شناسهٔ خبر: 70234398 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: راه دانا | لینک خبر

جدال بلینکن و جمهوری‌خواهان بر سر خروج از افغانستان جدال بلینکن و جمهوری‌خواهان بر سر خروج از افغانستان

وزیر خارجه آمریکا تحت انتقاد جمهوری‌خواهان کنگره در مورد یکی از تاریک‌ترین لحظات ریاست‌جمهوری بایدن، از عملکرد رئیس خود در قبال خروج فاجعه‌بار ایالات متحده از افغانستان دفاع کرد و گفت دموکرات‌ها تلاش کردند تا از توافق بد خروج دونالد ترامپ به بهترین شکل ممکن استفاده کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه در برابر کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به رهبری جمهوری‌خواهان شهادت داد و با سوالات و انتقادات خشمگینانه از سوی قانونگذاران برای آخرین بار در این مقام مواجه شد.

انتظار می‌رفت که این دیپلمات ارشد ایالات متحده عصر چهارشنبه عازم خاورمیانه شود، اما جر و بحث با قانونگذاران آمریکایی به‌ویژه جمهوری‌خواهانی که این خروج بی‌نظم و آشفته را به‌عنوان میراث تعیین‌کننده جو بایدن توصیه می‌کردند، سفر او را با تاخیر همراه کرد.

بلینکن گفت که بسیاری از تقصیرها بابت فروپاشی ناگهانی دولت تحت امر آمریکا در افغانستان و تخلیه پرآشوب و مرگبار آمریکایی‌ها در اوت ۲۰۲۱ ناشی از توافق خروجی بود که ترامپ در سال ۲۰۲۰ قبل از ترک قدرت با طالبان منعقد کرده بود.

آنتونی بلینکن به قانونگذاران آمریکایی گفت: «رئیس‌جمهور بایدن با یک انتخاب روبرو شد؛ پایان دادن به جنگ، یا تشدید آن. اگر او به تعهد سلف خود عمل نمی‌کرد، حملات بر نیروهای ما و متحدان ما از سر گرفته می‌شد و حمله طالبان به شهرهای بزرگ آن کشور آغاز می‌شد.»

اما «مایکل مک‌کال» و دیگر قانونگذاران جمهوری‌خواه آمریکایی، بلینکن و دولت بایدن را متهم کردند که با گسترش فاجعه، هر چه بیشتر عدم آمادگی و بی‌تفاوتی آنها نمایان شد.

مک‌کال، یک جمهوری‌خواه اهل تگزاس، گفت: «این رویداد فاجعه‌بار آغاز یک سیاست خارجی شکست‌خورده بود که جهان را به آتش کشید.» او در ادامه از بلینکن خواست تا «مسوولیت عقب‌نشینی فاجعه‌بار را بپذیرد.»

«برایان مست» نماینده جمهوری‌خواه فلوریدا که در کنگره بعدی ریاست این کمیته را بر عهده خواهد گرفت، گفت: «واضح بود که این یک فاجعه خواهد بود.»

این جلسه در پایان دوره دیپلماتیک بلینکن در دوران ریاست بایدن برگزار شد، آن هم شش هفته مانده به روی کار آمدن ترامپ. این جلسه همچنین در پایان دوران مک‌کال به‌عنوان رهبر کمیته امور خارجی انجام شد. این نقطه عطفی برای نزدیک به چهار سال خصومت بین این دو مقام بر سر پایان طولانی‌ترین جنگ آمریکاست.

بلینکن گفت: «به سهم خودم، مصمم بوده‌ام که از این تجربه درس بگیرم، نه تنها آنها را یاد بگیرم، بلکه بر اساس آنها عمل کنم. ما وزارت خارجه را قوی‌تر کرده‌ایم و بهتر از زمانی که آن را تحویل گرفتیم یا در جریان تخلیه افغانستان بودیم، به بحران‌ها واکنش نشان دادیم.»

وزیر خارجه دولت بایدن روز چهارشنبه به انتشار برنامه‌ریزی شده گزارشی در سال ۲۰۲۶ از تحقیقات کمیسیون جنگ افغانستان که از سوی بایدن منصوب شدند، به‌عنوان بهترین چشم‌انداز یک گزارش کامل مستقل در مورد حوادث فاجعه‌بار تابستان ۲۰۲۱ اشاره کرد.

اشغال ۲۰ ساله افغانستان به دست ارتش ایالات متحده، در ظاهرا موفق شد عوامل القاعده را که مسئول حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ معرفی می‌شدند، ریشه‌کن کند. اما همانطور که ایالات متحده خروج خود را آغاز می‌کرد، همانطور که در توافق ترامپ تعیین شده بود و توسط بایدن اجرایی شد، نیروهای طالبان دولت و ارتش تحت امر ایالات متحده را شکست دادند و ظرف چند ماه کنترل افغانستان را دوباره به دست گرفتند.

در همین حال بمبگذاری انتحاری یک گروه افراطی در فرودگاه کابل، جان ۱۳ سرباز آمریکایی و نزدیک به ۲۰۰ افغان را در حالی که آمریکایی‌ها، متحدان افغان و دیگران به فرودگاه کابل هجوم برده بودند، گرفت.

سخنان بلینکن در جلسه کنگره در حالی بیان می‌شد که معترضان مکررا اظهارات او را قطع کرده و فریاد «آشغال» و «نسل‌کشی» سر می‌دادند. در نهایت، نیروهای امنیتی آنها را از سالن خارج کردند.

بلینکن اتهام‌زنی جمهوری‌خواهان مبنی بر نادیده گرفتن هشدارهای مقامات رده‌پایین دولت مبنی بر اینکه خروج ایالات متحده به شدت اشتباه خواهد بود و اینکه ایالات متحده باید برای خارج کردن آمریکایی‌ها و افغان‌هایی که برای آنها کار کرده و با آنها متحد شده‌اند سریع‌تر حرکت کند، رد کرد.

آنتونی بلینکن گفت: «ما پیش‌بینی می‌کردیم که کابل تا پایان سال در دست دولت افغانستان باقی بماند. این سریع‌تر از آنچه ما پیش‌بینی می‌کردیم، شد. نظر جامعه اطلاعاتی هم با ما یکی بود.»

با این حال مک‌کال پاسخ داد: «منتظر ماندن تا آخرین لحظه، اجرای یک برنامه نیست.»

شهادت بلینکن ماه‌ها پس از آن صورت گرفت که جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان آمریکا گزارشی تند درباره تحقیقات خود در مورد خروج از افغانستان منتشر کردند و مقصر این پایان فاجعه‌بار را دولت بایدن دانستند. آنها نقش ترامپ در شکست‌ها را کم‌اهمیت جلوه دادند، با اینکه خود ترامپ توافقنامه خروج را با طالبان امضا کرده بود.

بررسی‌ها و تحلیل‌های قبلی توسط بازپرس ویژه منصوب شده از سوی دولت بایدن برای افغانستان و برخی از گروه‌های سیاست خصوصی، به شکست سیستمی در چهار دوره ریاست‌جمهوری گذشته اشاره کرده و به این نتیجه رسیده‌اند که بایدن و ترامپ سنگین‌ترین تقصیرها را بر گردن دارند.