به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «کردتودی»، تولید گوشت در هر شهر و دیاری، یک منبع بسیار مهم در حوزه تولید و اشتغال و اقتصادی محسوب میشود که متأسفانه هنوز بعد از سالها، قرار نیست در این شهرستان برای ایجاد یک زنجیره مصرف و بهرهوری، سرمایهگذاری بخش خصوصی و حمایت دولتی برنامهریزی شود و تنها بر روی تولید پر هزینه فولاد تمرکز شده است.
بهراستی که تولید، زمینهساز اشتغالزایی و مهاجرت معکوس را در شهرستانهای محروم ایجاد خواهد کرد، حال که در بیجار تنها بر روی زنجیره پر هزینه، پر زحمت و آینده آلودگیهای محیط زیستی و اجتماعی فولاد متمرکز شده است، باید از ظرفیتهای مناسبی همچون نعمت دامپروری مردمان گروس هم بهره برد.
مردم شهرستان بیجار بیش از یک قرن است که در دو شغل دامپروری و کشاورزی بیشترین اشتغال را دارند و این اشتغالزاییها نسل به نسل ادامه دارد و بهاندازهای رشدیافته است که هم در تولید گوشت قرمز حرفی برای گفتن دارد و هم در حوزه گوشت سفید مرغ و ماهی توانایی زیادی دارد که ظرفیت قابلتوجهی است.
بههرحال آنچه که انتظار میرود این است که چرا تمام تمرکز و توجه و توان شهرستان در حوزه معادن آهن هزینه شده است و با همه تذکرهایی که کارشناسان آب در خصوص ایجاد آسیبهای محیط زیستی و بزرگترین معضل این دیار، کمآبی و خشکشدن سفرههای زیر زمینی، باز هم مورد بازنگری قرار نمیگیرد.
ظرفیتهای طبیعی در هر دیاری ابتدای امر باید موردتوجه و حمایت قرار گیرد و سپس در صورت استفاده و بهکارگیری ظرفیت کامل در آن، سپس برای ایجاد ظرفیتهای جدید تولید و صنعت برنامهریزی کرد و از سرمایهداران بخش خصوصی حمایت کرد، به نظر اگر سرمایهداری بخش خصوصی و حمایتهای مالی دولت به سمت ظرفیتهای بومی شهرستان هدایت شود، در کوتاهترین زمان، بزرگترین توسعه اقتصادی را به ثمر دادن نزدیک کرد.
آنچه که شهرستان بیجار از آن رنج میبرد، افزایش دانشآموختگان رشتههای مختلف با رتبههای عالی علمی و فرهنگی امّا بیکار است که هم نگرانی خانوادهها را افزایش داده است و هم باوجوداینکه وقتی یک جوان بیکار در خانوادهای باشد، چارهای ندارد که برای مهاجرت به شهرهای بزرگتر برنامهریزی کند و این خود یعنی افزایش آسیبهای اقتصادی و اجتماعی بیشتر در حاشیه شهرهای صنعتی و کاهش نرخ جمعیتی در شهرستانهای کوچک همانند بیجار است.
پیشتر در همین خبرگزاری گزارشی در خصوص ظرفیتهای کشاورزی گندم و باغداری انگور اشاره شد و با اشاره به برگزاری جشن گندم و انگور که هیچ ثمرهای برای تولیدکنندگان ندارد و صرفاً یک جشن دورهمی برای سپریکردن ساعاتی خوش در کنار یکدیگر است و عملاً مطالبات کشاورزان و باغداران جامعه عمل نمیبینید، صرف هزینههای زیاد از جیب مشارکتهای اجتماعی معادن و کارخانهها، یک دستاورد مهم در این حوزه ندارد.
به دامپروری بیجار اشاره داشتیم، تولیدی کاملاً بومی که باتوجهبه شرایط آبوهوایی کوهستانی بیجار، علوفهای طبیعی در دامنههای سرسبز و پوشش خاص برخی از گیاهان دارویی، عملاً میتوان به این شعر اشاره داشت که گفت، ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کارند تا تو نانی به کف آری و به غفلت نخوری.
