شناسهٔ خبر: 70258313 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

حمیدی‌مقدم چشم انتظار وزیر ماند/ بررسی حقیقت فلسطین در چارسو

در ششمین روز از هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» ۳۱ مستند اکران، ۲ کارگاه و یک مسترکلاس برگزار شد. در ششمین روز از هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» ۳۱ مستند اکران، ۲ کارگاه و یک مسترکلاس برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ در ششمین روز از برگزاری جشنواره هجدهم سینماحقیقت شاهد اکران ٣١ مستند و ٢ کارگاه و یک مستر کلاس بودیم. مستندهایی چون «کیمیا»، «رخ»، «خشت و خون»، «حالت عشق»، «بوم ایرانی»، «ضد قهرمان»، «یک وجب خاک»، «تورگی» و ... اکران شدند. در کنار اکران فیلم‌ها، کارگاه‌های «هوش مصنوعی و اعتبار سینمای مستند» با مدیریت مسعود سفلایی و حضور نمایندگان صنوف تهیه‌کنندگان و کارگردانان، «قراردادنویسی پروژه‌های سینمایی در ایران» توسط صنف تهیه‌کنندگان سینمای مستند با مدیریت علیرضا حسینی و حضور وحید آگاه و مستر کلاس «مستند باستان‌شناسی» توسط ریچارد پتیگرو برگزار شدند و ١٢ فیلم این دوره توسط امیرحسین نوروزی در باکس «فیلم خبر» مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

وزیر نیامد!

مبنا بر این بود که جشنواره بین المللی فیلم مستند سینماحقیقت در ششمین روز از برگزاری خود میزبان سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون هنری او؛ نادره رضایی باشد. این خبر از صبح روز جمعه از سوی ستاد برگزاری جشنواره به اهالی رسانه اطلاع رسانی شد. قرار بود وزیر ساعت پنج و نیم روز جمعه برای بازدید از جشنواره به پردیس سینمایی چارسو بیاید. با وجود اینکه محمد حمیدی مقدم؛ دبیر جشنواره از ساعتی قبل برای میزبانی از وزیر آماده بود و در کنار آن عکاسان و خبرنگاران آماده پوشش خبری بودند اما در لحظات آخر اعلام شد که وزیر فرهنگ و ارشاد پیام رسانده که به امروز به جشنواره نمی آید! و نه تنها وزیر نیامد بلکه معاون هنری او نیز در خانه جشنواره حاضر نشد. این موضوع با ناراحتی دبیر جشنواره همراه شد.

«هوش مصنوعی» نباید واقعیت را مخدوش کند

کارگاه‌ «هوش مصنوعی و اعتبار سینمای مستند» با مدیریت مسعود سفلایی و با حضور محمد شکیبانیا مستندساز و مهرداد زادهدیان رئیس هیات مدیره انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند در ششمین روز از هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» برگزار شد. مسعود سفلایی در این کارگاه با اشاره به اینکه هوش مصنوعی قرار نیست جای ما انسان‌ها را بگیرد، گفت: ما در گذشته اگر می‌خواستیم از یک ابزاری استفاده کنیم آنقدر این ابزار برایمان پیچیده بود که تصمیم می‌گرفتیم از یک شخص سومی کمک بگیریم. امروزه اما در مقوله‌هایی مانند زبان با کمک هوش مصنوعی دیگر چنین دغدغه‌ای نداریم.

وی افزود: هوش مصنوعی در مقوله‌هایی مانند تلفیق فرهنگ‌ها و دسترسی جهانی به هنر نیز بسیار به سینما کمک می‌کند. به طور مثال ما پیش‌تر برای ارسال فیلممان به جشنواره‌های خارجی مشکلات زیادی داشتیم اما امروزه دیگر این چالش‌ها وجود ندارد.

کارگاه «قراردادنویسی پروژه‌های سینمایی در ایران» برگزار شد

در ششمین روز از هجدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت»، کارگاه «قراردادنویسی پروژه‌های سینمایی در ایران» با حضور علیرضا حسینی دبیر هیات رئیسه خانه سینما، تهیه‌کننده و عضو انجمن تهیه‌کنندگان سینمای مستند و وحید آگاه وکیل دادگستری و عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه علوم طباطبایی برگزار شد. حسینی در این کارگاه مطرح کرد: بیشترین شکایت این روزها همین است که استخدام‌شونده نسخه‌ای از قرارداد را در دست ندارد. بیشتر از ۹۰ درصد مشکلات برای افراد غیرحرفه‌ای است که پول دارند اما تهیه‌کننده نیستند.

