شناسهٔ خبر: 70251223 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

اصفهان صفوی در آیینۀ جُنگ‌ها

کاترین بابایان در پژوهش خود، ضمن نشان‌دادن جنبه‌های کاربردی این گونه‌ از منابع، با الهام از رهیافت‌های معرفتی رولان بارت و کوین لینچ و اتخاذ یک روش‌شناسی کارآمد در قالب روایتی جذاب و بیانی دلکش زوایایی از حیات اجتماعی، فرهنگی و زیست شهری در اصفهان عصر صفوی را از لابه‌لای محتوای درهم و آشفتۀ جُنگ‌ها و مجموعه‌ها به ما بازمی‌نمایاند که به‌ندرت در روایت‌های رسمی بازتاب یافته است. 

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری آنلاین، جواد مرشدلو عضو هیات علمی گروه تاریخ دانشگاه  تربیت مدرس در کانال مردم نامه، به آخرین پژوهش کاترین بابایان، استاد دانشگاه ایرانی میشیگان، اشاره کرده و در معرفی آن می نویسد: کاترین بابایان،  استاد ایرانی دانشگاه میشیگان و متخصص تاریخ ایران دورۀ صفویه، در پژوهش‌های خود از چشم‌اندازهای بدیع و متفاوتی به تاریخ اجتماعی و فرهنگی ایران این روزگار نگریسته است. ایشان در رسالۀ دکتری خود با عنوان The Waning of the Qizilbash، که در سال ۱۹۹۳م از آن دفاع کرد، روند رنگ‌باختن عنصر قزلباش را در سیر تحول نهاد دولت در عصر صفوی ردیابی و تبیین کرده است. 

عمده‌تمرکز ایشان در دیگر پژوهش‌ها نیز بر واکاوی جلوه‌های مختلف حیات اجتماعی و فرهنگی ایران صفوی از درون منابع تاریخ‌نگاری و غیرتاریخ‌نگاری این روزگار بوده است. ازجملۀ این موضوعات و مقوله‌های اجتماعی‌ می‌توان به جنبش نقطویان، صوفیه و دراویش، زنان، حاشیه‌نشینان و غلامان اشاره کرد. در پژوهش اخیر ایشان، با عنوان جذاب The City As Anthology (شهر در آیینۀ جُنگ)، که موضوع اصلی جلسۀ گفت‌وگو با ایشان نیز هست، بر موضوع بسیار جالب و درخور تأملی دست نهاده است: جُنگ به‌مثابۀ آیینه و جلوۀ حیات شهری اصفهان و ایران روزگار صفوی.

جُنگ‌ها و مجموعه‌ها، گونۀ کمترشناخته‌شده‌ای از منابع نوشتاری‌اند که پژوهشگران ایرانی به دلیل دشواری دسترسی و بهره‌برداری از آنها کمتر به آن توجه کرده‌اند.همان‌طور که کاترین بابایان در این پژوهش نمایانده است، این‌ گونۀ ویژه از منابع، گنجینه‌ای از اطلاعات‌اند که به‌خصوص در حوزۀ تاریخ اجتماعی و فرهنگی کارایی چشمگیری دارند. 

کاترین بابایان (کاترین_بابایان) در این پژوهش، ضمن نشان‌دادن جنبه‌های کاربردی این گونه‌ از منابع، با الهام از رهیافت‌های معرفتی رولان بارت و کوین لینچ و اتخاذ یک روش‌شناسی کارآمد در قالب روایتی جذاب و بیانی دلکش زوایایی از حیات اجتماعی، فرهنگی و زیست شهری در اصفهان عصر صفوی را از لابه‌لای محتوای درهم و آشفتۀ جُنگ‌ها و مجموعه‌ها به ما بازمی‌نمایاند که به‌ندرت در روایت‌های رسمی بازتاب یافته است. 

در این روایت، شهر نه از زاویۀ سیاست، تجارت، کالبد، معماری و چشم‌انداز واسطه‌ای سفرنامه‌نویسان فرنگی که از درون تجربۀ فرهنگی شهرنشینان و از زاویۀ یک زیست پویای انسانی در همۀ ابعاد آن ازجمله الگوهای رفتار جنسی و جنسیتی، نگرش‌های زیبایی‌شناختی و نیز پویایی ذاتی شهر ایرانی روایت می‌شود.

216216