به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی با حضور وحید شالچی معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، سعید غیاثی ندوشن رییس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی و مهدی عباس زاده دبیر علمی جشنواره جشنواره فارابی امروز شنبه ۲۱ آذرماه در پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی برگزار شد.
در ابتدای این جلسه وحید شالچی معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم با اشاره به اینکه جشنواره فارابی بزرگترین جشنواره در حوزه علوم انسانی در کشور است گفت: برگزاری این جشنواره طی ۱۵ سال گذشته تاکنون در شرایطی بوده است که کشور با چالشهای متعددی روبرو است و گرهگشایی از آنها نیازمند استفاده از مطالعات و تحقیقات حوزه علوم انسانی است. اگرچه متاسفانه علوم انسانی تاکنون نتوانسته است اهمیت و جایگاه خود را در جامعه بیابد.
او اضافه کرد: فارابی به دنبال آن است آثار برتر در علوم انسانی را شناسایی کند. این جشنواره رسالت خود میداند که به مجموعه آثار برجسته ایرانی و غیرایرانی در حوزه علوم انسانی بپردازد. زیرا میتواند با برجسته کردن آثار ممتاز در علوم انسانی، در شناخت بهتر این آثار موثر باشد تا به این واسطه اثرگذاری آنها در جامعه بیشتر شود.
او با تاکید بر اینکه شناخته شدن آثار برجسته در حوزه علوم انسانی میتواند در آینده تصمیم گیریهای کشور اثرگذار باشد، افزود: متاسفانه بعضی از پژوهشهای علوم انسانی مهجور ماندهاند و جشنواره فارابی میتواند به معرفی آنها کمک کند. نقش این جشنواره با شناساندن پژوهشگران برجسته، استاندارد کیفی آثار پژوهشی را هم افزایش میدهد.
شالچی ایران را میراثدار تمدن و فرهنگ برجستهای دانست که نقش جشنواره فارابی را با اهمیت میکند، گفت: این جشنواره میراث سنت تاریخی و فرهنگی مهمی است. ما بزرگانی مانند فارابی در کشور داریم و جشنواره صدای این فرهنگ ایرانی و اسلامی است که باید در محیطهای علمی شناخته شود.
جشنواره فارابی دارای رویکرد ترویجی است
در ادامه این نشست سعید غیاثی ندوشن رییس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی با بیان اینکه جشنواره فارابی همتراز با جشنواره خوارزمی است، گفت: جشنواره فارابی ویژه تحقیقات علوم انسانی اسلامی که سه شنبه ۲۷ آذرماه با حضور رئیس جمهور در سالن اجلاس سران برگزار میشود.
او ادامه داد: فارابی از سال ۱۳۸۶ که آغاز به کار کرده است تاکنون فرازونشیبهای زیادی را پشت سر گذاشته است اما اکنون به عنوان جشنوارهای معتبر در میان اهالی علوم انسانی اسلامی شناخته میشود که خواهان ارسال اثر به این رویداد علمی هستند.
غیاثی اضافه کرد: فارابی دارای رویکردی ترویجی است و علی رغم همه چالشهایی که در عرصه علوم انسانی به ویژه سرمایهگذاریها وجود دارد اما راه خود را باز کرده و هر سال شاهد رونق آن بودهایم.
او با اشاره به تعداد آثار رسیده به جشنواره فارابی افزود: امسال ۲ هزار و ۵۸۵ اثر به جشنواره واصل شد که از این تعداد ۳۸۳ اثر جزو آثار بینالمللی بودند که حکایت از رونق جشنواره در عرصه بینالملل دارد. آثار بعد از دریافت، پالایش اولیهای میشوند تا مشخص شود که ویژگیهای شکلی و ساختاری آیین نامه جشنواره را دارا باشند زیرا ما هر کتاب یا اثری را پذیرا نیستیم بلکه کتابی که حاصل پژوهش باشد را برای ارزیابی پذیرش میکنیم.
او با بیان اینکه آثار با دقت مورد ارزیابی قرار میگیرند، گفت: برای برخی از آثار داوری همهجانبه انجام میگیرد و بعضاً یک اثر ۸ بار مورد ارزیابی قرار گرفته است که نشان از دقت نظر در فرآیند داوری دارد. ما ۳۷ برگزیده را در این دوره از جشنواره داریم که از این تعداد ۱۸ عدد شامل آثار بودند و مابقی شامل بخشهای جنبی جشنواره از جمله انجمنهای علمی برتر، فصلنامههای برتر، شخصیتهای پیشگام و پیشتاز، نشریههای علمی برتر، مترجمان برتر، جایزه منشور توسعه فرهنگ قرآنی و جایزه صلح و دوستی میشود.
رئیس دبیرخانه دائمی جشنواره فارابی تاکید کرد: برای ارزیابی بهتر در آثار، همه آنها بدون نام ارزیابی شدند و اطلاعاتی از نویسنده اثر داده نمی شود و صرفاً اثر و محتوای آن مورد ارزیابی قرار میگیرد.
∎