به گزارش خبرآنلاین، مراسم هفته فرهنگی پاسداشت فهیمه اکبر در ابعاد مختلفی با حضور چهره های برجسته موسیقی گیلان، نویسندگان، شاعران و هنرمندانی از تهران و رشت برگزار شد.
فهیمه اکبر، هنرمند موسیقی، مردم شناس و بانوی نیکوکار بود که 18 آذر امسال صد و هفتمین سالگرد تولد او به شمار می رفت. او زنی تاثیرگذار در تاریخ معاصر ایران است که با آوازخوانی در جنگ جهانی دوم به مقابله با اشغال گیلان توسط روس ها رفت.
معرفی فهیمه اکبر در کتابفروشی ها از تهران تا رشت
پس از انتشار کتاب آهنگ سرگذشت، روایتی از 91 سال زندگی فهیمه اکبر از گیلان تا واشنگتن، ابعاد تازه ای از زندگی این زن هنرمند در ایران روشن شد. هفته گذشته، ویترین هایی از کتابفروشی ها در تهران و رشت برای معرفی او طراحی شدند.
نخستین مراسم یادبود فهیمه اکبر با رونمایی از آهنگ سرگذشت
نخستین مراسم یادبود فهیمه اکبر در ایران، جمعه 16 آذر ماه در کتابفروشی اردیبهشت رشت برگزار شد. در این مراسم که با حضور وسیعی از شهروندان برگزار شد، استاد منوچهره ویسانلو( چهره نامدار موسیقی گیلان)، استاد حسین قوامی( خواننده پیشکسوت اهل انزلی)، استاد محمد تقی جکتاجی( محقق و گیلان شناس)، نظام منوچهری (فیلمساز پیشکسوت)، طاهره اکبر( شاعر اهل رشت) فرخ آلیانی( شاعر اهل رشت) و جمعی از هنرمندان مطرح به بیان خاطراتی از بانو فهیمه اکبر پرداختند.
در این مراسم بخش هایی از فیلم مستند نظام منوچهری از زندگی فهیمه اکبر پخش شد. نظام منوچهری، نخستین کسی است که در زمان حیات بانو فهیمه در آمریکا از او فیلم گرفته است.
سخنرانی استاد منوچهر ویسانلو، چهره ماندگار موسیقی گیلان درباره تنها کنسرتش در انزلی با فهیمه اکبر
سخنرانی استاد محمد تقی جکتاجی، نویسنده و کتاب شناس درباره فهیمه اکبر و کتاب آهنگ سرگذشت
استاد حسین قوامی، خواننده پیشکسوتی که در سال 1355 در فستیوال بین المللی ژاپن نفر اول را کسب کرده بود، در این مراسم به آوازخوانی پرداخت.
از سمت چپ: استاد حسین قوامی( خواننده)، استاد ویسانلو ( نوازنده) و غزل شاکری
در این مراسم پیام تصویری استاد حسین محجوبی، نقاش پیشکسوت اهل گیلان نیز پخش شد و گلی اکبر( دختر زنده یاد فهیمه از آمریکا) نیز به شکل تصویری با مخاطبان سخن گفت.
سخنرانی حبیبه جعفریان ( نویسنده و پژوهشگر) و معصومه جوادی نسب ( نویسنده کتاب آهنگ سرگذشت)
در بخش دیگری از این مراسم ضمن تقدیر از چهره های پیشکسوت هنری، از غزل شاکری بازیگر سینما برای ایفای نقش فهیمه اکبر در سریال خاتون قدردانی شد.
او ضمن تشریح نقش فهیمه اکبر در تاریخ جنگ جهانی دوم، از توجه به زنان ناشناخته تاریخ ایران گفت. چهره هایی از هنرمندان به یاد فهیمه اکبر از غزل شاکری قدردانی کردند.
اهداء یک اثر نقاشی برای یادبود فهیمه اکبر از سوی استاد حسین محجوبی به غزل شاکری
غزل شاکری در هنگام مراسم قدردانی در برنامه، تصویری بانو فهیمه اکبر روی سن را بوسید.
حضور پیام دهکردی پس از 3 سال سکوت
در بخش دیگری پیام دهکری، هنرمند و بازیگر پس از سه سال دوری از حضور در فضاهای فرهنگی به سخنرانی پرداخت. وی دلیل حضورش را اهمیت تجلیل از چهره های هنری پیشکسوت ایران، خصوصا بانو فهیمه اکبر دانست.
پیام دهکردی، هدیه ویژه «نان» دستپخت خودش را در این مراسم تقدیم غزل شاکری کرد.
رونمایی از کتاب آهنگ سرگذشت فهیمه اکبر
در این مراسم همچنین از کتاب آهنگ سرگذشت، نوشته معصومه جوادی نسب، رونمایی شد و چند تن از حاضران مانند محمد تقی جکتاجی و حبیبه جعفریان درباره ویژگی های کتاب سخن گفتند.
جشن تولد فهیمه اکبر در کتابفروشی چشمه رشت
مراسم دیگری در کتابفروشی چشمه رشت، در شنبه 17 آذر، شب جشن تولد بانو فهیمه اکبر برگزار شد. این مراسم با حضور استاد روزبه رخشا، موسیقی دان پیشکسوت گیلانی، همچنین استاد مجید دانشآراسته، داستان نویس پیشکسوت، رضا نوزاد، امین حق ره، پیمان برنجی، لاله اکبر از نویسندگان و شاعران گیلانی برگزار شد.
