شناسهٔ خبر: 70211670 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

«دامون» تلنگری برای حفظ نگین هیرکانی

ساری - ایرنا - تعرض به جنگل های هیرکانی و جنگلبانان توسط سوداگران چوب و اراضی ملی در حالی به داستان تلخ و ادامه داری در مازندران تبدیل شده است که تهیه سریال ۲۶ قسمتی دامون در عرصه های طبیعی جنوب بابل تلنگری بر ضرورت حفظ گونه های گیاهی این خطه از شمال کشور به خصوص درخت «سرخدار» محسوب می شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، سریال ۲۶ قسمتی دامون که به سفارش شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران فیلم برداری آن در جنگلهای جنوب بابل آغاز شد، مسعود فرخنده نویسندگی، تهیه و کارگردانی آن را بر عهده دارد.

این سریال که ۹۰ درصد از فیلم برداری آن انجام شد مصایب تخریب جنگل‌های هیرکانی و قاچاق چوب را به نمایش خواهد گذاشت. سریال دامون قاچاق چوب درخت بسیار نادر «سُرخدار» که در معرض انقراض قرار دارد را تولید می کند و سال آینده از شبکه اول سیما پخش می شود.

در این سریال «مازیار» جنگلبان وظیفه شناسی است که بین وظیفه کاری در برخورد با سوداگران چوب های نادر جنگلی و خانواده قرار می گیرد و در این مسیر چالش های برای وی ایجاد می شود.

دامون در منطقه ای فیلم برداری می شود که انبوهی از درختان هیرکانی از جمله بزرگترین درخت سرخدار جنگل‌های هیرکانی ایران در جنوب بابل موجود است.

این درخت سرخدار که دارای ۳۰ متر ارتفاع و ۱۹۳ سانتی متر قطر دارد عمر آن به یکهزار و ۲۰۰ سال می رسد و در یک منطقه صعب العبور و در کنار یک پرتگاه در جنگلهای هیرکانی جنوب بابل قرار دارد. این درخت با نام علمی ' Taxus baccata '، گونه‌ای درخت با برگ های سوزنی از تیره سرخداران است که از نظر تنوع زیستی و حفظ ذخائر ژنتیکی و بوم‌شناسی از گونه‌های منحصر به فرد و مهم منطقه هیرکانی و باقی مانده از دوران سوم زمین‌شناسی محسوب می شود.

سرخدار، درختی سوزنی برگ، سایه پسند و دارای پوست فلس‌دار است که چوب درون آن به رنگ قرمز شاه بلوطی و برگ‌های آن دائمی و همیشه سبز است و در قسمت پایینی درخشان و براق به نظر می رسد و نیاز به خاک مرطوب دارد.

بلندی درخت به ۹ تا ۳۰ متر و قطر آن به سه متر می‌رسد. رشد سرخدار بسیار کند و رویش ارتفاعی آن سالانه ۱۰ سانتی متر است. میوه نوع ماده این درخت به رنگ قرمز و نوع نر آن به رنگ زرد است که هر دو غیر سمی هستند.

بذر سرخدار توسط پرندگان از جمله قرقاول پخش می‌شود و سنجاب‌ها نیز به انتشار بذر این درخت کمک می‌کنند. بر اساس مطالعات فسیل‌شناسی، دیرینگی درختان سرخدار بیش از ۱۹۰ میلیون سال تخمین زده می شود.

گفته می شود انسان‌های ماقبل تاریخ این درخت را می‌شناختند و از برگ آن نوعی ماده سمی تهیه و برای آلوده کردن نیزه‌هایشان استفاده می‌کردند.

در تمام انواع سرخدار، ماده‌ای به نام ' تاکسول ' وجود دارد که از آن داروی ضد سرطان می‌سازند. در دانشگاه ' کالیفرنیا '، گونه‌ای از سرخدار را به همین منظور پرورش می‌دهد و هنگامی که به‌ ارتفاع یک تا ‌۱/۵ متر رسید، آن را قطع می‌کنند.

