علی شمخانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی در تازهترین سخنانش، به سراغ برجام و دولت حسن روحانی رفته و ضمن حمایت از قانون راهبردی مجلس برای لغو تحریمها اعلام کرد که همچنان مسئول پرونده هستهای است. اظهاراتی که حکایت از آن داشت میان علی شمخانی و رئیس جمهور وقت یعنی حسن روحانی اختلافات جدی حداقل در سال های پایانی دولت بر سر احیای برجام وجود داشته است. او در این مصاحبه انتقادی،حسن روحانی را به «بیعملی» در سیاست خارجی و درمقابل خروج آمریکا از برجام متهم کرد و گفت :« دولت حسن روحانی هیچ اعتقادی به عکسالعمل نشاندادن در برابر خروج آمریکا از برجام و بیعملی اروپاییها نداشت.ما قانون راهبردی را طراحی کردیم که تنها راه مقابله بود! یکی از دلایل وجود دستاوردهای فنی هستهای که الان داریم، قانون اقدام راهبردی است. برخی الان میگویند غنیسازی را ما ۶۰ درصد کردیم اما اینطور نیست...غنیسازی ۶۰ درصدی نتیجه تصمیم دیگران و قانون اقدام راهبردی بود نه آنها.»
این اظهارات او مورد توجه موافقان و مخالفان
« قانون اقدام راهبردی» قرار گرفت. قانونی که در مجلس یازدهم و در سال پایانی دولت دوازدهم به تصویب رسید و همواره چه روحانی و چه محمدجواد ظریف در مصاحبه ها و نشست های متعدد نسبت به آن انتقاد کرده و مدعی بودند که اگر این قانون به تصویب نمی رسید « مسئله برجام در اسفند ۹۹ یا نه در فروردین ۱۴۰۰ حل میشد» در مقابل نیز اما برخی با روحانی موافق نبوده و نه تنها این قانون را مانعی بر سر برجام نمی دانستند، بلکه همچون قالیباف معتقد بودند که این قانون « دست مذاکرهکنندهها را پر کرد» اما فارغ از موافقان و مخالفان این قانون ، برخی از پاستورنشینان در همان برهه نسبت به همراهی شورای عالی امنیت ملی با بهارستان در راستای تصویب این قانون انتقاد می کردند. به عنوان نمونه همین چندماه پیش محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور در دولت دوم حسن روحانی در گفتوگو با سالنامه اعتماد گفته بود «اواخر دولت دوازدهم، خط دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در دوره شمخانی، عدم احیای برجام بود. اگر دبیرخانه همسو بود،همان زمان احیا میشد». حالا با این اظهار نظر اخیر شمخانی شکاف میان او و روحانی بیش از پیش نمایان شد. البته که حجت الاسلام روحانی رئیس دولت یازدهم و دوازدهم چند ماه قبل خاطره انتصاب علی شمخانی به دبیری شورای عالی امنیت ملی را در وبسایتش منتشر کرده و مدعی شده بود:«در پی فردی بودم که در دوره دولت جدید بتواند با اقتدار و هماهنگی با دولت، دبیر شورای عالی امنیت ملی باشد. آقای علی شمخانی را پیشنهاد کردم که البته در ابتدا رهبری قبول نمیکردند اما با اصرار من – که فکر میکنم نادرست بود – در نهایت پذیرفتند هرچند که پشیمان هم شدم اما دیگر راه بازگشت مناسبی وجود نداشت.»
دعوت شمخانی به دوئل با ظریف
با وجود این اما اظهارات شمخانی با واکنش های گسترده ای همراه شد و چهره های نزدیک به جریان اعتدال نسبت به آن موضع گرفتند. درهمین راستا حسن آشنا مشاور حسن روحانی و رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک وقت، در واکنش به اظهارات شمخانی او را دعوت به مناظره با جواد ظریف کرد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «بنا بر تصریح جناب آقای مهدی محمدی، مخالفت دبیر وقت شعام با راهبرد دولت وقت و نقش کلیدی ایشان در تدوین و تصویب قانون اقدام راهبردی مجلس قطعی است. آیا آقایان ظریف و شمخانی حاضرند در یک مناظره شرکت کنند تا سیاست ملی ایران در قبال خروج آمریکا از برجام و تبعات آن مورد بررسی قرار گیرد؟» به نظر می رسد اشاره آشنا به اظهارات مهدی محمدی مشاور رئیس مجلس در امور راهبردی است که تاکید کرده بود قانون اقدام راهبردی با هماهنگی نمایندگانی از مجلس و نمایندگانی از شعام به نتیجه رسیده بود. در ادامه کامبیز مهدی زاده داماد روحانی دست به قلم شد و در این باره نوشت :« دکتر حسن روحانی زمانی که دید شمخانی در مذاکرات هستهای سنگ اندازی میکند، در دور دوم ریاست جمهوری به شمخانی هیچ حکم جدیدی نداد و حتی حکم او را تمدید هم نکرد و اگر نیاز به مکاتبهای بود، از عنوان«آقای شمخانی» استفاده می کرد و به او نشان داد رئیس کیست!»
خراسان