از پیام پری زنگنه تا پخش فیلمی کوتاه نظام منوچهری
در این مراسم پیام تصویری، استاد پری زنگنه، خواننده اپرای ایران پخش شد.
همچنین در این مراسم با پخش قسمتی از فیلم نظام منوچهری درباره زندگی فهیمه اکبر در زمان حیاتش، مستند تازه ساخته شده «ماه سایه» درباره زندگی فهیمه اکبر به کارگردانی آزاده بیزاگیتی، معرفی و از تلاش کارگردان آن نیز قدردانی شد.
اجرای زنده گروه گس به یاد فهیمه اکبر
در بخش دیگری از این برنامه گروه گس، به اجرای موسیقی زنده پرداخت و آثار فهیمه اکبر را بازخوانی کرد که با استقبال بی شمار مردم روبرو شد.
از شام ضیافت در کافه موزه تا بازدید از خانه فهیمه اکبر در رشت
همچنین کافه موزه رشت در شب تولد بانو فهیمه اکبر، ضیافت شام تولد را با حضور جمعی از هنرمندان و نویسندگان تهرانی برگزار کرد.
صبح تولد فهیمه اکبر، جمعی از هنرمندان و نویسندگان، با حضور در موزه مردم شناسی رشت که محل خانه فهیمه اکبر بوده، یاد او را گرامی داشتند. یادآور می شود این موزه خانه شخصی بانو فهیمه اکبر بوده که وی پیش از انقلاب به وزارت فرهنگ و هنر اهداء کرده است.
عصر بخارا با آهنگ سرگذشت
نشست بررسی کتاب «آهنگ سرگذشت» در برنامه عصر سه شنبه های بخارا در عصر سه شنبه 20 آذر ماه با یادبودی از فهیمه اکبر در باغ نگارستان تهران برگزار شد.
این مراسم را علی دهباشی، مدیر بخارا برگزار کرد که با حضور استاد حسین محجوبی ( نقاش پیشکسوت)، نظام منوچهری ( فیلمساز)، تینا پاکروان (کارگردان سینما) و معصومه جوادی نسب ( نویسنده کتاب آهنگ سرگذشت) برگزار شد.
در این مراسم، جمعی از فعالان اهالی فرهنگ از جمله، علیرضا میرعلی نقی ( محقق موسیقی)، یلدا ابتهاج (دختر استاد سایه)، مهدی پسیان( محقق موسیقی) و... حضور داشتند.
استاد حسین محجوبی، نقاش پیشکسوت در حال نشان دادن نخستین چاپ کتاب اوخان اثر فهیمه اکبر چاپ سال 1338 خورشیدی
جناب علی دهباشی، نویسنده، محقق و مدیر برنامه بخارا
تینا پاکروان ( کارگردان سینما) و نظام منوچهری( فیلم ساز و عضو خانواده اکبر) در نشست کتاب
یلدا ابتهاج ( دختر زنده یاد استاد سایه ) در مراسم نشست بررسی کتاب
همچنین پیام تصویری گلی اکبر، محقق و فرزند فهیمه اکبر از آمریکا نیز پخش شد و هدایایی از طرف ایشان به میهمانان تقدیم شد. در بخش دیگری از مراسم، از تلاش آزاده بیزارگیتی برای ساخت فیلم مستند «ماه سایه» نیز قدردانی شد.
قدردانی از 17 چهره کوشنده
یادکرد از تلاش ها و قدردانی از 17 چهره کوشنده در معرفی بانو فهیمه، از جمله برنامه های هفته پاسداشت بود که در روز چهارشنبه 21 آذر ماه در صفحه رسمی فهیمه اکبر انجام شد.
از جمله این فعالان فرهنگی و هنری عبارتند از : زنده یاد فریده لاشایی، هادی میرزانژاد و شادی پیروزی، پیمان برنجی، کوروش رنجبر، نظام منوچهری، صفی یزدانیان، روزبه رخشا، محمد تقی جکتاجی، تینا پاکروان، غزل شاکری، امین حق ره، پیمان طالبی، گروه موسیقی گس، مدیریت پادکست رادیو دیو و مترونوم، ابراهیم مروجی، منوچهر اکبر، لاله اکبر، معصومه جوادی نسب، آزاده بی زارگیتی، گروه موسیقی جوما.
ادای احترام به مزار پدر و مادر فهیمه در ابن بابویه
ادای احترام به مزار پدر و مادر فهیمه در گورستان ابن بابویه در تهران جمعه 23 آذر برگزار شد. ساختمان آرامگاه اسفندیاری ها در ابن بابویه تهران تخریب شده و تنها مزارهای اعضاء خانواده باقی مانده اند.
جمعه 23 آذر ماه 1403 برای یادبود از اسدالله اسفندیاری( پدر فهیمه) و معصومه اسفندیاری( مادر فهیمه) و نیز دیگر اعضا خانواده اسفندیاری ها، بر سر مزارشان حضور یافتیم و یاد آنها را گرامی داشیم.