جوان آنلاین: برپایی کنسرت فرضی یک خواننده زن در کاروانسرای انجیره استان یزد و پخش آنلاین آن در فضای مجازی نشان میدهد که نه وزارت میراث فرهنگی و گردشگری میراثدار ششدانگی برای ابنیه تاریخی است و نه دستگاههای فرهنگی و امنیتی حاضر به یراق برای جلوگیری از برخی اتفاقات ناخوشایند هستند.
قدیمیها به هر جایی که سر و صاحب نداشته و هر کسی میتوانسته در آنجا رفت و آمد کند، اصطلاحاً کاروانسرا میگفتند. انتشار فیلمی از یک خواننده بدون حجاب با عنوان «کنسرت فرضی» در یک کاروانسرا در فضای مجازی که در آن یک گروه به خوانندگی او در حال اجرای یک قطعه موسیقی هستند، با واکنشهای زیادی مواجه شده است. در برخی رسانهها اعلام شد که پرستو احمدی با همراهی احسان بیرقدار، سهیل فقیهنصیری، امین طاهری و امیرعلی پیرنیا به عنوان گروه نوازنده این کنسرت فرضی را اجرا کردهاند.
تشکیل پرونده قضایی
در واکنش به منتشر شدن این ویدئو که شامگاه چهارشنبه هفته گذشته به صورت آنلاین از طریق سایت یوتیوب پخش شد، روز پنج شنبه خبرگزاری میزان از تشکیل پرونده قضایی در این خصوص خبر داد. این خبرگزاری که وابسته به قوه قضائیه است، نوشت: در پی انتشار کلیپ مورد اشاره که هیچ مجوز قانونی نداشته و موازین قانونی و فرهنگی کشور نیز در آن رعایت نشده است، با ورود دستگاه قضایی ضمن برخورد مقتضی، علیه خواننده و عوامل تولید آن پرونده قضایی تشکیل شده است.
در حالی که اغلب ویدئوهای قبلی پرستو احمدی که در آنها خوانندگی و نوازندگی انجام میداد از یک سطحی بالاتر نمیرفت و معمولاً از سوی ۱۵ هزار دنبال کننده خودش دیده میشد پس از انتشار این ویدئوی زنده در یوتیوب هم تعداد دفعات دیده شدن ویدئو و هم تعداد دنبال کنندههای پرستو احمدی از ۵۰۰ هزار نفر بالاتر رفت!
روز گذشته و بعد از سرو صدایی که این ویدئو در فضای مجازی ایجاد کرد برخی رسانهها از لایک کردن آن توسط نادره رضایی، معاون امور هنری وزارت ارشاد خبر دادند. انتشار این خبر هم به تعداد بازدید کنندگان ویدئو اضافه کرد و هم باعث هورا کشیدن برخی گروههای برانداز و ضد نظام شد. «جوان» برای پیگیری و صحت و سقم این ماجرا با روابط عمومی معاونت هنری تماس برقرار کرد. پس از طرح موضوع و جویا شدن اصل ماجرا یکی از نزدیکان نادره رضایی اعلام کرد که خبر لایک کردن ویدئوی خوانندگی پرستو احمدی از سوی خانم نادره رضایی، معاون امور هنری وزارت ارشاد صحت ندارد و او این مسئله را تکذیب کرده است.
هیس، میراث فرهنگی خوابیده!
پرستو احمدی این کنسرت غیر قانونی و بر خلاف شئون جامعه اسلامی کشورمان را در کاروانسرای انجیره شهر اردکان یزد اجرا کرده است. از آنجایی که معمولاً مدیریت برخی از کاروانسراهای قدیمی در اختیار وزارت میراث فرهنگی است و برخی دیگر تحت مدیریت سازمان اوقاف قرار دارند پس از پیگیری متوجه شدیم که مدیریت این کاروانسرا بر عهده وزارت میراث فرهنگی و گردشگری است وطبق برخی شنیدهها هیچ نگهبان و مراقبی هم ندارد و به نوعی وزارت میراث آن را رها کرده است. نکته اینکه یک گروه چند نفره همراه با ادوات و آلات موسیقی و پروژکتور و وسایل دیگر به این کاروانسرا رفته و پس از طراحی صحنه و چیدن میزانسن مورد نظرشان، برای نور پردازی صحنه پروژکتورها را نصب کرده و سپس با جانمایی سیستم صوتی و تصویری مشغول اجرای یک کنسرت میشوند و اتفاقاً آن را هم از طریق یوتیوب به صورت زنده و برخط پخش میکنند!