پرورش دام سبک و سنگین هر ساله در شهرستان بیجار بهقدری افزایشی است که نقش بزرگی را در تأمین نیاز استان و خارج استان برعهده دارد و باتوجهبه اینکه این دیار دارای کشتارگاه صنعتی مرغ و نیمهصنعتی دام است و هر روز تعداد قابلتوجهی کشتار در این دو مجموعه صورت میگیرد، عملاً هیچ زنجیره بهرهوری و صنایع تبدیلی تعریف نشده است و عملاً میتوان گفت، بیجار گروس در حوزه تولید گوشت قرمز خامفروشی میکند.
شاید برای شما هم پیشآمده باشد که در فضای مجازی، کارگاههای کوچکی را مشاهده کرده باشید که با استفاده از گوشت تازه سبکوسنگین، میتوانند لذیذترین محصولات پروتئینی را برای عرضه در بازار تولید کنند و همین بهرهوری ساده، هم ارزشافزوده گوشت خام را قابلتوجه افزایش داده است و نیز زمینه تولید و اشتغالزایی را برای جوانان بیجار ایجاد کرده است.
در کنار تولید گوشت قرمز، شهرستان بیجار ظرفیت تولید مناسبی در حوزه گوشت سفید مرغ و ماهی دارد، باتوجهبه اینکه در شهر بیجار یک کشتارگاه صنعتی طیور با ظرفیت مناسب فعالیت دارد، باید به این نکته توجه داشت که شهرهای همجوار بهصورت پیشخرید، تمام ظرفیت تولید این دیار را پیش از تولید و جوجهریزی خریداری کرده و همین مسئله یعنی، تولید این شهرستان بهصورت خام صادر میشود.
*خامفروشی گوشت قرمز بیمعنا است
احمد ویسی یکی از تولیدکنندگان دام سبکوسنگین بیجار گفت: پرورش دام سبکوسنگین در خانواده ما بیش از یک قرن وجود دارد و نسل به نسل ادامه داشته، ما تنها تولیدکننده دام هستیم و باعرضه آن به میدان خریدوفروش دام شهر بیجار، عملاً تمام زحمات یکساله خود را بهصورت خام و زنده به خریداران عرضه میکنیم و دیگر هیچ نقشی در ادامه آن نداریم.
وی افزود: امروز در شهرستان بیجار تنها میتوانید یک قصابی دایر کنید که تولیدات خود را بهصورت خام به بازار عرضه کنید که باتوجهبه قیمت بالای گوشت خام بهازای دام زنده، عملاً این سودآوری مناسب بازهم بهصورت خامفروشی نصیب فروشندگان خواهد شد و دامپرور از این بهرهوری بینصیب خواهد بود.
این تولیدکننده دام سبکوسنگین گفت: در حال حاضر تهیه کباب و طباخی کلهپاچه از دام سبک بهاندازهای نیست که بتوان آن را زنجیره تولید نام گذاشت، عملاً دام سنگین در این شهر کاملاً بهصورت خام عرضه میشود و هیچ زنجیرهای برای تولید انواع فرآوردههای گوشتی و پروتئینی وجود ندارد و باتوجهبه ظرفیت مناسب در این حوزه، میتوان با ایجاد یک کارگاه کوچک، اولین چراغ در زنجیره فراوری روشن کرد.
وی ادامه داد: اگر زنجیره فراوری گوشت قرمز در این شهرستان ایجاد شود، بیجار میتواند در تولید و اشتغالزایی این حوزه گامهای بلندی را بردارد که هم تولیدکنندگان دام را افزایش خواهد داد و هم جوانان زیادی با حمایتهای دولت میتوانند با شرکتهای تولیدی فرآوردههای گوشتی رقابت کنند که اولاً سودآوری زیادی در این حوزه وجود دارد و بازار مصرفد بسیار مناسبی هم اکنون وجود دارد.
