به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، پیمان صالحی؛ معاون پژوهشی وزارت علوم در آیین افتتاحیه بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فنبازار و دوازدهمین نمایشگاه ایرانساخت که با حضور حسین سیمایی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، و حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری، در محل نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد، اظهار داشت: هفته پژوهش امسال عملاً به ماه پژوهش و فناوری تبدیل شده است.
وی تصریح کرد: امسال از دهم تا بیست و نهم آذرماه، گرامیداشت پژوهش با همکاری استانداران و جامعه دانشگاهی در سراسر کشور در حال برگزاری است. همچنین، از بیست و سوم تا بیست و نهم آذرماه، این مراسم به عنوان هفته ملی پژوهش و فناوری برگزار خواهد شد.
صالحی با اشاره به برنامههای پیشبینیشده برای این هفته عنوان کرد: در هفته ملی پژوهش، علاوه بر افتتاحیه نمایشگاه پژوهش، فناوری و فنبازار و ایرانساخت، برنامههایی همچون تجلیل از پژوهشگران و فناوران آموزش و پرورش، قدردانی از اساتید دانشگاه، برگزاری نشستهای ارتباط با صنعت و همچنین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان در روز پایانی برگزار میشود.
وی در ادامه افزود: روز بیست و هفتم آذرماه که با روز وحدت حوزه و دانشگاه مقارن است، در تقویم هفته ملی پژوهش و فناوری به نام «همافزایی برای وفاق ملی» نامگذاری شده است.
معاون پژوهشی وزیر علوم با تأکید بر اهمیت این رویداد خاطرنشان کرد: این نمایشگاه به طور مشترک توسط وزارت علوم و معاونت علمی ریاست جمهوری برگزار میشود و بدون شک یکی از بزرگترین نمایشگاههای علم و فناوری در تاریخ کشور است.
صالحی در خصوص ابعاد این نمایشگاه گفت: نمایشگاه پژوهش، فناوری و فنبازار امسال در فضایی بالغ بر 8 هزار متر مربع برگزار میشود. همچنین، ششمین دوره نمایشگاه تستا (تقاضای ساخت و تولید ایرانی) نیز در این رویداد گنجانده شده است. در این نمایشگاه، بخش دولتی، خصوصی و دستگاههای اجرایی نیازهای خود در حوزه پژوهش و فناوری را به اشتراک گذاشتهاند و این نیازها در غرفه 41 نمایشگاه ارائه شده است.
وی افزود: برگزاری این دو نمایشگاه، نمایانگر وفاق ملی در حوزه علم و فناوری است و میتواند زمینهساز همکاریهای پایدار و طولانیمدت برای حل چالشهای کشور باشد.
صالحی با اشاره به اینکه دستاوردهای این نمایشگاه پاسخ مستقیم به مطالبات مقام معظم رهبری است، تصریح کرد: بسیاری از اولویتهایی که رهبری در زمینه علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان مطرح کردهاند، در دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانشبنیان مورد توجه قرار گرفتهاند، اما همچنان باید تلاش بیشتری در این مسیر انجام شود.
وی در خصوص تأثیر پژوهش و فناوری بر اقتصاد کشور اظهار داشت: پیچیدگی فناوری یکی از شاخصهای اصلی در این حوزه است که سطح پیشرفت تولیدات و صادرات مبتنی بر فناوریهای نوین را نشان میدهد.
معاون پژوهشی وزیر علوم با ارائه مقایسهای از کشورها در شاخص پیچیدگی اقتصادی گفت: کشورهایی که دارای تولید ناخالص داخلی مشابه هستند، مسیرهای متفاوتی را برای دستیابی به این سطح پیمودهاند. برخی با صادرات مواد خام به این هدف رسیدهاند، در حالی که برخی دیگر با بهرهگیری از تحقیق و فناوری موفق شدهاند. نمونه بارز این روند، کشور چین است که از سال 1996 تا 2010 با تمرکز بر توسعه فناوری، جایگاه خود را در این شاخص ارتقا داد
وی خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر، ایران نیز به سمت صادرات محصولاتی با پیچیدگی اقتصادی بالاتر حرکت کرده است. از سال 2020 تاکنون، این شاخص بهویژه در حوزه صادرات ترکیبات پتروشیمی رشد چشمگیری داشته، اما برای ارتقای بیشتر این شاخص، به برنامهریزیهای بلندمدت نیاز داریم
صالحی تأکید کرد: در حال حاضر، دانشگاهها، پژوهشگاهها و شرکتهای دانشبنیان کشور در حوزه تولید فناوری و تحقیقات جایگاه مناسبی دارند. با این حال، باید به سمت تقویت کشش بازار حرکت کنیم. وضعیت تحقیق و توسعه در کشور امیدوارکننده است، اما دستیابی به تولید محصولات با پیچیدگی اقتصادی بالا نیازمند برنامهریزی دقیق و مستمر است.
گفتنی است بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری و فنبازار و دوازدهمین نمایشگاه ایرانساخت از بیست و سوم تا بیست و ششم آذرماه در محل نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار میشود.
انتهای پیام/
∎