«دامون» تلنگری برای حفظ نگین هیرکانی

دوستداران محیط زیست بر این باورند برای حفظ جنگل‌های هیرکانی باید کارهای فرهنگی به صورت جدی در دستور کار قرار گیرد که ساخت سریال ۲۳ قسمتی دامون می تواند برای حفظ این میراث کهن اثر بخش باشد.

ظرفیت ممتاز رسانه ها به همراه مدارس، مساجد و حسینیه ها در بیان اهمیت جنگل‌های هیرکانی دارای جایگاه ممتازی است و این درخت های بی‌نظیر برای ادامه حیات بشر و ممانعت از تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین اثر گذار است.

دامون جریان ساز است

مدیرکل صدا و سیمای مازندران بعد از نشست با عوامل این سریال اظهار کرد: سریال ۲۶ قسمتی دامون که به سفارش شبکه اول سیما تهیه می شود برای حفظ جنگل‌های هیرکانی در سطح ملی جریان ساز است.

هادی ابراهیمی گفت: سریال دامون در قالب قصه‌ای زیبا ظلم های که توسط سوداگران چوب به این جنگل وارد می شود را به درستی به نمایش می‌گذارد.

وی با بیان این مطلب که ۹۰ درصد فیلم برداری این سریال به پایان رسیده است، اظهار کرد: ۱۰ درصد باقی مانده این سریال طبق برنامه فیلم برداری آن انجام خواهد شد.

مدیرکل صدا و سیمای مازندران ادامه داد: این سریال نگاه مدیران استانی و ملی را نسبت به جنگلهای هیرکانی این سرمایه ملی تغییر خواهد داد.

ابراهیمی با اشاره به این نکته که در این سریال آداب و رسوم این خطه از شمال کشور هم به نمایش گذاشته خواهد شد، ادامه داد: سریال دامون یک کار ارزشمند در راستای فرهنگ سازی در جهت حفظ جنگل خواهد بود.

«دامون» تلنگری برای حفظ نگین هیرکانی

وی تصریح کرد: همه باید تلاش کنیم تا با استفاده از ظرفیت رسانه ها حفظ جنگل این میراث کهن به یک دغدغه جدی از سوی همه اقشار جامعه تبدیل شود.

بزرگترین سُرخدار هیرکانی

در این پیوند رییس منایع طبیعی بابل پیش تر اظهار کرد: تهیه فیلم دامون در شهرستانی که بزرگترین درخت سرخدار هیرکانی در آن واقع شده است یک اتفاق مبارک است.

حسین پورحسین اظهار کرد: این درخت سرخدار که ۳۰ متر ارتفاع و ۱۹۳ سانتی متر قطر دارد عمر آن به بیش از یک هزار سال می رسد در یک منطقه صعب العبور و در کنار یک پرتگاه در جنوب بابل قرار دارد.

وی ادامه داد: این درخت سُرخدار در یک حوزه آبریز ۱۰۰ هکتاری از یک توده بازمانده دوران جنگل های خزری بوده که دست نخورده باقی مانده است.

این مقام مسوول تصریح کرد: امروز همه ما باید قدردان دلسوزانی باشیم که از تمام ظرفیت موجود به خصوص ظرافت و اثر بخشی فرهنگ و هنر برای حفظ جنگل‌های هیرکانی تلاش می کنند.

«دامون» تلنگری برای حفظ نگین هیرکانی

استان مازندران حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.

برای حفاظت و مدیریت عرصه های طبیعی مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در ساری و نوشهر فعالیت دارند که منطقه ساری حدود ۷۱ درصد و نوشهر حدود ۲۹ درصد این عرصه ها را مدیریت می کند. در مجموع حدود ۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.

مازندران حدود ۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد که در آنها سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول تولید می شود. این استان در تولید ۱۵ نوع از محصولات کشاورزی و باغی هم رتبه اول تا سوم کشور را دارد، ظرفیت این شرایط در حالی است که تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی و باغی در مازندران همچنان از چالش‌های مهم این استان محسوب می‌شود.