شناسهٔ خبر: 70213425 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دادگاه رسیدگی به پرونده دادخواهی خانواده‌های شهدای خاش برگزار شد

تهران- ایرنا- دادگاه رسیدگی به پرونده دادخواهی خانواده‌های شهدا و آسیب‌دیدگان مدافعان امنیت واقعه تروریستی خاش زاهدان در شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی ویژه امور بین‌الملل برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا از قوه قضاییه، دادگاه رسیدگی به پرونده دادخواهی ۳۹ نفر از خانواده‌های شهدا و آسیب‌دیدگان مدافعان امنیت واقعه تروریستی خاش زاهدان علیه ۳۲ تبعه خارجی با موضوع مطالبه خسارت مادی، معنوی و تنبیهی ناشی از جرح و شهادت ناشی از اقدمات گروهک تروریستی تحت حمایت دولت آمریکا امروز (چهارشنبه ۲۱ آذر ماه) در شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی ویژه امور بین‌الملل به ریاست قاضی حسین زاده برگزار شد.

قاضی دادگاه اظهار داشت: دادگاه حاضر بر اساس قوانین خود را صالح به استماع رسیدگی به دعوا می‌داند زیرا بر اساس اصل ۳۴ قانون اساسی، دادخواهی هر ایرانی در محاکم ایران، از حقوق قانونی است و رئیس دادگاه این حق را محترم شمرده و خود را صالح به رسیدگی می‌داند.

وی با اشاره به ماده ۱ و بند ۱ و ۲ از ماده ۶ قانون صلاحیت محاکم دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولت‌های خارجی، افزود: قوه قضاییه مکلف به استماع و رسیدگی به تمام دعاوی اتباع ایرانی و افرادی که در استخدام دولت هستند؛ علیه اقدامات منتهی به فوت و جرح دولت‌هایی که علیه این اتباع اقدام می‌کنند می‌داند.  

قاضی حسین زاده اضافه کرد: بر اساس اینکه دولت آمریکا مکرر مصونیت قضایی مسئولان قضایی و اجرایی ما را نقض کرد بر اساس قانون اقدام متقابل خود را صالح به رسیدگی می‌دانیم.

وی تاکید کرد: بر اساس بند ۹ و ۱۰ قانون الزام دولت به پیگیری جبران خسارات ناشی از اقدامات و جنایات آمریکا علیه ایران و اتباع ایرانی دولت و قوه قضاییه مکلف هستند اقدامات تحقیقی و تعقیبی لازم را نسبت به استماع دادخواهی اتباع ایرانی در خصوص اقداماتی دولت خوانده علیه اتباع ما انجام داده رسیدگی و استماع کند.

رئیس شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی ویژه امور بین‌الملل گفت: بر اساس ماده واحده قانون تشدید مقابله با اقدامات تروریستی دولت آمریکا مصوب سال ۱۳۶۸ رئیس جمهور و قوه قضاییه مکلفند اقدامات قانونی لازم را برای احقاق حق ایران اتباع ایرانی در قبال جنایات دولت آمریکا علیه دولت و اتباع ما انجام داده مدنظر قرار دهد.

وی یادآور شد: بر اساس ماده یک قانون مسئولیت مدنی هرگونه تضییع و آسیب به حقوق قانونی و مشروع ایرانیان حتی خارج از گستره جغرافیایی ایران می‌تواند موضوع رسیدگی در محاکم داخلی از حیث حقوقی قرار بگیرد.

قاضی حسین زاده اظهار داشت: بر اساس ماده یک از قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه ایالات متحده آمریکا مصوب سال ۱۳۹۶ دولت و قوه قضاییه مکلف است تمام خسارت‌های ناشی از نقش آفرینی دولت آمریکا در منطقه و علیه اتباع ایرانی را مورد استماع و رسیدگی قرار دهد.

وی اضافه کرد: همچنین با عنایت به قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم هرگونه تهدید و اقدام توسط دولت متخاصم اعم از دولت‌هایی که علیه ما مصونیت قضایی را نقض کردند این دولت‌ها می‌توانند با دادخواهی اتباع ایران در محاکم داخلی مورد تعقیب قرار بگیرند.

رئیس شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی ویژه امور بین‌الملل گفت: در کنار این قوانین اعلامیه جهانی حقوق بشر، منشور قانون ملل متحد و میثاق بین الملل حقوق مدنی و سیاسی هم به اتباع ایرانی اجازه می‌دهد که علیه دولت‌هایی که نسبت به تمامیت جسمی اتباع ایرانی اقدام کردند دادخواهی کنند.  

قاضی حسین زاده افزود: منشی دادگاه نسبت به ثبت مطالب و گفته‌های اظهارات اطراف دعوی اقدام کند و وکیل پرونده در جایگاه قرار گیرد.