وی درباره پروانه نمایش آثار گفت: برای نمایش فیلم‌های کوتاه یا مستند در جشنواره‌ها نیز استعلامی از ارشاد گرفته می‌شود تا مجوز اکران برای یک بار در جشنواره صادر شود. اغلب فیلم‌ها از صنف یا ارشاد مجوز دارند.

حضور شخصیت مستند «رخ» در خانه جشنواره

در ششمین روز جشنواره میزبان علی اکبر صادقی؛ شخصیت مستند «رخ» بود، این هنرمند در حاشیه حضورش در خانه جشنواره عنوان کرد: من در این فیلم بازی کرده‌ام، اولین بار است که در فیلمی بازی می‌کنم. بازی کردن در این فیلم افتخار من است و سام مانند پسر خودم است و برایش آرزوی موفقیت می‌کنم.

وی افزود: روزی ۷ تا ۸ ساعت نقاشی می‌کنم. ۸۷ سالم است و دیگر نمی‌توانم بیشتر از این نقاشی کنم.

مساله فلسطین یک قصه انسانی است

«پنل غزه» با حضور مصطفی شوقی تهیه‌کننده و مدیرعامل خانه مستند، تاماس گرگوسامو از مجارستان، رضوان مرتضی از لبنان و محمد خلیل از عراق برگزار شد. مصطفی شوقی در این پنل عنوان کرد: مستندی به نام فریم‌های فلسطینی در جشنواره داریم که بسیار خوب است و در نگاه فرهنگی و هنری تاریخ اجتماعی فلسطین را می‌گوید و مطرح می‌کند که مساله فلسطین در گذشته ریشه دارد. چیزی که وجود دارد ماجرای امروز و دیروز نیست، فقط در این ۱۵ ماه بیشتر متوجه چنین چیزی شده‌ایم. تمام دبیرکل‌های حزب‌الله شهید شدند و این نشان‌دهنده استمرار در منطقه وجود داسته است. شاید ما کمتر فهم این را داشته باشیم ولی این حقیقت است که اسرائیل دارد تنها برای موجودیت خود می‌جنگد. فیلم فریم‌های فلسطینی را حتما تماشا کنید.

وی افزود: عید سال ۱۴۰۲ درگیری در شرق سوریه رخ داد و برای اولین بار ایران و آمریکا درگیری هوایی داشتند. سه روز بعد از این واقعه با چند نفر از دوستان به آنجا رفتیم تا ماجرا را به مستند تبدیل کنیم. در منطقه غرب آسیا به نظر می‌رسد خطوط مرزی قراردادی دارند کم رنگ‌تر می‌شوند. این پروژه نیست یک پروسه و روند است. اشتباهی که قائل می‌شویم این است که می‌گوییم از ۷ اکتبر شروع شده ولی داستان مربوط به قبل‌تر از این حرفاست. چنددستگی چیزی است که در بین مردم و روایت‌های آن‌ها می‌بینیم. بدترین اتفاق این است که فضا متشنج و متفاوت ازمنظر قصه و روایت است. به تعداد آدم‌ها قصه و روایت وجود دارد و ما با تنش مواجه هستیم. آینده پر تنش است و روایت مردم از وقایع یکی نیست.

شوقی مطرح کرد: ما در ایران میدان رسانه را در ابعاد وسیع خود باخته‌ایم. شاید مهم‌ترین دلیل این است که آموزش‌های لازم برای آن را ندیده‌ایم. یکی از بلاهایی که در حوزه سیاستگذاری سر ما آمده این است که در حوزه رسانه در قالب‌های ایدئولوژیک و خالی از محتوا عمل کرده‌ایم. دمشق سقوط کرده بود ولی در رسانه‌های ایران می‌گفتند دمشق آرام است و چیزی وجود ندارد. مساله فلسطین قصه انسانی و یک مساله انسانی و خیر و شر است ولی سیاست رسانه‌ای ما در این زمینه غلط بوده است و دوگانگی ایجاد کرده است.

انتهای پیام/