شناسهٔ خبر: 70261906 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بررسی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهارمحال و بختیاری

شهرکرد – ایرنا – مرگ هر درخت در زاگرس یعنی تولید گرد و غبار، خشکسالی ، نفوذ نکردن آن در لایه های زیرزمینی خاک، یعنی کاهش تولید اکسیژن و افزایش تولید کربن به همین دلیل درخت از نظر اقتصادی برای انسان از اهمیت بالایی برخوردار است و کشت هر درخت نیز می تواند این موارد را با خود به همراه داشته باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت از جمله طرح‌های ملی است که طی ۲ سال اخیر در کشور کلید خورد و در کنار تمام مزایای آن نقاط خاکستری نیز دارد که می‌طلبد برای اجرای هر چه بهتر این طرح ملی برطرف شود تا این طرح در حد شعار باقی نماند.

یکی از بهترین راهکارها برای کاهش گازهای گلخانه‌ای، کاهش و جلوگیری از پدیده تغییر اقلیم و کاهش مشکلات و معضلات زیست محیطی کاشت درخت با شرایط استاندارد در مناطق مستعد در جهان تشخیص داده شد در همین ارتباط در شهریور سال ۱۴۰۱ با دستور رییس جمهور شهید سید ابراهیم رئیسی در اسفند همان سال این طرح به طور رسمی کلید خورد و قرار شد در مدت چهار سال یک میلیارد درخت کاشته شود.

براساس تعاریف ارائه شده از سوی سیاستگذاران طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت طرحی اجتماعی و فراگیر در کشور به شمار می‌رود و تفاهمنامه‌های زیادی برای اجرای این طرح با سازمان‌ها، وزارتخانه‌ها و صنایع منعقد شده و تعهداتی برای این نهادها ایجاد کرده است و تشکل‌های مردم‌نهاد می‌توانند بر تعهدات ایجاد شده نظارت کنند و تذکر لازم را بدهند.

طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت به طور کلی در چهار بخش احیا و غنی‌سازی جنگل‌ها، کنترل بیابان‌زایی و کانون‌های ریزگرد و طوفان‌های شن و ماسه، زراعت چوب و توسعه فضای سبز تدوین شده است.

براساس برنامه‌ریزی‌های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور که با مشارکت بخش تحقیقات و دانشگاه‌ها انجام شده است حدود ۳۰ درصد فعالیت‌های طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در بخش احیا و غنی‌سازی جنگل‌ها، حدود ۳۰ درصد در حوزه زراعت چوب با هدف کاهش فشار بهره‌برداری به عرصه‌های جنگلی برای تامین نیاز و کاهش واردات چوب و تقویت سرانه فضای سبز شهری و اطراف شهرها است که از حدود ۱۰ مترمربع برای هر فرد براساس ماده ۲۲ قانون هوای پاک به ۱۵ مترمربع افزایش یابد.

اما مهمترین دغدغه کارشناسان در خصوص اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت با توجه به خشکسالی‌های ادامه‌دار بحران آب و همچنین مراقبت و نگهداری از نهال‌های کاشته شده است.

سهم چهارمحال و بختیاری از اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت تولید و کاشت ۱۰ میلیون اصله درخت در مدت چهار سال است که در سه بخش زراعت چوب درختان کبوده و صنوبر، در بخش توسعه فضای سبز از گونه‌های زبان گنجشک، داغداغان و اقاقی‌ها و در بخش جنگل نیز از بلوط، بادام و بنه کاشته می‌شود.

بررسی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهارمحال و بختیاری

کاشت یک میلیارد درخت؛ راهکاری برای مقابله با آلودگی‌های صنعتی

مقابله با آلودگی‌های صنعتی و ترسیب کربن ناشی از این فعالیت‌ها از مهمترین سیاست‌های طراحی شده در دنیا به شمار می‌رود که تمام کشورها ملزم تولید و کاشت نهال برای مقابله با این آلودگی‌ها هستند، این بخشی از سخنان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال وبختیاری است.

اصغر احمدی به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به فعالیت‌های صنعتی که در کشور انجام می‌شود توسعه فضای سبز در راستای کنترل آلودگی‌ها از جمله اولویت‌هایی است که باید مورد توجه قرار گیردودراین ارتباط کاشت یک میلیارد درخت طی یک دوره چهارساله تعهدی است که برای ایران ایجاد شده است.

