شناسهٔ خبر: 70253058 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

غریب‌آبادی: تحریم‌ها بماند، خبری از نظارت‌های فراپادمانی نیست

رویترز و برخی منابع غربی دیگر، از انتشار گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای کشور‌های عضو خبر می‌دهند؛ گزارشی که می‌گوید تهران در جریان مذاکرات «۹ تا ۱۱ دسامبر» درباره «لزوم افزایش دفعات و شدت اقدامات پادمانی در فردو و تأسیسات ذخیره مواد هسته‌ای در اصفهان»، «با درخواست آژانس برای افزایش دفعات و شدت اقدامات پادمانی در فردو موافقت کرد

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته که ایران با افزایش تدابیر پادمانی در فردو و یک سایت مرتبط با ذخیره مواد هسته‌ای در اصفهان موافقت کرده؛ ادعایی که بلافاصله با واکنش ایران روبه‌رو شد. معاون وزیر خارجه گفته که تا وقتی تحریم‌ها ادامه داشته باشد، ایران «نظارت‌های بیشتری را که فراتر از تعهدات مقرر خود است، نمی‌پذیرد.»
 
رویترز و برخی منابع غربی دیگر، از انتشار گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای کشور‌های عضو خبر می‌دهند؛ گزارشی که می‌گوید تهران در جریان مذاکرات «۹ تا ۱۱ دسامبر» درباره «لزوم افزایش دفعات و شدت اقدامات پادمانی در فردو و تأسیسات ذخیره مواد هسته‌ای در اصفهان»، «با درخواست آژانس برای افزایش دفعات و شدت اقدامات پادمانی در فردو موافقت کرد و در حال تسهیل اجرای این رویکرد تقویت اقدامات پادمانی است». ظاهراً اشاره گزارش آژانس به تماس تلفنی «رافائل گروسی» با «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران است که گروسی خبر این تماس تلفنی را در ایکس منتشر کرد. معاون امور حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه، هرچند گفته که تهران «متعهد به تعهدات پادمانی خویش است» ولی این را هم روشن کرده که «مادامی که تحریم‌های ظالمانه برقرار باشند، نظارت‌های بیشتری را که فراتر از تعهدات مقرر خود است، نمی‌پذیرد.»
رافائل گروسی همچنین به‌تازگی گفته که ایران برای غنی‌سازی چشمگیر اورانیوم تا حد ساخت بمب اتم آماده می‌شود. او همچنین در جریان سخنرانی اخیر خود در مراسم اهدای جایزه نوبل، با اشاره به تشدید تقابل بین ایران و رژیم صهیونیستی، به بعد هسته‌ای نیز اشاره کرد و گفت: «در یک‌سو وجود فرض شده سلاح هسته‌ای مطرح است و در سوی دیگر خطر اشاعه سلاح‌های هسته‌ای.» او گفت که سطح غنی‌سازی ایران به درجه‌ای رسیده است که توجیه آن سخت می‌باشد. 
صحبت گروسی به اینکه «در یک سو فرض شده که سلاح هسته‌ای مطرح است» تلویحاً به تسلیحات هسته‌ای رژیم صهیونیستی اشاره می‌کند؛ موضعی که با استقبال ایران روبه‌رو شده است. غریب‌آبادی گفته است: «اینکه مدیرکل آژانس برای اولین بار به وجود سلاح‌های هسته‌ای در رژیم صهیونیستی اقرار کرده، موضوعی قابل‌توجه و مهم است. البته، این اعتراف، وظیفه او و آژانس را بسیار سنگین می‌کند. صرف اقرار کفایت نمی‌کند، وی باید وجود چنین سلاح‌هایی را در دست این رژیم جنایتکار محکوم کند و خواهان نابودی آنها و همچنین الحاق این رژیم به معاهده عدم اشاعه شود.» غریب‌آبادی درعین حال ارزیابی گروسی درباره تلاش ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای را غیرحرفه‌ای توصیف کرده و گفته «مدیرکل آژانس نمی‌تواند بر مبنای احتمالات و حدس و گمان‌ها و مانند مقامات سیاسی کشور‌هایی که انگیزه‌های سیاسی دارند، هر آنچه را صلاح می‌داند بر زبان بیاورد.»
 
 لفاظی در اروپا، امریکا و سرزمین‌های اشغالی
ظاهراً همین موضع گروسی یک بار دیگر منجر به لفاظی‌ها حول برنامه هسته‌ای ایران شده است. در یک طرف، تروئیکای اروپایی (انگلستان، فرانسه و آلمان) طی نامه‌ای در ۱۶ آذرماه به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرده‌اند که اگر لازم باشد آماده هستند مکانیسم معروف به «ماشه» را برای بازگرداندن تمامی تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران فعال کنند و در طرف دیگر، وال استریت ژورنال از قول تیم انتقالی ترامپ نوشته که ترامپ در حال بررسی گزینه‌هایی برای جلوگیری از ساخت سلاح هسته‌ای ایران است، از جمله امکان انجام حملات هوایی پیشگیرانه. همچنین هاآرتص به نقل از منابع ارتش رژیم صهیونیستی نوشته که انهدام سامانه‌های پدافند هوایی سوریه حمله آینده به تأسیسات هسته‌ای ایران را تسهیل می‌کند. یوسی یوشوا نیز در یدیعوت‌آحارونوت عبری نوشته که وضعیت منطقه ممکن است ایران را به سرعت بخشیدن به برنامه هسته‌ای خود وادار کند. کانال ۱۳ عبری هم نوشت که فرماندهان اسرائیل جنگ را در لبنان و سوریه پایان داده و برای جنگ با ایران آماده می‌شوند.