شناسهٔ خبر: 70229368 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دفاع پرس | لینک خبر

مروری بر آثار جایزه شهید آوینی جشنواره «سینما حقیقت»

در هجدهمین جشنواره سینما «حقیقت» ۲۶ فیلم در بخش جایزه شهید آوینی به نمایش در خواهند آمد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاع‌پرس، هجدهمین جشنواره فیلم سینمای ایران؛ «سینما حقیقت» این روز‌ها در پردیس سینمایی چارسو در حال برگزاری است. در بخش ویژه شهید آوینی که به آثار سینمای دفاع مقدس، انقلاب اسلامی و جبهه مقاومت اختصاص دارد ۲۶ فیلم در قالب آثار بلند، نیمه بلند و کوتاه مستند به نمایش درمی‌آید. 

مروری بر آثار جایزه شهید آوینی جشنواره «سینما حقیقت»

مستند‌های حاضر در بخش جایزه شهید آوینی هجدهمین جشنواره «سینماحقیقت» به شرح زیر است.

«آستیگمات» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی مهدی آگاه منش

این مستند با رویکردی تحلیلی و تاریخی، به بررسی دوران حساس و سرنوشت‌ساز انقلاب اسلامی ایران از شهریور ۱۳۵۷ تا بهمن ۱۳۵۷ می‌پردازد. با تکیه بر گزارش‌های نهاد‌های اطلاعاتی آمریکا که پیش‌بینی ماندگاری طولانی‌مدت حکومت پهلوی را مطرح می‌کردند، مستند «آستیگمات» تلاش می‌کند تا با نگاهی عمیق به اوضاع اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن دوران، دلایل فروپاشی رژیم پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی را بررسی کند.

در این مستند، کارگردان با گفتگو با هفت متخصص در زمینه‌های مختلف، به تحلیل رویداد‌های آن دوران و چالش‌های پیش روی انقلاب اسلامی می‌پردازد. انتخاب عمارت مسعودیه به عنوان لوکیشن اصلی فیلمبرداری، به دلیل اهمیت تاریخی این مکان و ارتباط آن با رویداد‌های انقلاب است.  مستند «آستیگمات» با مدت زمان ۱۰۰ دقیقه، مراحل فنی خود را به طور کامل پشت سر گذاشته و متقاضی حضور در جشنواره مستند سینما حقیقت است. این مستند با رویکردی نوآورانه و بهره‌گیری از اسناد و تصاویر آرشیوی، به دنبال ارائه تصویری دقیق و جامع از یکی از مهم‌ترین رویداد‌های تاریخ معاصر ایران است.

«آلبوم خانوادگی من» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی محمدرضا نوروزبیگی

این فیلم مستندی تاریخی درباره چند نسل از یک خانواده رانده‌شده فلسطینی است که در بستر خود داستان اشغال یک سرزمین را نیز به روایت نشسته است. کارگردان این مستند، اما فیلمی را که ساخته به شکلی دیگر توصیف می‌کند: «در این فیلم سعی و تلاش ما این بوده که انسان معاصر فلسطینی و مصائبی را که بر او رفته، روایت کنیم. یعنی بر خلاف دیگر مستند‌های تولیدشده با محوریت فلسطین که بیشتر به موضوع تاریخ سیاسی فلسطین می‌پردازند، به موضوع خانواده‌ای از هم پاشیده و رانده‌شده پرداخته‌ایم که هر کدام در گوشه‌ای از کره‌زمین پراکنده شده‌اند و تنها چیزی که آنها را در کنار یکدیگر قرار می‌دهد، آلبومی است که نسل به نسل در این خانواده منتقل شده است».

«آن رزمنده همدانی» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی بهمن ابراهیمی

این مستند ۷۶ دقیقه‌ای بر اساس زندگی شهید والامقام «علی چیت سازیان» و طی ۴۰۰ روز مطالعه و برنامه سازی تهیه شده و از دوران کودکی تا فرماندهی این شهید را روایت می‌کند.
نام این مستند از سخنان رهبر معظم انقلاب برگرفته شده است و تداعی کننده این بیان شهید چیت سازیان است که می‌گفت: (کسی می‌تواند از سیم خاردار دشمن عبور کند که در سیم خاردار‌های نفس خود گیر نکرده باشد.)