سپس حسین صادق زاده وکیل خانواده شهدا در جایگاه قرار گرفت و اظهار داشت: دولت آمریکا، مسئولان و کارگزاران و نهادهای خصوصی و دولتی آن پس از انقلاب و حتی پیش از آن با اقدامات خصمانه مسبب شهادت هزاران نفر از مردم ایران شدند. در این موضوع از طریق گروهک تروریستی جیش‌الظلم به عنوان عامل خود در غروب روز ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ اتوبوس حامل تعدادی از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را هدف حمله خود قرار داد.

وکیل خانواده شهدا گفت: دولت آمریکا در طول ۱۰۰ سال گذشته در منطقه غرب آسیا با هدف سلطه بر منابع اقتصادی، مالی و استثمار مردم منطقه حضور غیر مشروع و غیرقانونی داشته است.  

وی تصریح کرد: بر هیچ کس پوشیده نیست که دولت آمریکا به منظور تحقق اهدافش دست به هر اقدام غیرانسانی و غیرقانونی می‌زند. یکی از شیوه‌های این دولت برای حضور دائمی در منطقه و مقابله با مخالفان حضور غیرقانونی‌اش ایجاد، حمایت و تقویت گروهک‌های تروریستی به منظور رعب و وحشت است.

وکیل خانواده شهدا افزود: طبق قانون اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان سازمان تروریستی توسط آمریکا مصوب سال ۱۳۹۸ و همچنین قوانین بین المللی از جمله منشور ملل متحد، کنوانسیون راجع به جلوگیری از مجازات جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین المللی از جمله ماموران دیپلماتیک مصوب ۱۹۷۳، کنوانسیون‌های چهارگانه ژنو مصوب ۱۹۴۹، منشور حقوق بشر شامل اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب ۱۹۴۸، منشور ملل متحد، قطعنامه ۲۱۳۱ سال ۱۹۶۵، قطعنامه ۲۶۲۵ سال ۱۹۷۰، اعلامیه اصول روابط دوستانه حقوق بین‌الملل و همکاری میان دولت‌ها مطابق با منشور ملل متحد، حکم به محکومیت خواندگان به جبران خسارات فراوان مادی و معنوی وارد به خواهان‌ها به صورت تضامنی به انضمام خسارات تنبیهی حسب نظر دادگاه همچنین هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و خسارات تاخیر تادیه از محضر شما مورد مطالبه است.  

وی در ادامه از قاضی دادگاه خواستار شد به عنوان یکی از ادله مطرح توسط خواهان‌ها فیلم کوتاهی به منظور تنویر افکار عمومی به نمایش گذاشته شود.

قاضی پس از پخش فیلم در دادگاه دستور داد: اظهارات ریگی مبنی بر اقرار مقرون به واقع به دلیل اینکه بیان می‌کند ما هدفمان ایران است، پیاده سازی کنید و همراه با CD به دادگاه ارائه کنید. موضوع حادثه نیز شهادت ۲۷ جوان و مجروحیت ۱۲ نفر در حادثه تروریستی که در جاده خاش زاهدان برای مدافعان امنیت ما رخ داده، است.

وکیل خانواده شهدا در ادامه گفت: ۷۰۰ کیلوگرم تی‌ان‌تی به یک دستگاه خودرو پژو ۴۰۵ سربی رنگ بار شده بود و با برخورد به این اتوبوس تمام اتوبوس از یکدیگر جدا شده بود و در این واقعه ۱۲ جانباز گرانقدر داشت که در جلسه دادگاه حضور دارند.

محمود دهقان یکی از جانبازان در این واقعه از ناحیه چشم، سر، دست، پا دچار ضایعه شده است به عنوان یکی از ادله و خواهان پرونده در جایگاه حاضر شد تا مطالبی را بیان کند.

محمود دهقان شاهد اول حادثه تروریستی خاش زاهدان اظهار داشت: این جلسه برای رسیدگی به پرونده جنایتکاران بشری که امنیت مردم ایران را نشانه گرفته‌اند، برگزار شده است.

این شاهد عینی اظهار داشت: جنایتکاران با کشتن سربازان در مرزهای ایران اسلامی قصد ناامنی و آشوب و درگیری و از بین بردن اقتصاد و آرامش کشور را دارند. خودرو انتحاری گروهک جیش الظلم به اتوبوس ما نزدیک شد و با برخورد به اتوبوس باعث انفجار شد که در این حادثه ۲۷ نفر از رزمندگان سپاه شهید و ۱۲ نفر دیگر مجروح و به درجه جانبازی نائل شدند.  

