بر اساس ماده ۵۴ قانون برنامه ششم توسعه و قراردادی که در سال ۹۸ بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و شهرداری تهران به امضاء رسید، طراحی و ساخت قطار ملی مترو آغاز شد.
هدف اصلی این پروژه، داخلیسازی بخش عمدهای از قطعات و تجهیزات قطارهای مترو بود که در نهایت منجر به افزایش سهم تولید قطعات توسط شرکتهای داخلی به ۸۵ درصد شد؛ این امر علاوه بر کاهش ۲۰ درصدی هزینه تمام شده ساخت واگن مترو، منجر به صرفهجویی ارزی در تولید انبوه واگنهای داخلی شد.
بر این اساس در آبان ماه سال گذشته، تأییدیه قطار ملی صادر و ساخت ۱۱۳ دستگاه قطار آغاز شد, در همین راستا پس از تکمیل مراحل مونتاژ و تست قطار ملی، که نخستین قطار ساخت ایران با بیش از ۸۵ درصد داخلیسازی است، این قطار از اواخر فروردین سال جاری در مسیر ایستگاه متروی شاهد-پرند به طول ۵۰ کیلومتر وارد خدمت شد.
قطار ملی به عنوان نخستین نمونه پروتوتایپ طراحی و ساخته شده در کشور، نیازمند ارزیابیهای دقیق بود به همین منظور، کارشناسان مربوطه در قطار مستقر شدند و نظرات اصلاحی از راهبران قطار جمعآوری و برای بهبود عملکرد محصول در تولید انبوه مورد استفاده قرار گرفت.
در این پروژه، علاوه بر دستیابی به اهداف بومیسازی فناوری ساخت قطار مترویی، همکاری با ۲۵ شرکت دانشبنیان و ۴ مجموعه صنعتی بزرگ شامل شرکتهای واگنسازی تهران (تأمینکننده بدنه فلزی، سیستم تهویه، سیستم اطلاعرسانی و مونتاژ قطار)، جهاد دانشگاهی (تأمین سیستم رانش و کنترل قطار)، شرکت مپنا ریلی (تأمین سیستم بوژی) و تیوان ترمز ریلی (تأمین سیستم ترمز و درب) نقش بسزایی داشت. همچنین، شهرداری تهران در حال تأسیس اولین شرکت پیمانکار عمومی طراحی و تأمین واگن در کشور است که به تمامی نیازهای طراحی و مهندسی ریلی کشور، از جمله قطارهای مترویی، قطارهای پرسرعت برقی و تراموا پاسخ خواهد داد.
مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران از افزایش یک رام قطار مسافربری در مسیر خاش به زاهدان از اول دی ماه امسال در راستای دستور وزیر راه و شهرسازی در سفر به استان سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت: با این اقدام تعداد قطارهای این مسیر به ۲ رام قطار افزایش مییابد.
شیخ طاهری؛ مدیرعامل شرکت واگنسازی شهر تهران پیش از این اعلام کرده بود که در حال حاضر یک رام قطار ملی 8 واگنه ساخته شده و در کارخانه موجود است و جشن آغاز تولید انبوه قطار ملی در آذرماه با حضور شهردار تهران انجام خواهد شد.
طبق وعده داده شده، امروز مراسم افتتاح خط تولید انبوه قطار ملی مترو در کارخانه شرکت واگنسازی تهران با حضور مقامات ارشد شهری برگزار میشود؛ این اقدام امیدواریهایی را ایجاد کرده که تا پایان سال جاری، دو رام قطار ملی مترو به بهرهبرداری برسد.