«آن روز که سنگ بارید» به کارگردانی سعید صادقی سرارودی و تهیه‌کنندگی احمد شفیعی

این مستند داستان خانواده‌ای است که در ریزش کوه در جاده چالوس درگیر حادثه‌ای شده‌اند و حالا در پی جبران خسارت هستند. 

«آن سوی دیوار» به کارگردانی علیرضا حسنی و تهیه‌کنندگی امیر مهریزدان و محمدتقی بستجانی

مستند «آن سوی دیوار» ساخته علیرضا حسنی درباره دختری آمریکایی است که علیه رژیم اشغالگر قدس فعالیت می‌کند.

«بمب‌ها می‌آیند» به کارگردانی مهدی ملکی و تهیه‌کنندگی محمد نجفی

این مستند درباره این است که در رمضان سال ۱۳۶۴، صدام تهدید می‌کند تهران را تا ۲۰ روز دیگر با سلاحی پیشرفته هدف قرار خواهد داد. گروهی در ارتش تلاش می‌کنند در فرصتی بیست روزه این تهدید را خنثی کنند. آنها با ارتقا توان پدافندی موفق می‌شوند بلندپرواز‌ترین جنگنده‌های عراق را ناکام کنند.

«بهشت کوچک ما» به کارگردانی محسن اسلام‌زاده و تهیه‌کنندگی محسن اسلام‌زاده و رضا ابراهیم‌پور

خانه محمد و خانواده‌اش در جنوب لبنان بر بلندی تپه‌ای روبه‌روی پایگاه مرزی اسراییلی‌هاست. پدر او به خاطر نگهداری از ۵۰۰ قناری خانه را ترک نکرده است. محمد با گروه فیلم‌ساز ایرانی آشنا شده و آنها را به خانه می‌برد.

مروری بر آثار جایزه شهید آوینی جشنواره «سینما حقیقت»

«پدر» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی حسین همایونفر

«پدر» روایتی از هفت سال زندگی یک خانواده ایرانی با محوریت پدر خانواده است که در روستای کمال الملک از توابع کاشان تصویر برداری شده و در بخش آوینی هجدهمین جشنواره سینماحقیقت اکران می‌شود.

«تفسیر و تفنگ» به کارگردانی سید حسین امام جمعه و رضا ایروانی الداغی و تهیه‌کنندگی رضا ایروانی الداغی

«تفسیر و تفنگ» به کارگردانی سید حسین امام جمعه و رضا ایروانی و تهیه‌کنندگی ناصر آراسته در استودیو بیست و دو تهیه و تولید شده که روایتی نو و بدون سانسور از سرشت و سرنوشت گروه فرقان را به تصویر کشیده است.

«تو به کوچ عادت داشتی» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی امیر عسگری

روایتی از دوران کودکی زندگی شهید «حاج قاسم سلیمانی» و سختی‌هایی که در مسیر رشد و بزرگ شدن پشت سر می‌گذارد. قاسم کوچک برای ادای قرض پدر به کرمان می‌رود و این سفر، آغازی است برای تغییر مسیر زندگی او.

«خط القعر» به کارگردانی فرشاد اکتسابی و تهیه‌کنندگی فرشاد اکتسابی و حمید مهندسی

مستند «خط القعر» به کارگردانی فرشاد اکتسابی و تهیه‌کنندگی مشترک حمید مهندسی و فرشاد اکتسابی با نگاهی تاریخی و ریشه‌شناسی به عوامل شروع جنگ عراق علیه کشورمان می‌پردازد.