وی توسعه پوشش فضای سبز، احیا، توسعه وغنی‌سازی جنگل‌ها از طریق بذرکاری با گونه‌های جنگلی و تامین نیاز چوبی در قالب زراعت چوب را از مولفه‌های طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت عنوان کرد.

به گفته احمدی، طرح کاشت مردمی یک میلیارد درخت در چهارمحال و بختیاری با هماهنگی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان کمیته علمی در استان انجام شده و به جز کاشت نهال‌های گلدانی که یک مقدار با خطا مواجه شدیم خطای جدی در این خصوص ثبت نشده است.

بیشتر بخوانید:

پنج میلیون اصله نهال در نهالستان شهرکرد تولید شد

احیای نهالستان‌ها از مزایای طرح کاشت یک میلیارد درخت

چهارمحال و بختیاری دارای ۲ نهالستان در شهرکرد و لردگان است که با اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت این نهالستان‌ها احیا شده‌اند.

مدیرکل منابع طبیعی چهارمحال وبختیاری در خصوص محاسن اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت گفت: احیای نهالستان‌ها و خروج آنها از حالت رکود و غیرفعال بودن و همچنین فعالیت نهالستان‌های خصوصی از جمله مزایای این طرح ملی است.

احمدی با اشاره به فعالیت ۲ نهالستان دولتی لردگان به مساحت ۱۷ هکتار و شهرکرد به مساحت ۳۶ هکتار در چهارمحال و بختیاری ادامه داد: با اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت منابع آبی، سیستم برق و حفر چاه در این نهالستان‌ها انجام شد.

بررسی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهارمحال و بختیاری

تولید پنج میلیون اصله نهال در چهارمحال و بختیاری

وی اظهار داشت: از سهم تولید ۱۰ میلیون اصله نهال در مدت چهار سال (سالانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار اصله نهال) در چهارمحال و بختیاری تاکنون پنج میلیون اصله نهال در نهالستان‌های دولتی و خصوصی چهارمحال و بختیاری تولید شده است.

به گفته احمدی، افزون بر تولید این شمار نهال ۸۰۰ تا ۹۰۰ هکتار از عرصه‌های جنگلی با هدف احیا و غنی سازی جنگل‌های چهارمحال و بختیاری نیز بذرکاری شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت تاکنون یک میلیون و ۵۰۰ هزار اصله نهال در ۲ محدوده شهرستان‌های گرمسیری و سردسیری براساس شاخص‌های فضای سبز شهری و روستایی، تولید چوب مورد نیاز صنعت و گونه‌های جنگلی استان کاشته شده است و به بهره‌برداران عرضه می‌شود.

وی یادآور شد: براساس برنامه‌ریزی انجام شده قرار است ۲ میلیون اصله نهال دیگر در نهالستان‌های چهارمحال و بختیاری تولید و تا اسفندماه و همزمان با هفته درختکاری در بین بهره‌برداران توزیع شود.

اما طرح کاشت مردمی یک میلیارد درخت از نظر مجریان و کارشناسان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع‌طبیعی چهارمحال و بختیاری نقاط خاکستری هم دارد که در این نوشتار تلاش شده به این نکات نیز توجه شود.

بیشتر بخوانید:

۲ میلیون اصله نهال در یک سال اخیر در چهارمحال و بختیاری کشت شد

جانمایی اصولی؛ اصلی مهم در طرح کاشت یک میلیارد درخت

عضو هیات علمی بخش تحقیقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع‌طبیعی چهارمحال و بختیاری در خصوص اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت گفت: جانمایی اصولی، موضوع بسیار مهمی است که باید در این طرح مورد توجه قرار گیرد.

محمود طالبی افزود: متولیان امر باید به این نکته توجه کنند که جانمایی نکردن صحیح برای کاشت نهال و توجه نکردن به اصل سازگاری در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت موجب هدر رفتن آب، خاک و نهال می‌شود.

وی اظهار داشت: آنچه در اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت باید مورد توجه قرار گیرد اجرای مصوبه‌های کارشناسی و اعمال نظر فنی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع‌طبیعی از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری است که نیاز است این کار به طور کامل انجام شود.

این پژوهشگر حوزه زراعت چوب صنوبر با اشاره به ایجاد خزانه دائمی صنوبر در استان اضافه کرد: در حوزه زراعت چوب و بحث درخت صنوبر پیشنهاداتی داده شده است که اگر مورد توجه قرار گیرد افزون بر این که کار در این بخش به صورت اصولی انجام می شود، آب و خاک نیز حفظ می‌شود.