وی افزود: آمریکایی‌ها با به وجود آوردن گروهک‌هایی در اطراف مرزهای ما از جمله گروهک جندالله به رهبری عبدالمالک ریگی و جیش الظلم به رهبری برادر ریگی در آن سوی مرزهای ایران استان سیستان و بلوچستان و با حمایت‌های مالی، اطلاعاتی، تاسیسات نظامی، اسلحه، مهمات و آموزش بمب‌های دست ساز و انتحاری قصد ضربه زدن به امنیت کشور ایران را دارند و داشتند. آمریکایی‌ها هر کجا که باشند ناامنی ایجاد می‌کنند و این در سراسر جهان به وضوح مشخص است و تمام جهان شاهد این موضوع هستند که در آن طرف مرزهای ایران نیز به همین قصد چنین اقداماتی را انجام می‌دهند که با هوشیاری نیروهای مسلح جمهوری اسلامی و جوانان جان بر کف این اهداف و خصومت‌ها تا حد زیادی خنثی شده است.

دهقان شاهد حادثه تروریستی خاش زاهدان اضافه کرد: با توجه به دادخواست تنظیمی توسط وکیل این پرونده همچنین با توجه به جنایت‌های آمریکایی‌ها در تشکیل و حمایت‌های مالی و تسهیلاتی و اطلاعاتی از گروهک جیش الظلم و اقدام بر علیه امنیت ملی کشور به شهادت رساندن ۲۷ نفر از مرزبان‌ها و ۱۲ نفر از جانبازان از ریاست دادگاه خواستاریم که دستورات و حکم لازم را صادر کنید زیرا ۳۹ نفر یعنی ۳۹ خانواده و ۳۹ خانواده یعنی شهری و شهری یعنی کشوری را دچار آسیب کردند و اثرات مخرب این اقدام تروریستی هر چقدر که می‌گذرد بیشتر می‌شود.

وی ادامه داد: ملت عزیز ایران! بنده جانباز هستم و ۷۰ درصد توان خود را از دست داده‌ام. پا و چشم من در مرزهای ایران جا گذاشته شده تا کسی چشم طمع به این کشور نداشته باشد.

قاضی از شاهد اول پرسید در مورد حادثه توضیح مختصری ارائه کنید.

این شاهد حادثه تروریستی خاش زاهدان گفت: در تاریخ ۱۱ بهمن ماه در منطقه مرزی سیستان و بلوچستان قرار گرفتیم و تاریخ ۲۷ قرار بود که به اصفهان بازگردیم و جایگزین ما نیز نیروهای آمدند.  

وی ادامه داد: از منطقه مرزی تا سراوان حدود ۲۰۰ کیلومتر را برگشته بودیم. لباس‌ها و اسلحه خود را درآورده بودیم و در حال استراحت به شهر خود باز می‌گشتیم که در نزدیکی خاش زاهدان خودرویی به ما نزدیک شود و سمت چپ ما سبقت گرفت و به جلوی اتوبوس آمد و در چند ثانیه سرعت ما را گرفت و لحظه‌ای که اتوبوس خواست از پژو ۴۰۵ سبقت بگیرد از سمت راست پژو خود را به اتوبوس زد و منفجر شد و در لحظه ۲۷ نفر از عزیزان شهید و ۱۲ نفر مجروح شدند.

در ادامه وکیل خانواده شهدا از زهرا یادگار صالحی همسر شهید علی خادم در جایگاه حاضر شد تا مطالب خود را بیان کند.

همسر شهید خادم از شهدای حادثه تروریستی زاهدان اظهار کرد: زمانی که همسرم به شهادت رسید فرزندانم در سنین بسیار حساسی بودند. زندگی آرام و بدون دغدغه‌ای داشتیم. شهید خادم برای من همسر مهربان و برای فرزندانش پدری دلسوز بودند ولی دشمنان این مرز و بوم مدت‌ها نقشه کشیدند و سرانجام دستان کثیف خود را به خون پاک و مطهر عزیزان ما آغشته کردند.  

وی یادآور شد: رسالت عزیزان پاسدارا ما مرزبانی و حفظ آرامش و امنیت برای مردم کشور بود، اما دشمنان ایران مخصوصاً آمریکا و رژیم کودک‌کش اسرائیل با همدستی گروهک‌های تروریستی بارها و بارها به حریم امن کشور تجاوز کردند.

همسر شهید خادم افزود: در روز ۲۴ بهمن ماه سال ۱۳۹۷ هجری شمسی یک بار دیگر خوی وحشی‌گری و رفتار دردمنشانه خود را به دنیا نشان دادند و ثابت کردن که از انسانیت بویی نبردند گروهک تروریستی جیش العدل جنایت‌های بسیاری را در منطقه انجام داده و می‌دهد عزیزان ما را ناجوانمردانه غافلگیرانه کردند و در یک حمله انتحاری ۲۷ نفر از آنها را به شهادت رساندند آن هم در حالی که این عزیزان پس از یک دوره ماموریت کاری و زمانی که به خانه باز می‌گشتند و بدون هیچ دفاعی بودند به شهادت رساندند.

در ادامه ابوذر براتی جانباز دیگر حادثه تروریستی خاش زاهدان که در این حادثه در جایگاه حاضر شدند تا توضیحاتی را در رابطه با این حادثه ارائه کنند.

برچسب‌ها: