به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، قیمت نفت پس از موافقت اتحادیه اروپا با اعمال تحریمهای جدید علیه صادرات نفت روسیه، بیش از یک درصد افزایش یافت.
قیمت نفت برنت دریای شمال با یک دلار و ۳۳ سنت معادل ۱.۸۴ درصد افزایش به ۷۳ دلار و ۵۲ سنت در هر بشکه رسید. قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با یک دلار و ۷۰ سنت معادل ۲.۴۸ افزایش با قیمت ۷۰ دلار و ۲۹ سنت مبادله شد.
نفت سبد اوپک با ۰.۰۴ دلار معادل ۰.۰۶ کاهش به ۷۱ دلار و ۹۲ سنت در هر بشکه رسید. نفت خام ایران در سبد اوپک نیز با یک دلار و ۳۰ سنت معادل ۱.۹۳ درصد افزایش به ۶۸ دلار و ۶۹ سنت در هر بشکه رسید. نفت سبک عربستان در سبد اوپک ۸۵ سنت معادل ۱.۱۸ درصد افزایش یافت و به ۷۲ دلار و ۸۴ رسید.
روز چهارشنبه اتحادیه اروپا اعلام کرد که سفرای این اتحادیه با پانزدهمین بسته تحریمی علیه روسیه به دلیل جنگ با اوکراین موافقت کردند.
به گفته یکی از اعضای اتحاریه اروپا این تحریمها به طور ویژه بر ناوگان سایه روسیه تمرکز دارد. این ناوگان به روسیه در دور زدن سقف قیمتی ۶۰ دلار برای هر بشکه نفت خام که از سوی گروه G۷ در سال ۲۰۲۲ برای نفت دریایی روسیه وضع شده بود، کمک کرده و در جریان یافتن نفت این کشور یاری تاثیرگذار بوده است.
علاوه براین، اوپک در روز چهارشنبه پیشبینی خود از رشد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ را برای پنجمین ماه پیاپی و با بیشترین کاهش تا به امروز کاهش داد. این مجموعه کاهشها به کاهش تقاضا نفت از چین به عنوان موتور اصلی رشد تقاضا در سطح جهانی برمیگردد.
طبق گزارش ماهانه اوپک، این سازمان پیشبینی میکند که تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ روزانه ۱.۶۱ میلیون بشکه افزایش یابد که از پیشبینی ۱.۸۲ میلیون بشکه در روز در ماه گذشته کمتر است. همچنین، پیشبینی رشد تقاضا برای سال ۲۰۲۵ نیز از ۱.۵۴ میلیون بشکه به ۱.۴۵ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.
این کاهش ۲۱۰ هزار بشکه در روز در پیشبینی سال ۲۰۲۴ بزرگترین کاهش از میان پنج کاهش پیشبینی شده در گزارشهای ماهانه اوپک از ماه اوت به بعد است. در ماه جولای، اوپک انتظار داشت تقاضای جهانی ۲.۲۵ میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
اوپک اعلام کرد که چین، هند، کشورهای آسیایی دیگر، خاورمیانه و آفریقا بخش عمدهای از کاهش اخیر پیشبینیها را شامل میشوند. این سازمان اکنون پیشبینی میکند که تقاضای نفت چین در سال ۲۰۲۴ تنها ۴۳۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد، که نسبت به پیشبینی ۷۶۰ هزار بشکه در روز در ماه جولای کاهش چشمگیری داشته است.
پس از انتشار گزارش اوپک، قیمت نفت افزایش یافت و نفت برنت به ۷۳ دلار برای هر بشکه رسید.
چشمانداز اوپک همچنان بالاترین پیشبینیها در صنعت نفت را دارد و با دیدگاه آژانس بینالمللی انرژی که بسیار پایینتر است، تفاوت دارد. با این حال، کاهشهای پیشبینیشده توسط اوپک در ماههای اخیر دیدگاه این سازمان را به دیدگاه آژانس بینالمللی انرژی نزدیکتر کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی، که نماینده کشورهای صنعتی است، پیشبینی کرده که تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ روزانه ۹۲۰ هزار بشکه افزایش یابد. این آژانس قرار است روز پنجشنبه پیشبینیهای خود را به روز کند.
اوپک پلاس، که شامل کشورهای عضو اوپک و دیگر تولیدکنندگان از جمله روسیه است، از اواخر سال ۲۰۲۲ اقدامات کاهش تولید را برای حمایت از قیمتها اعمال کرده است.
همچنین، پیشبینی میشود چین، به عنوان بزرگترین واردکننده نفت، تقاضای نفت خود را در پی اقدامات جدید پکن برای تقویت رشد اقتصادی افزایش دهد.
چین روز دوشنبه اعلام کرد که در سال ۲۰۲۵ سیاست پولی متناسب با وضعیت اقتصادی خود را اتخاذ خواهد کرد که نخستین کاهش موضع پولی این کشور در ۱۴ سال گذشته محسوب میشود.
واردات نفت خام چین در ماه نوامبر برای نخستین بار در هفت ماه گذشته به صورت سالانه افزایش یافت و بیش از ۱۴ درصد نسبت به سال گذشته رشد کرد.