آنچه روشن است اینکه تهیه و تدارک و ضبط و پخش آنلاین یک چنین برنامهای نمیتواند بدون همراهی چند تیم فنی و ترابری اتفاق افتاده باشد. آیا وزارت میراث فرهنگی نمیتواند از مکانهایی که برای تعمیر و نگهداری از آنها هزینههای هنگفتی از محل بودجه دولت و بیتالمال میکند مراقبت کند که هر کسی بلند نشود برود در آنها کنسرت برگزار کند یا اینکه نمیخواهد؟! مشتاق بودیم قبل از انتشار این گزارش مسئولان وزارت میراث فرهنگی واکنشی نشان بدهند، اما متأسفانه این اتفاق هم نیفتاد.
اتفاقات بودار!
طی چند سال اخیر قبل از بروز برخی شلوغکاریها شبیه آنچه در سال ۱۴۰۱ و به بهانه فوت مهسا امینی رخ داد، یک ویدئو از برخورد نامناسب و فیزیکی مأموران انتظامی تحت عنوان گشت ارشاد در فضای مجازی منتشر میشد و بعد بدون اینکه گفته شود این فیلم مربوط به کجا و چه زمانی است و علت جلب آن زن چه بوده مورد استقبال گروههای برانداز و برخی مزدورهای داخلی قرار میگرفت و سعی میشد از زیر لحاف انقلابی ایجاد کنند!
حالا هم چند وقتی است که ابلاغ و اجرای بحث لایحه موسوم به عفاف و حجاب مطرح شده است. تیمهای مختلف رسانهای که اصطلاحاً به آنها پروژهبگیر میگویند و برخی دولتمردان مشغول سمپاشی و نفرت پراکنی در مورد آن هستند، درست در همین ایام ویدئویی از پرستو احمدی منتشر میشود که با بدنی نیمه عریان و در وسط یک کاروانسرا مشغول خوانندگی است! همرمانی خودجوش! این اتفاق بو دار با تلاش جریانهایی مشکوک برای ایجاد دوقطبی پیرامون موضوع حجاب در جامعه نیز قابل تأمل است.
البته همین شخص در مورد علت و چرایی انجام این کار با انتشار پستی در صفحه شخصیاش نوشته است: «من، پرستو؛ دختری که میخواهم برای مردمی که دوستشان دارم بخوانم. این حقی است که نمیتوانستم از آن چشم بپوشم؛ خواندن برای خاکی که عاشقانه دوستش دارم».
قصه وقتی جالبتر میشود که بدانیم این خانم در جریان اغتشاشات سال ۱۴۰۱ در کشورمان هم قطعه مشهور و معروف «از خون جوانان وطن» را که شعر از عارف قزوینی است اجرا کرده بود. این فرد خرداد سال گذشته نیزکاری به نام «هوای آزاد» منتشر کرد که به گفته خودش در واکنش به اغتشاشات پاییز سال ۱۴۰۱ منتشر شده است. سه ماه بعد از انتشار این قطعه به قول برخی کاربران فضای مجازی که او مورد پیگرد قضایی قرار گرفته و به دادسرای امنیت تهران احضار شده است.
با توجه به صورتبندی اتفاقات و تأمل در مورد سیر اخباری که حول این خانم میچرخد میتوان نتیجه گرفت که اولاً بهتر است میراث فرهنگی نگاه مدیریتیاش به کاروانسراها و دیگر ابنیه تاریخی کشورمان را تغییر بدهد و اگرچه آنجا زمانی کاروانسرا بوده و زیر نظر این وزارتخانه است نسبت به اداره آن پاسخگو باشد.
طبق برخی شنیدهها خانم احمدی قبلاً در مورد اجرای کنسرت خبرهایی را منتشر کرده و باید به عزیزان مسئول در زمینه تأمین امنیت روانی و اخلاقی جامعه تأکید کرد که همواره منتظر وقوع یک اتفاق نباشید چه اینکه علاج واقعه را باید قبل از وقوع کرد؛ وگرنه نتیجه میشود همین کنسرت فرضی!