‌های بین‌شهری کشور آماده خدمت‌رسانی به کاربران جاده‌ای هستند.

از ۲۳۱ هزار کیلومتر کل راه‌های کشور، ۳۴ هزار و ۶۳۳ کیلومتر راه شریانی است که بیشترین آمار تردد مسافر و بار را دارد و بنا بر اعلام مسوولان سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور در هر ۲۵ کیلومتر راه شریانی یک دستگاه نمک‌پاش مکانیکی برای انجام عملیات راهداری وجود دارد.

لرستان نیز با حدود هشت هزار و ۳۰۰ کیلومتر جاده، به سبب واقع شدن در ارتفاعات زاگرس و مسیرهای ترانزیتی شمال به جنوب و شرق به غرب کشور، سهم بسزایی از خدمات راهداری زمستانی دارد، به نحویکه ۹۰ میلیون و ۹۷۳ هزار و ۹۷۱ تردد وسایل نقلیه طی هشت ماهه سال جاری در جاده های این استان ثبت شده است.

به گفته مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان هم این استان از اصلی ترین مراکز عبور خودروهای باری و مسافری کشور محسوب می شود که به دلیل وجود محورهای کوهستانی و برفگیر، خدمات مستمر و گسترده ای در حوزه راهداری زمستانی دارد.

همه راه های لرستان درگیر زمستان/۹ گردنه کوهستانی سخت

عارف امرایی به ایرنا می گوید: هشت هزار و ۲۹۴ کیلومتر راه شریانی، روستایی و فرعی در استان وجود دارد که تماما درگیر راهداری زمستانی و بارش برف و باران می شود.

به گفته وی سهم ۱۷۲ کیلومتر آزادراه لرستان از کشور ۶.۱ درصد، ۴۷۲ کیلومتر بزرگراه، ۲.۴ درصد، ۴۴۰ کیلومتر راه اصلی ۲ خطه ۲.۶ درصد و مجموع ۵۷۰ کیلومتر راه فرعی و ۶ هزار و ۶۴۰ کیلومتر روستایی، ۳.۱ درصد راه های کشور است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان اظهار داشت: ۹ گردنه اصلی برفگیر در راه های شریانی استان وجود دارد که هر ساله در فصل سرد، راهداران با حضور مستمر و استفاده از ماشین آلات سبک و سنگین، خدمات متنوع راهداری زمستانی را انجام می دهند.

امرایی تصریح کرد: گردنه های "زاغه" و " هیراب" در محور خرم آباد – بروجرد – اراک، "رازان" در همین محور و مسیرهای منتهی به دورود و ازنا، "گشور" و " ایوان در" در مسیر خرم آباد – دلفان- هرسین، " گاماسیاب" در محور خرم آباد – دلفان – نهاوند، " مله شبانان" در جاده خرم آباد – کوهدشت – ایلام، " شهید داراب کوشکی" و "طول کش" در مسیر بابازید – پل سیمره جزو گردنه های کوهستانی و برفگیر راه های شریانی لرستان هستند.

وی ادامه داد: همچنین گردنه "گله بادوش" بخش مورزرین در جاده الیگودرز – نورآباد نیز به دلیل بارش های برف که ارتفاع آن در مواردی به بیش از یک متر می رسد جزو مناطق برفگیر است که نیروهای راهداری برای جلوگیری از قطع ارتباط مردم این بخش، نسبت به برفروبی مستمردر آن اقدام می کنند.

راهبران زمهریر زمستان

استقرار ۳۹ تیم راهداری زمستانی

به گفته مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان ۳۷۰ نفر در قالب ۳۹ تیم راهداری زمستانی در محورهای ارتباطی استان مستقر هستند و طرح راهداری زمستانی امسال از ۲۰ آذر تا ۲۰ اسفندماه با استفاده از ۲۹۴ دستگاه ماشین آلات سبک، نیمه سنگین و سنگین در استان نیز حال اجراست.

امرایی اضافه کرد: تعدادی ماشین آلات راهداری برای نوسازی ناوگان کشور و استان خریداری شده اما ترخیص آنها از گمرک سخت و زمان بر می باشد که پیمانکار طرف قرارداد استان نیز ۱۲ دستگاه ماشین آلات را وارد کرده است که در صورت ترخیص، تا ۲ ماه آینده بکارگیری خواهد شد.