*زنجیره گوشت قرمز و سفید فقط فراوری گوشت نیست
یاسر جبرئیلی دانشجوی صنعت غذایی بیجار گفت: یکی از ظرفیتهایی که روزانه در شهرستان بیجار تولید و زیر خاک و در زباله دفن میشود، اسکلت مرغ و استخوان گوسفند و گاو است که بهترین ارزش غذایی را دارد و متأسفانه در این شهرستان هیچ برنامهای برای آن وجود ندارد و عملاً بدون استفاده این طلای سیاه در دامان طبیعت رها میشود.
وی افزود: یکی از ظرفیتهای که باید در این شهرستان ایجاد شود، کارگاه تولید کود است، بیجار از ظرفیت کشاورزی مناسبی در حوزه باغداری و گلخانه برخوردار است که برای پرورش بهتر محصولات، از کودهای خارجی و غیر استاندار استفاده میشود، اسکلت مرغ که بهصورت روزانه و با حجم زیادی بهصورت خانگی و مراکز تهیه غذا تولید میشود، بهترین ماده اولیه برای تولید کود و حتی غذای ماهیان و ماکیان است.
این دانشجوی صنعت غذایی ادامه داد: حجم قابلتوجهی از استخوان دامهای سنگین و سبک در شهرستان بدون استفاده در طبیعت رها میشود که ضمن ایجاد آلودگیهای محیطی و تغذیه حیوانان موذی، بهترین مواد اولیه برای تولید پودر استخوان است که هم مصارف صنعتی دارد و هم مصارف انسانی در حوزه لوازم آرایشی و بهداشتی دارد.
وی با اشاره به اینکه در شهرستانهای کوچک همجوار که چنین ظرفیتی را در تولید دام و دامپروری ندارند، کارگاههای جمعآوری اسکلت مرغ و استخوان دام وجود دارد، اضافه کرد: متأسفانه شهرکت صنعتی بیجار تنها محلی برای تولید صنعتی شده است و عملاً با ماهیت اصلی آن فاصله دارد، صنایع غذایی که میتواند از جمعآوری ضایعات حیوانی و تبدیل آن به کود و سایر فراوریهای مجاز بهره ببرد، غافل است.
جبرئیلی تأکید کرد: احداث کارگاه صنعتی و نیمهصنعتی نیازمند پشتوانه مالی زیادی است که بدون سرمایه اولیه قابلتوجه و آورده متقاضی، نمیتوان برای یک نفر اشتغالزایی ایجاد کرد، در مقابل برای جمعآوری و تبدیل ضایعات حیوانی به کود و سایر مواد اولیه صنعت، سرمایه بسیار اندکی نیاز دارد و عملاً اشتغالزایی زیادی نیز بهصورت زنجیروار ایجاد خواهد شد.
کشف بیش از ۷ هزارکیلوگرم فرآورده خام تاریخ مصرف گذشته
هادی اسکندری رئیس شبکه دامپزشکی بیجار گفت: در راستای بهداشت عمومی و حفاظت از سلامت شهروندان، از ابتدای امسال تا کنون بیش از ۷ هزار کیلوگرم عنوان فرآوردههای خام دامی غیرمجاز و تاریخ مصرف گذشته از غذاخوریها و مراکز عرضه فرآوردههای خامی شناسایی، ضبط و معدوم شده است.
وی افزود: باتوجهبه بازرسیهای روزانه از کشتارگاههای طیور و دام شهرستان، بیش از ۴ هزار رأس لاشه دام سبک و ۵۶۰ رأس دام سنگین با وزن بیش از یک تن بازرسی و حدود یک هزار و ۳۰۰ کیلوگرم از این مجموعه به دلایل بهداشتی ضبط و معدومسازی شد.
رئیس شبکه دامپزشکی بیجار با اشاره به کشتار ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه مرغ زنده با وزنی بیش از ۹ تن و ۳۰۰ کیلوگرم لاشه استحصالی، حدود ۶۵ هزار کیلوگرم لاشه ضبطی در شهرستان معدوم شد، در همین حوزه نیز بیش از یک هزار و ۵۲۰ فقره مجوز حمل طیور زنده به استان با ظرفیت ۲ میلیون و ۱۴۰ هزار قطعه و حدود ۶۱۵ فقره مجوز حمل طیور به خارج از استان با ظرفیت یک میلیون و ۸۵ هزار قطعه است.
∎