به گفته طالبی، با توجه به ایجاد خزانه دائمی صنوبر در استان پس از سال‌ها که در آن کلون‌های صنوبر سازگار با منطقه نگهداری می‌شوند می‌توان با تکثیر این کلون ها از این ظرفیت برای کشت و کار گونه‌های بومی استفاده کرد.

بررسی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهارمحال و بختیاری

وی ادامه داد: با توجه به بحران آب و خشکسالی‌های ادامه‌دار در استان و حتی کشور، صحبت کردن از کشت نهال در سطوح وسیع در این شرایط درست نیست و مهم ترین هدف در این شرایط اقلیمی باید متمرکز بر حفاظت از زادآوری های طبیعی در جنگل و توسعه کیفی بیشه‌های صنوبر با انجام روش‌های اصلاحی باشد.

این کارشناس حوزه زراعت چوب صنوبر با اشاره به اینکه برخی از کشاورزان با توجه به گران شدن قیمت چوب تمایل به تغییر کشت و کار خود دارند گفت: در گذشته بیشتر افرادی که کشت صنوبر انجام می‌دادند به دلیل دیر بازده بودن و نداشتن صرفه اقتصادی، زراعت چوب خود را به کشت‌های زراعی تبدیل کردند اما امروز به دلیل اینکه قیمت چوب‌ داخلی با چوب‌های وادراتی قیمت گذاری و با دلار سنجیده می‌شود تمایل به زراعت چوب صنوبر بیشتر شده است.

وی با اشاره به وجود ۴۰۰ هکتار اراضی زیردست تصفیه خانه بهرام‌آباد و پساب این تصفیه‌خانه که به صورت روباز هدایت می‌شود افزود: می‌توان از این قابلیت و ظرفیت برای کشت‌های صنعتی و غیر مثمر از جمله زراعت چوب صنوبر استفاده کرد.

طالبی ادامه داد: حتی اگر ۲۰۰ هکتار از زمین‌های زیردست تصفیه‌خانه بهرام‌آباد با حمایت‌های دولتی به زراعت چوب اختصاص یابد با در نظر گرفتن ۲ هزار و ۵۰۰ درخت صنوبر در هر هکتار، امکان کاشت ۵۰۰ هزار درخت صنوبر در این منطقه فراهم می‌شود.

بررسی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهارمحال و بختیاری

پیشنهاد دیگر این کارشناس این است که با توجه به زمان‌بر بودن کشت صنوبر، مسوولان ذیربط می‌توانند با جلب حمایت دولت برای پرداخت تسهیلات به افراد و باز پس گرفتن این تسهیلات به صورت یکجا با سود آن پس از حداقل ۱۵ سال در پایان دوره بهره‌برداری و نظارت فنی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بر مراحل کاشت تا برداشت می‌توان به عدد بزرگی در توسعه زراعت چوب صنوبر و طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت دست یافت.

وی معتقد است: برخی از طرح‌ها از جمله نهضت ملی مسکن که در آن برنامه ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی داده شد حتی اگر به شکست هم برسد سر و کار افراد با آجر و مصالح ساختمانی است و در نهایت مسکن کمتری ساخته می‌شود اما در طرح کاشت یک میلیارد درخت بحث استفاده از آب و خاک مطرح است و اگر به نتیجه نرسد این منابع ارزشمند بدون جایگزین، به هدر می‌روند.

طالبی در خصوص موضوع جنگل‌کاری گفت ادارات منابع طبیعی بذرهای جنگلی را با هزاران مشکل تهیه و نهال تولید شده را در جنگل می‌کارند و به سختی حفاظت می‌کنند و این در حالی است که طبیعت به خودی خود این کار را با زادآوری طبیعی انجام می‌دهد و ما فقط باید از این نونهال‌ها حفاظت کنیم تا مورد چرای دام قرار نگیرند.

این کارشناس در خصوص اهمیت فضای سبز گفت: در زمان حاضر برخی از مسوولان فضای سبز به دنبال افزایش سطح سبز هستند نه افزایش فضای سبز و به همین دلیل، چمن با مصرف یک لیتر در ثانیه را ترجیح می‌دهند در حالی که فضای سبز پایدار با استفاده از گونه‌های درختی و درختچه‌ای کم آب‌بر، مناسب شرایط اقلیمی در استان است.