«روزگار احمد» به کارگردانی محسن اردستانی رستمی و تهیه‌کنندگی ساسان فلاح‌فر

روزگار احمد، زندگی شهید احمد کاظمی از ابتدای انقلاب را روایت می‌کند تا زمانی که در سال ۱۳۸۴ به شهادت می‌رسد. این مستند با افراد شاخص و دوستان نزدیک شهید مصاحبه کرده است و تصاویر دیده‌نشده‌ای از ایشان را به نمایش می‌گذارد. اما نتوانسته به آن انسجام ببخشد. گفتارمتن و مصاحبه‌ها به خوبی باهم هماهنگ نشده و صرفا گزارشی از زندگی این شهید است؛ بنابراین قسمت‌هایی از آن خسته‌کننده می‌شود و در بیان نخبگی‌های شهید الکن عمل می‌کند.

«سنگر هفت تپه» به کارگردانی علی زهیری و تهیه‌کنندگی محمدرضا کریمی‌راد

در دوران جنگ وقتی آژیر خطر به صدا در می‌آمد، مردم هفت‌تپه به سنگری که در شرکت نیشکر هفت‌تپه بود، پناه می‌بردند تا از بمباران در امان باشند؛ امروز دیگر جنگ تمام شده، اما آن سنگر کماکان زنده است و به محلی برای دادخواهی و تظلم‌جویی کارگران تبدیل شده است. این فیلم روایت‌گر روز‌هایی است که کارگران روی این ریل سنگر برای نجات هفت‌تپه تلاش کردند.

«صور صعده» به کارگردانی امیرحسین رضایی و محمدمهدی شعاعی و تهیه‌کنندگی محمد نجفی

در سال ۱۹۹۹ «حسین الحوثی» در استان صعده یمن، فعالیت‌هایی را آغاز می‌کند و با ترویج نوع جدیدی از مذهب شیعه زیدیه، مسیر تازه‌ای را برای کشورش می‌گشاید. راهی که منجر به تشکیل جنبش اسلامی انصارالله می‌شود.

«ضد قهرمان» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی عارف افشار

فیلم روایتی مستند است از زندگی شیخ‌صادق خلخالی از پیروزی انقلاب تا زمان مرگ (سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۸۲).

«عاتقه» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی مسعود دهنوی

گل‌ها و گربه‌ها تنها بازماندگان همراه «عاتقه» زیر بمباران فسفری دشمن‌اند. او تلاش می‌کند با ماندنش، شهر را زنده نگه دارد.

«مامان» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی علی محمد صادقی

این مستند زندگی ثریا نوروزی (همسر شهید کاظم صادقی) را روایت می‌کند. نحوه آشنایی او و همسرش پیش از انقلاب، ازدواج‌شان و سال‌های بعد از جنگ.

«محمد ایرانی» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی مصطفی ملاحسینی اردکانی

این فیلم روایتی از زندگی مجاهدانه دانشجوی ایرانی، محمدحسین رمضانخانی است که تیرماه ۵۹ در لبنان ترور می‌شود.

«نبرد‌های فانتوم» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی سالار بی‌باک

مستندی است که به شرح ماموریت‌ها و عملیات‌های خلبانان شکاری بمب افکن اف-۴ (ملقب به فانتوم) در جنگ هشت ساله می‌پردازد و پس از معرفی مختصر خصوصیات فنی و پروازی این هواپیما که ستون فقرات نیروی هوایی در جنگ را تشکیل می‌داد به تاریخچه‌ی ورود این جنگنده به کشورمان اشاره می‌کند.

«نجوا‌های شکسته» به کارگردانی امیر اطهر سهیلی و تهیه‌کنندگی مهدی مطهر

«نجوا‌های شکسته» روایتی هنرمندانه از درد مشترک اهالی شهری است که ساز‌های شکسته خود را از آوار جنگ بیرون می‌کشند و دوباره سعی بر این دارند که روح موسیقی و هنر را در شهر جاری کنند. 

«یک وجب خاک» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی نیما مهدیان

این مستند بلند با زبان رسای خود فریاد می‌زند که شریف زندگی کردن تاوان دارد، با عزت زیستن بها دارد و بسیار مردمانی هستند که این بهای تلخ و سنگین را نسل به نسل می‌پردازند تا پرواز همای سعادت را بر قله‌های رفیع انسانیت به نظاره بنشینند؛ جایی که از نگاه روزمرگیِ ما، دور و دست‌نیافتنی است.

انتهای پیام/ 161