عطنا - با توجه به تحولات اخیر منطقه به ویژه در کشور سوریه و اهمیت تحلیل رویدادهای اخیر، بسیج اساتید دانشکده ادبیات و زبانهای خارجه با هدف پاسداشت روز بسیج نشست پرسش و پاسخی را با حضور دکتر سیدجلال دهقانی فیروزآبادی، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی در تاریخ ۱۰ آذر ماه ۱۴۰۳ برگزار کرد.
در ابتدا وی با اشاره به این نکته که تحولات فلسطین، سوریه، لبنان و به صورت کلی منطقه را نمیتوان خارج از اقدامات قدرتهای بزرگ جهان بررسی کرد، گفت: ما باید توجه داشته باشیم که بعد از فروپاشی شوروی هنوز نظمی ثابت در جهان شکل نگرفته است. ما با در هم تنیدگی نظم منطقهای و نظم جهانی مواجه هستیم و باید دید آیا هم اکنون شاهد یک رقابت در حال گذارهستیم یا با قدرتی در حال ظهور مواجه هستیم؟ با کمی دقت به اوضاع منطقه می بینیم که قدرت در حال انتقال است بین قدرت برتر امروز و قدرتی در حال ظهور.
وی با توضیح برنامهریزی آمریکا برای منطقه ادامه داد: در حال حاضر اولویت اول آمریکا چین است و کاخ سفید به دنبال جایگزینی یک قدرت در منطقه به جای خودش است و این قدرتِ جایگزین، اسرائیل است.
اوادامه داد: اسرائیل یک بازیگر طبیعی در منطقه نیست و به مثابه یک شیء خارجی است. آمریکا تلاشهای زیادی برای عادیسازی روابط عربها با اسرائیلی ها و در ضمن فلسطین زدایی از نظم منطقه انجام داد. آمریکا در تلاش است ثابت کند که بدون حل مسئله فلسطین میشود از نظم موجود جهانی حمایت کرد. چه بسا که این برنامه را داشتند که بخشی از فلسطینی ها به اردن و بخشی دیگر به مصر فرستاده شوند و به صورت کلی فلسطین را حذف کنند. اگر صورت مسئله فلسطین پاک میشد و اگر این برنامهریزی موفق می بود محور مقاومت هم بیاعتبار میشود و حتی نقش ایران در کشورهای محور مقاومت از جمله لبنان سوریه فلسطین و غیره زیر سوال میرود و موجودیت ایران و هویت ایدئولوژی آن نیز بیاعتبار خواهد شد. میتوان گفت که شاید از ابتدا این نقشه و این برنامهریزی برای حذف ایران و بیاعتبار ساختن هویت منافع ملی و موجودیت سرزمین ایران بود.
او با تاکید این نکته که اصل نزاع ایران و آمریکا از به رسمیت نشناختن هویت ایران نشات می گیرد شاهد مثال خود را مصدق گرفت که حتی در زمانی که نظام شاهنشاهی در ایران حاکم بود، آمریکا تمایل به استقلال ایران و موجودیت مستقل ایران نداشت.
دکتر فیروز آبادی درباره تاثیر عملیات طوفان الاقصی گفت : ما باید قبول کنیم که هیچ کاری برای انجام بیهزینه نیست. حتی اگر سود و زیان آن نامتقارن باشد. فلسطین با نقشه طوفان الاقصی توانست ثابت کند که جدا کردن فلسطین از نظم منطقه و نظم جهان امری ناممکن است. در ضمن حتی توانست خود را به صدر مسائل منطقه و حتی جهان تبدیل کند و از طرفی موفقیت بزرگ فلسطینی ها در این بود که توانستند ثابت کنند اسرائیل حتی یک ساعت هم نمیتواند بدون آمریکا و همپیمانان خود اوضاع را کنترل کند. در نتیجه اسرائیل صلاحیت حکومت بر منطقه را ندارد.
او سپس به توضیح تحولات سوریه پرداخت و گفت شاید یکی از تحلیلهای خوب در زمان این باشد که از دید اسرائیل به این موضوع نگاه کنیم. حمله به سوریه میتوانست دلایل زیر را داشته باشد:
۱. تضعیف توان عملیاتی حزب الله در سوریه. چرا که الان حزب الله در لبنان درگیر است و درگیر موجودیت خودش است.
۲. کاهش قدرت ایران در سوریه به این دلیل که اکنون تمرکز ایران در جنوب لبنان و کمک به غزه است.
۳. کاهش اراده و امکانات روسیه در حمایت از سوریه به خاطر جنگ اوکراین و تمرکز و اولویت اوکراین برای روسیه
۴. امکان عملیات اسرائیل در سوریه علیه ایران
اهداف این اقدامات به شرح زیر است:
۱. جلوگیری از بازسازی تسلیحاتی حزب الله از طرف ایران در سوریه
۲. پایان دادن به حضور و نقش آفرینی ایران در سوریه
۳. دور کردن و سرنگونی رژیم اسد از محور مقاومت
ایشان در نهایت تاکید کرد: موضع ایران در حال حاضر نباید موضع ضعف باشد. چه بسا که برای مذاکرات آتی سوءاستفاده از ضعف ایران پیش بینی شده است. بنابراین ایران باید خود را در موضع قدرت قرار دهد و چیزی از منافع ملی خود را برای معامله پای میز مذاکره نبرد.
عطنا را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید: