شناسهٔ خبر: 70239360 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

نسیم تسنیم/ 10

«حج» سفر ياد حق

تفسیر «تسنیم» از تفاسیر ارزشمند قرآن است که طی بیش از ۴۰ سال کوشش و مجاهدت علمی - قرآنی آیت‌الله العظمی عبدالله جوادی آملی، فقیه، عارف، مفسر قرآن و از مراجع عظام تقلید برای فهم و تدبر بیش از پیش اهل اندیشه و قرآن نگاشته شده است. در جلد دهم از این تفسیر با آيات 196 تا 217 سوره «بقره» مأنوس می‌شویم.

صاحب‌خبر -

بنا به توصیف قرآن کریم از بهشت، بهشتیان در باغ‌های پر نعمت الهی بر کرسی‌های خود می‌نشینند و از شرابی سر به مُهر به نام رحیق سیراب می‌شوند. مُهری که بر این شراب نهاده شده از مُشک است و قرآن دسترسی به آن را سزاوار رقابت و مسابقه می‌داند. این شراب در آمیخته با تسنیم است و تسنیم چشمه‌ای است که مقربان خدا از آن می‌نوشند.
 
به نظر علامه طباطبایی بنابر توصیف قرآن کریم چشمه تسنیم از شراب رحیق برتر است، زیرا این شراب به سبب آمیختگی با تسنیم دلپذیر می‌شود و از طرف دیگر، چون مقربان از تسنیم می‌نوشند، مرتبه آنان از نیکانی که با شراب رحیق سرمست می‌شوند والاتر است. اما صرف آمیخته بودن محتوای رحیق با تسنیم و وصف قرآن کریم از این ترکیب، نمی‌تواند دلیل برتری یکی بر دیگری باشد، مگر آنکه این برتری از طریق بعضی روایات اثبات شود، یا از معنای کلمه مقربان برتری خاصی نسبت به معنای کلمه ابرار به دست آید.
 
تفسیر «تسنیم» از تفاسیر ارزشمند جهان اسلام است که طی بیش از ۴۰ سال کوشش و مجاهدت علمی - قرآنی آیت‌الله العظمی عبدالله جوادی آملی، فقیه، عارف، مفسر قرآن و از مراجع عظام تقلید برای فهم و تدبر بیش از پیش اهل اندیشه و قرآن نگاشته شده است. این تفسیر در شمار «تفاسیر قرآن به قرآن» جای دارد. روش مؤلف، ذکر آیه یا آیات مورد نظر و بررسی آنها طی چهار مرحله‌ است: «گزیده تفسیر»، «تفسیر آیه»، «لطایف و اشارات» و «بحث روایی». عنوان «تسنیم» مأخوذ از آیه ۲۷ سوره مبارکه مطففین در قرآن و نام چشمه‌ای در بهشت است.
 
قرآن كريم پيوند علمی و عينی انسان با خود، جهان و آفريدگار خويش را به بهترين روش روشن می‌كند. پويندهٴ راه تحقيق، جوينده صراط هدايت و ره‌ياب سبيل رشاد، كتابی چون قرآن نخواهد يافت كه معارف پرمغز غيب را با الفاظ نغز شهادت آميخته و صدق گفتار را با حق بودن، معجون ساخته باشد.
اين جلد از چشمهٴ جاری «تسنيم»، مفسر آيات يكصد و نود و ششم تا دويست و هفدهم سوره «بقره» است. جرعه‌نوشان تسنيم، مباحثی چون وجوب اتمام حج و عمره، ظرف زمانی حج، اهميت ياد خدا در موسم حج، «استغفار» مصداق بارز ذكر خدا، اثر ياد خدا در دل، «حج» سفر ياد حق، سرسخت‌ترين دشمن، قدرت‌طلبی و نصيحت‌ناپذيری منافقان، جان‌نثاران راه خدا، اسلام آيين صلح و صفا، چگونگی عذاب الهی، كفران نعمت و مراحل آن، برتری واقعی پرهيزكاران، اختلاف محمود و مذموم، آزمون‌های سخت، تحليل قرآنی انفاق، وجوب قتال، حكم پيكار در ماه‌های حرام و... را به دقت نظر می‌نوشند.
 
تفسير «تسنيم» در تفسير هر آيه چهار مرحله را در نظر دارد: گزيده تفسير، تفسير آيه (مفردات)، اشارات و لطايف و بحث روايی كه شاخصه ممتاز اين تفسير است.
سرانجام و پس از انجام نگارش ۸۰ جلد از تفسیر «تسنیم» اسفندماه سال جاری در همایش بین‌المللی «تفسیر تسنیم» این گنجینه نورانی به روی اهل معرفت و قرآن گشوده خواهد شد.
 
ایکنا به انگیزه آشنایی بیشتر اهالی قرآن و حدیث با این تفسیر وزین، هر روز یک چشمه نورانی از این تفسیر را در «نسیم تسنیم» به روی مخاطبان گرامی خود می‌گشاید.
انتهای پیام