تحولاتی که در روزهای اخیر در سوریه رخ داد به زمان نیاز دارد تا بتوان آنها را کاملاً قضاوت کرد.
به گزارش فارین پالیسی، سقوط دولت سوریه دیپلماتها را به تکاپو واداشت تا هم با رویدادها همگام شوند و هم پیامدهای بالقوه خلاء ناگهانی قدرت را در این کشور درک کنند.
گیر پدرسون، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، پیش از این گفته بود که «پیامهای متناقضی» از دمشق منتشر میشود، اما او بر ضرورت «پرهیز از خونریزی» تأکید کرد و خواستار گفتوگو و آمادگی برای ساختار حکومتی انتقالی شد.
بهطور گسترده اعتقاد بر این است که ترکیه، تهاجمی تحت ریاست تحریرالشام را آغاز کرده است؛ اگرچه رسما دخالت در آن را رد میکند؛ نماینده اصلی دولت ترکیه در میان نیروهای مخالف، «ارتش ملی سوریه» است، ائتلافی از گروههای مسلح که روابط پیچیدهای با تحریرالشام دارد و آنکارا آماده است تا نفوذ قابلتوجهی در سوریه داشته باشد.
وزیر خارجه ترکیه گفت: دولت جدید سوریه باید بهشیوهای منظم ایجاد شود.
در همین حال المیادین، نوشت که همه دولتها و گروهها، موظفند خود را برای مرحلهای که ممکن است سخت آماده کنند.
تا این لحظه دلایل این فروپاشی سریع شهرها و استانهای سوریه تا دمشق مشخص نیست و با توجه به سردرگمی موجود و بسیاری از اطلاعات ساختگی و نادرست، قضاوت و بررسی دقیق امکانپذیر نیست.
شورش اخیر در سوریه از چند جناح تشکیل شده است و این کشور در میان گروههای مسلح، از جمله نیروهای کرد تحت حمایت آمریکا که شرق این کشور را کنترل میکنند، پراکنده شده است.
- بیشتر بخوانید:
- تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک سوریه
- پیامدهای سقوط حکومت بشار اسد
علاوه بر این قدرتهای خارجی با منافع خود در این کشور دست دارند و هر یک از آنها میتوانند بهعنوان یک خرابکار عمل کنند.
جمعیت چند دینی و چند قومیتی سوریه خود را در لحظهای آماده میبیند که میتواند به هرج و مرج تبدیل شود.
اختلافهای ناشی از درگیری عمیق است و بسیاری نگران قتلهای انتقامجویانه هستند، چه علیه شخصیتهای سابق دولت سوریه یا کل جوامعی که بهعنوان حامی سیستم قدیمی شناخته میشوند.
در مدت کوتاهی پس از سقوط ناگهانی اسد، ابومحمد الجولانی از ایجاد یک سیستم حکومتداری غیرمتمرکز صحبت کرده است؛ مقامات دولتی که پس از اسد در دمشق باقی ماندند، از جمله نخستوزیر، محمد قاضی الجلالی با گروههای مسلح برای بحث در مورد انتقال قدرت دیدار کردهاند.
تنها چارچوب موجود برای انتقال دیگر مرتبط نیست؛ قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل خواستار یک روند سیاسی با مشارکت دولت اسد و گروههای مخالف شده بود.
گروههای مسلح سوریه بر این عقیده هستند که این چارچوب دیگر قابل اجرا نیست، زیرا دیگر دولت اسد وجود ندارد.
به نظر میرسد تاکنون صلح برقرار است اما کارشناسان میگویند تنها زمان مشخص خواهد کرد که سوریه پس از اسد چگونه خواهد بود.
انتهای پیام/