وی یادآور شد: در حال حاضر بیش از ۳۰۰ هزار هکتار جنگل در استان وجود دارد اما این جنگل‌ها به دلیل تخریب‌های کمی و کیفی، از داخل تنک شده‌اند.

حفاظت اصلی فراموش شده در طرح کاشت یک میلیارد درخت

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان در پایان با تاکید بر اهمیت حفاظت از عرصه‌های جنگلی گفت: مهم ترین مشکل در زمان حاضر آشنا نبودن با اصل حفاظت از عرصه‌های موجود است و حرف مشترک همه دلسوزان منابع طبیعی، حفاظت است که باید به درستی انجام شود.

تورج مختارپور با تاکید بر رعایت اصل حفاظت از گونه‌های درختی افزود: خوب بود عنوان طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت به کاشت و حفاظت از یک میلیارد درخت تغییر پیدا می‌کرد.

این کارشناس ارشد بخش تحقیقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری با انتقاد از بازه زمانی محدود اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت اظهار داشت: در کشورهای دیگر از جمله چین، کانادا، نیوزلند و عربستان این طرح باید در بازه زمانی ۱۰ ساله اجرا شود در حالی که در ایران این طرح برای مدت چهار سال طراحی شده است.

وی با تاکید بر اینکه طبیعت کار خود را به صورت طبیعی به خوبی انجام می‌دهد ادامه داد: با توجه به رشد خوب زیراشکوب جنگل به خصوص در ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی، حفاظت شده و قرق با حفاظت و جلوگیری از ورود دام به عرصه‌ها می‌توان با هزینه مالی اندک در توسعه کاشت درختان در عرصه‌های طبیعی گام برداشت و به این صورت به هدف کاشت یک میلیارد درخت نیز نزدیک شد.

بررسی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهارمحال و بختیاری

به گفته این کارشناس، جنگل و مرتع اگر هزینه‌ای که قرار است برای طرح کاشت یک میلیارد درخت انجام شود برای همین نهال‌هایی که به کمک طبیعت روییده می‌شود صرف شود افزون براینکه ذخایر ژنتیکی حفظ و تقویت می‌شود به کاشت پایداری می‌رسیم و منابع مالی و همچنین منابع آب و خاک نیز حفظ می‌شود.

وی اضافه کرد: آنچه احساس می‌شود این است که برنامه‌های منسجمی و پایداری برای حفاظت از ذخایر ژنتیکی وجود ندارد و بیشترین هم و غم این طرح تولید نهال است.

مختارپور در خصوص جنگل‌کاری در فضای شهری با هدف توسعه فضای سبز از جمله در پارک تهلیجان شهرکرد ادامه داد: با جنگل‌کاری اصولی و استفاده از گیاهان بومی می‌توان به هدف کاشت یک میلیارد درخت نزدیک شد.

وی با اشاره به وجود زیرساخت بنیادی و اساسی که در نهالستان چهار تخته منابع طبیعی وجود دارد گفت: اقدامات انجام شده در این نهالستان توسط اداره کل منابع طبیعی استان در ۲ سال اخیر برای کشت اصولی درختان و درختچه های بومی قابل تقدیر است و امیدوار است با تعامل این روند ادامه‌دار باشد.

مختارپور گونه‌های بومی جنگلی مناسب و سازگار برای فضای سبز شهری را داغداغان، گونه همیشه سبز اورس یا سرو کوهی، انواع بلوط، انواع بادام های وحشی، بنه، محلب و از درختچه‌ها نیز شیرخشت زینتی، دغدغک، آلبالوی دانه ریز که بسیار کم آب برهستند، را عنوان کرد.

وی با تاکید بر ضرورت استفاده از گونه‌های بومی و سازگار با منطقه گفت: به طور مثال منطقه کوهرنگ از شرایط خاص آب و هوایی برخوردار است اما در این منطقه گونه‌ای درخت کاشته شده با توجه به غیربومی بودن این گونه و رشد سریعی که دارد، ضمن استفاده گسترده از منابع آبی زیر زمینی و گسترش پاجوش‌ها، این گیاه را به گیاه مهاجمی تبدیل کرده که تهدیدی علیه گونه‌های مرتعی و بومی منطقه نظیر گون‌ها است.