وی ادامه داد: راهداری استان تمهیدات لازم را برای ارائه خدمات در طرح زمستانی انجام داده و آمادگی کامل برای خدمت به مسافران و رانندگان در این فصل وجود دارد، همچنین اعلام و رفع انسداد راه های اصلی و شریانی توسط راهداری اعلام می شود، اما تردد در راه های خاکی و روستایی به دلیل بارش ها، تا حدودی با اختلال همراه می شود.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان یادآور شد: در حال حاضر ۹۴ دوربین ثبت تخلف، ۶۸ سامانه تردد شمار و ۳۵ دوربین نظارتی در محورهای استان وجود دارد که تمامی دوربین ها مجهز به سیستم دید در شب بوده و تخلف لحظه ای و تخلف سرعت متوسط بین دوربین ها نیز ثبت می شود.

۳۹ راهدارخانه، امدادگران در راه ماندگان

امرایی همچنین به ایرنا می گوید: در حال حاضر ۳۹ راهدارخانه در محورهای مواصلاتی استان مستقر و فعال شده و تمهیدات لازم برای راهداری زمستانی انجام شده است.

وی افزود: نگهداری و نوسازی راه های استان در تمام فصول توسط راهداران انجام و در فصل بارش و سرما، مسوولیت این افراد با توجه به مسیرهای کوهستانی و گردنه های سخت گذر، مضاعف می شود.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان ادامه داد: هم اکنون مشکلی در خصوص تعداد راهدارخانه برای جاده های شریانی لرستان وجود ندارد، ذخیره سازی شن و نمک در انبار راهدارخانه ها صورت گرفته و انبار ذخیره راهدارخانه فیروزآباد نیز در حال احداث است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان اظهار داشت: راهدارخانه‌ها به عنوان پایگاه استقرار نیروهای راهدار، ماشین‌آلات و همچنین انبارهای نمک و شن، نقش کلیدی در نگهداری و بازگشایی مسیرهای مواصلاتی دارند.

راهبران زمهریر زمستان

مرمت ۱۲ راهدارخانه

امرایی اضافه کرد: بازسازی و تعمیر ۱۲ راهدارخانه استان در راستای آمادگی برای راهداری زمستانی نیز طی سال جاری انجام شده است.

وی گفت: در این راستا راهدارخانه های اشترینان بروجرد، رازان دورود، محمودآباد ازنا، شول آباد الیگودرز، شوراب چگنی، بلوران کوهدشت، سرنمک و زاغه خرم آباد، کاکارضا الشتر و گشور دلفان با اعتبار ۱۲۰ میلیارد ریال بازسازی شده اند.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان با اشاره به آغاز عملیات اجرایی راهدارخانه چم گرداب شهرستان پلدختر بیان کرد: این تعمیرات شامل، نصب و مرمت برج نوری، تابلو سردرب، پمپ و تانکر آب، خرید پکیج، تعمیر و سرویس موتورخانه، نصب علمک و گازکشی داخلی، احداث دیوار، احداث سرویس بهداشتی و محوطه سازی است.

ذخیره ۲۲ هزار تن نمک و شن

امرایی می گوید: ۱۳ هزار و ۵۰۰ تن شن و هشت هزار و ۵۰۰ تن نمک برای برفروبی و یخ زدایی محورهای ارتباطی استان ذخیره شده است.

به گفته وی سال گذشته در مجموع هشت هزار تن نمک و ۱۰ هزار تن شن برای برف روبی و یخ زدایی جاده های استان استفاده شده و اکنون نیز قرارداد ذخیره سازی چهار هزارتن نمک و پنج هزار تن شن نیز در حال انعقاد است.

با ۱۴۱ تماس بگیرید

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان در خصوص برخی اختلاف آمار فرمانداران و راهداری در مورد راه های روستایی مسدود گفت: بازسازی و راه شکافی جاده های عشایری توسط سازمان امور عشایر و جاده های روستایی و اصلی توسط راهداران صورت می گیرد که در برخی مواقع، تردد در زمان بارش با اخلال انجام می شود، اما برخی فرمانداری ها راه ها را مسدود اعلام می کنند.

وی با تاکید بر اینکه متولی این امر سازمان راهداری است، بیان کرد: راهداران استان با تمام توان و امکانات در راستای نگهداری و بازگشایی محورهای مواصلاتی تلاش می کند.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان اضافه کرد: سامانه ۱۴۱ جهت اطلاع از آخرین وضعیت ترافیکی محورهای مواصلاتی، شرایط آب وهوایی، انسداد، رخدادهای جاده ای، شکایات مردمی، انتقادات و پیشنهادت بصورت شبانه روزی در خدمت هموطنان است.