مصدق مصدقپور، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به شرایط فعلی سوریه و نقش بازیگران خارجی در آینده این کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: بر اساس دادههای موجود و سوابقی که در گذشته تجربه شده، باید گفت که شرایط فعلی سوریه به این روال جلو نخواهد رفت و در آینده شاهد نزاع و درگیری میان جریانهای مسلط بر دمشق خواهیم بود و اساساً دگرگونی منفی در این کشور رخ خواهد داد؛ چراکه به نظر میرسد چهار کانتون در این کشور تشکیل میشود. کانتون اول که عموماً میتواند در غرب سوریه شکل بگیرد، متشکل از طرفداران روسیه و بقایای نظام قبلی سوریه خواهد بود و محوریت آنها به عهده مسکو است. کانتون دوم، توسط ترکیه اداره میشود که ادلب و حلب را تحت تسلط خود داشتند و عموما جریانهای تروریستی به حساب میآیند و بسیاری از کشورهای دنیا آنها را به عنوان یک جریان بنیادگرای رادیکال در فهرست خود قرار دادهاند.
وی ادامه داد: اینکه جریانهای فوق ادعا میکنند که گروه تروریستی نیستند اساساً یک تاکتیک به حساب میآید و در این بین با هماهنگی که میان ترکیه و ایالات متحده انجام شده بود تمام این عناصر به ادلب منتقل شدند و همین جریانها حالا در حال تغییر شکل و نام خود بوده و هستند. کانتون سوم، مربوط به کردهای سوریه است که در هماهنگی با آمریکا قرار دارند اما ترکیه همچنان به دنبال تقابل با آنها است. کانتون چهارم هم در جنوب با محوریت اسرائیل یا تحت نفوذ این رژیم میتواند شکل بگیرد که البته این سناریو به مرور زمان تکمیل میشود. به عبارت دیگر سوریه در این شرایط کنونی به محل رقابت آمریکا، روسیه، ترکیه و اسرائیل تبدیل شده است و به این دلیل معتقدم که وضعیت سوریه بحرانی میشود و در برههای، تحولات روند معکوس و منفی به خود میگیرد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: موضوع دیگری که در این میان باید مورد توجه قرار بگیرد و به عنوان یک احتمال قوی زیر ذره بین تحلیلگران قرار گرفته این است که ایالات متحده، اسرائیل و حتی روسیه ممکن است بعد از مدتی مسلحینی که هم اکنون بر سوریه تسلط دارند را از سر راه بردارند و آنها را به حاشیه برانند و در نهایت جریانهای لائیک را بر سر کار بیاورند. افرادی که امروز بر دمشق تسلط دارند در حال تغییر شکل هستند. به عنوان مثال ابومحمد الجولانی، حالا با نام جدیدش وارد میدان شده و حتی پوشش و لباس خود را هم تغییر داده است. از سوی دیگر آنها به خوبی میدانند که در فهرست تروریستی سازمان ملل و برخی دیگر از کشورهای غربی قرار دارند و به همین دلیل بود که در بحث انتقال قدرت همچنان از گزینههای دولت اسد استفاده میکنند. این در حالیست که جریان تحریرالشام سعی میکند از طریق ارتباطهای خود از فهرست تروریستی خارج شود اما نه تنها در آمریکا بلکه در کشورهای اروپایی هم بر سر خارج کردن این جریان از فهرست مذکور و برقراری ارتباط با آن اختلاف نظر جدی وجود دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم که نه تنها تحریرالشام بلکه بسیاری از کشورهای دخیل در تحولات سوریه توان مشروعیت بخشی به این جریان را در شرایط کنونی نداشته و نخواهند داشت و عملاً نظام بینالملل در این خصوص با مشکلات و موانع زیادی روبرو است. از سمتی دیگر، جریانهای فعلی مسلط بر سوریه سعی میکنند در قبال حملات پیاپی اسرائیل به خاک سوریه سکوت کنند و هیچ واکنشی نشان ندهند تا از این طریق به تلآویو سیگنالهای مثبت مخابره کنند و بگویند که ما انسانهایی با تفکر گذشته نیستیم. بر این اساس شاهد آن هستیم که این جریانها عنوان خود را تغییر دادند و حتی به دنبال گرفتن برائت از بازیگران مذکور در سوریه هستند تا بتوانند برای خود مشروعیت کسب کنند. این در حالیست که رژیم صهیونسیتی همچنان نگران وضعیت فعلی سوریه است و حتی ممکن است که چندی دیگر ابومحمد الجولانی ترور شود و اوضاع و احوال را به سمت و سوی دیگر هدایت کنند.