مسیر اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت کارشناسی شده نیست

محقق بخش تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: اگر چه هدف و نیت طرح کاشت یک میلیارد درخت در سطح کشور خوب، زیبا است اما مسیری که برای عملیاتی کردن آن انتخاب و طراحی شده است به هیچ عنوان کارشناسی شده و اصولی نیست.

حمزه علی شیرمردی با طرح چند سوال اساسی از جمله آیا با توجه به خشکسالی‌های شدید و پی در پی در طول یک دهه اخیر در بیش از ۸۵ درصد سطح کشور و کاهش شدید منابع آبی، شرایط آب و هوایی کشور پذیرش طرح به این بزرگی را دارد؟

با فرض تولید یک میلیارد نهال و کاشت آن در سطح کشور، آیا نیروی کافی برای حفاظت و حمایت از نهال های کاشته شده در بدنه سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و وزارت جهاد کشاورزی و ادارات تابعه که بیشتر از همه با این طرح درگیر هستند، وجود دارد؟

آیا نیروی کافی و متخصص، امکانات و اعتبارات مورد نیاز برای اجرایی شدن این طرح در سطح کشور پیش‌بینی و فراهم شده است؟ و اینکه آیا کمیته ارزیابی، پایش و بازرسی برای اجرای درست و دقیق این طرح در سطح کشور تشکیل شده است؟

وی با بیان اینکه به طور قطع پاسخ بیشتر این سوال‌ها منفی است اظهار داشت: همانطور که اجرای دقیق طرح‌های مرتبط با علوم پزشکی، کامپیوتر، کشاورزی، حسابداری، معماری، طراحی فضای سبز و گرافیک متخصص مربوط به خود را نیاز دارد، طرح کاشت یک میلیارد درخت هم در مراحل مختلف کار از شناسایی درختان نخبه در طبیعت، جمع‌آوری بذرهای سالم و رسیده، تیماردهی، شکست خواب بذر و کاشت آن، تولید نهال خوب و با کیفیت و مهم‌تر از همه جانمایی و کاشت نهال‌های هر گونه در شرایط اکولوژیکی مناسب نیازمند متخصصان مجرب و کارآزموده است.

بررسی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهارمحال و بختیاری

این محقق بخش تحقیقات منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به وضعیت جنگل‌های استان گفت: با توجه به بازدیدهای میدانی وسیع وضعیت زادآوری گونه‌های درختی و درختچه‌ای بلوط، محلب، شن، بادام کوهی، داغداغان با وجود شرایط محیطی بسیار سخت خوب و ایده آل است.

شیرمردی افزود: حفاظت نکردن از نهال‌های نورسته به دلایل وسعت زیاد جنگل‌های استان (۳۰۷ تا ۳۲۴ هزار هکتار)، ایل راه بودن مناطق وسیعی از جنگل‌ها، تنها بودن و نبود نیروی کافی در بدنه یگان حفاظت از منابع طبیعی و سایر قوانین دست و پاگیر این نکته را در ذهن هر فردی که از بیرون به جنگل‌های استان نگاه می‌کند را متبادر می‌سازد که هیچ گونه زادآوری صورت نمی‌گیرد.

وی ادامه داد: در حالیکه در اوایل فصل بهار در زیر هر درخت جنگلی از مناطق جنگلی بازفت در شمالی‌ترین نقطه تا فلارد و امام‌زاده حسن در جنوبی‌ترین نقطه استان دهها نهال نورسته وجود دارد که نیازمند حفاظت و حمایت هستند.

شیرمردی یادآور شد: امروز در حالی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور مطرح است که در مناطق وسیعی از زاگرس و مناطق جنگلی چهارمحال و بختیاری، درختان بلوط به دلیل موازی کاری برخی از دستگاههای دولتی بدون محابا برای مقاصد مختلف از جمله ایجاد جاده‌های روستایی، شهری، عشایری و همچنین عبور خطوط آب، برق، گاز و در بعضی از مناطق به دلیل کمبود نیروی انسانی در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و سایر ادارات تابعه قاچاق چوب و زغال قطع می‌شوند.

وی با اشاره به اجرای طرح توسعه باغات دیم در اراضی شیب‌دار گفت: با توجه به حضور گونه‌های گیاهی درختی و درختچه‌ای در جنگل‌های استان از جمله انواع بادام کوهی، داغداغان، ارس، محلب، شن (پلاخور)، شیر خشت، زالزالک، نسترن وحشی، زبان گنجشک و کیکم می‌توان در بعضی از مناطق استان که شرایط اقلیمی و خاکی مناسب دارند از این گونه‌ها به جای بادام زراعی استفاده کرد و جنگل‌های غیرمثمر در راستای اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت ایجاد کرد.

تثبیت طرح کاشت یک میلیارد درخت با اجرای اصل مراقبت

مدیرکل منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر ضرورت اصل مراقبت از نهال‌های کشت شده در کنار تولید گفت: در این ارتباط همکاری نهادهای دولتی از جمله شهرداری‌ها، دهیاری‌ها و بخشداری‌ها و برخی شرکت‌ها از باب مسوولیت اجتماعی به طور قطع پایداری این پروژه بیشتر تثبیت می‌کند.

اصغر احمدی در خصوص اظهارنظر کارشناسان در رابطه با اینکه کار کاشت نهال کاری تخصصی است افزود: طرح کاشت یک میلیارد درخت طرحی مردمی و با مشارکت مردم انجام می‌شود به همین دلیل برای انجام هر چه بهتر این کار یک سری آموزش‌هایی به افراد داده می‌شود.

البته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری به این نکته اشاره می‌کند که نهال‌هایی که از سوی مردم کاشته می‌شود ضمانت اجرایی برای پایداری و نگهداری این نهال‌ها وجود ندارد.

بررسی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهارمحال و بختیاری

تامین منابع مالی از مشکلات طرح کاشت یک میلیارد درخت

به گفته احمدی تامین منابع مالی از چالش‌های مهم پیش روی اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت است به نحوی که تنها در چهارمحال و بختیاری برای اجرای این طرح ۱۰ میلیارد ریال تامین اعتبار شده و برای سال جاری تاکنون هیچ مبلغ اعتباری برای اجرای این طرح تامین نشده است.

وی با تاکید براینکه تولید نهال با توجه به وجود زمین و آب نگرانی وجود ندارد افزود: ادامه طرح کاشت یک میلیارد درخت در استان منوط به تامین منابع مالی است و در صورت تخصیص نیافتن اعتبار لازم ممکن امکان متوقف و معطل شدن این طرح وجود دارد.

احمدی با بیان اینکه امروز بارش‌ها درچهارمحال و بختیاری به کمترین میزان خود معادل ۶۰۰ میلیمتر رسیده است افزود: تغییرات اقلیمی رکود روند روبه رشد طبیعت را به دنبال داشته است به همین دلیل حفظ وضعیت موجود، احیا و توسعه جنگل‌ها و فضای سبز مهمترین وظیفه متولیان امر به شمار می‌رود.

وی با اشاره به وضعیت نگران کننده بارش‌ها در پاییز امسال اظهار داشت: شرایط کنونی نمی‌تواند به زادآوری طبیعی کمک کند بنابراین به منظور جبران کاستی‌های طبیعی و روند رکودی که در جنگل‌ها وجود دارد مجبور به تولید نهال هستیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری سالم سازی محیط زیست، تولید اکسیژن، از بین بردن آلودگی هوا و مقابله با ریزگردها منوط به توسعه فضای سبز است.

وی درخصوص تامین منابع آبی طرح کاشت یک میلیارد درخت گفت: در زمان حاضر مشکلی در خصوص تامین آب مورد نیاز برای اجرای این طرح وجود ندارد.

احمدی در خصوص زادآوری طبیعی جنگل‌ها یادآور شد: کاهش بارش‌ها و نزولات آسمانی تاثیر مستقیمی در رکود یا توسعه، زادآوری و افزایش رشد درختان جنگلی دارد بنابراین هر چقدر بارندگی بیشتر باشد منابع آبی بیشتری در دسترس است و فضای سبز و جنگل‌های انبوهی خواهیم داشت.

سخن آخر

طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت طرح بزرگی است که برای هرچه بهتر برگزار شدن و به نتیجه رسیدن و همچنین رها نشدن آن در نیمه‌های کار نیازمند استفاده از نظر کارشناسی و انجام یک کار اصولی است.

به گزارش ایرنا، ۸۲ درصد از مساحت چهارمحال و بختیاری را عرصه‌های منابع طبیعی تشکیل داده است که از این میزان ۲۰ درصد مساحت استان جنگل و ۶۲ درصد آن مراتع است.

همچنین ۳۲۰ هزار هکتار از جنگل‌های زاگرس در این استان واقع شده که گونه غالب این جنگل‌ها، بلوط است.