محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، در همایش نقشه مجامع بینالمللی در مبارزه با فساد گفت: فساد در بدنه نظام اداری به حدی نفوذ کرده که گاهی طلب حق و حقوق میکند. چطور باید با این پدیده برخورد کنیم؟
وی در ادامه از کارشناسان و دستاندرکاران اقتصادی خواست تا در این زمینه به دولت چهاردهم کمک کنند.
عارف سپس به تجربه مبارزه با فساد در کشور گرجستان و سنگاپور اشاره کرد و گفت: یک وضعیت مثالزدنی در شفافیت و اصلاحات گسترده در نظام اداری و انتظامی این کشورها اتفاق افتاده است. شفافیت در معاملات املاک و مستغلات و شفافسازیهای اقتصادی ازجمله دستاوردهای این کشورها در مبارزه با فساد است. سیستم مالیاتی شفاف، استفاده از امضای الکترونیک ازجمله شفافسازیهایی است که در این کشورها و همچنین کرهجنوبی انجام گرفته است. حتی محاکمه مقامات بلندپایه در کرهجنوبی نیز انجام میشود. شفافیت در مناقصات اداری و اقتصادی از دیگر اقدامات این کشورها در حوزه مبارزه با فساد است. معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: توجه به دستمزد و مسائل کارکنان این کشورها اهمیت زیادی دارد. ارتقای سطح همکاریهای بینالمللی در کنوانسیون بینالمللی از اقدامات خوب در این زمینه است. خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران زود به این کنوانسیون پیوست و در خرداد ۱۳۸۵ به این کنوانسیون پرداختیم. افتخار ما این است که فرمان هشت مادهای مقام معظم رهبری قبل از این کنوانسیون انتشار یافت.وی ادامه داد: در سالی که به نام مولا علی(ع)نامگذاری شد، با فرمانی روبهرو شدیم که پیام این فرمان هشتمادهای خشکاندن ریشههای فساد مالی و اقتصادی و عمل قاطع و گرهگشا بود. در کنار این مسائل به فقر و تبعیض نیز پرداخته میشود. پیام مقام رهبری در ابتدای سال ۱۳۸۰ ابلاغ شد و در اجلاس سران قوا به آن پرداخته شد. مقام معظم رهبری شفافیت را در این ابلاغ نشان دادند.
معاون اول رئیسجمهور خاطرنشان کرد: ما به خوبی میدانیم که فساد چه بلایی سر معنویات انسان میآورد. برای مسئولان مسئولیت بسیار سنگینی است که اگر علیه فساد اقدام نکنند، در آن سهیم خواهند بود. در این پیام به صراحت تأکید شده است ضربه به فساد باید قطعی و محکم باشد و قوای سهگانه باید در آن با هم هماهنگ عمل کنند.وی ادامه داد: احساس عمومی مردم این است که اگر بخواهیم با فساد مبارزه شود یک خلافکار دستپنجم و ششم دستگیر و محاکمه میشود. وجه تمایز نظام ما با نظامهای غربی همین نگاه معنوی ماست. به ما در خانوادهها یاد دادند که اگر یک شاهی مال حرام وارد زندگی شود، همه مالمان حرام میشود. گرفتن زیر میزی در گذشته وضعیتش متفاوت بود، اما امروز بسیار تغییر کرده است، چرا؟
تسویه حساب سیاسی درشأن نظام ما نیست
معاون اول رئیسجمهور گفت: متأسفانه تسویه حسابهای سیاسی و باندی که درشان حکومت و نظام اسلامی نیست، باعث میشود گاه ارتباط وزرای سابق و جدید قطع شود و از تمام تجربیات وزیر سابق و وزرای اسبق استفاده نشود.
محمدرضا عارف شب گذشته در نشست وزرای ادوار انقلاب اسلامی که در سازمان برنامه و بودجه برگزار شد، با بیان اینکه چند دهه آرزوی برگزاری چنین جلسهای را داشتم، گفت: در دولتهای گذشته درباره اهمیت این مجمع بارها با مسئولان صحبت کردم، اما هیچکدام کاری جدی انجام ندادند. حالا در دولت وفاق ملی بهدنبال برگزاری و کمک گرفتن از این مجمع هستیم.
وزرای ادوار، مخزن اطلاعات و مرجع آگاهی هستند
وی افزود: نظرات این مجمع به حدی برای ما مهم است که در نخستین روزهای دولت، بخشنامهای برای تمام وزراتخانهها صادر کردم و از آنها خواستم با مجمع وزرای ادوار که مخزن اطلاعات و مرجع آگاهی درباره هر وزارتخانه و سازمانی هستند همکاری کنند. در دولت چهاردهم، راهبرد ما استفاده ازهمه نیروها است تا بتوانیم از ظرفیت بالای وزرای ادوار استفاده کنیم.
ارائه پیشنهاد برای شرکت مجمع وزیران ادوار در کمیسیونهای دولت
معاون اول رئیسجمهور خاطرنشان کرد: پیشنهاد ویژه این است که اعضای مجمع وزیران ادوار، در کمیسیونهای دولت هم شرکت کنند و نظرات خودشان را در مورد موضوعات تخصصی حوزه فعالیت خود بیان کنند تا دولت مسیر درست و صحیح را ادامه دهد. وی گفت: پیشنهاد میکنم با سازوکاری که در گفتوگوی مسئولان دولت و مسئولان کمیسیونها مشخص میشود، مکانیسم همکاری مشترک تعریف شود.